Vyznat se v italských těstovinách je někdy obtížné, ale co teprve v asijských nudlích! Jsou si hodně podobné a většina se servíruje v kombinaci s vývarem. Proto jsme se rozhodli vyhledat informace o těch více i méně známých, abychom porozuměli jednotlivým rozdílům!
Fresh průvodce: asijské nudle
Dōngfěn
První název a hned takový jazykolam! Pod slovíčkem „dōngfěn” se skrývají čínské skleněné nudle, relativně známý druh i u nás. V angličtině pro ně mají jiné, vcelku vtipné, pojmenování: celofánové. Mluvíme o nudlích, jejichž hlavními složkami jsou škrob, především z mungo fazolí, a voda. Fazolový škrob není jediný, který se v tomto případě používá; bramborový nebo maniokový funguje stejně dobře.
Specialitou tohoto druhu je (český název jistě napoví) vzhled po uvaření. Nudle jsou totiž čistě průsvitné, maximálně s lehce šedivým nebo okrovým nádechem. Prodávají se v několika různých tloušťkách a většinou bývají kulaté.
Skleněné nudle Dōngfěn Foto: Thinkstock
Za jejich rodnou vlast se považuje Čína, kde se samozřejmě hojně vyrábějí. A najdete je i v mnoha asijských zemích, liší se ale škrobem zvoleným při výrobě a samozřejmě názvem: například v Thajsku (wun sen), Koreji (dangmyeon), Japonsku (harusame), Indii (falooda), ve Vietnamu (búntàu) nebo v Tibetu (phing).
Doba vaření:
Máčení v teplé vodě 5 až 15 minut, do změknutí + povaření ve vroucí vodě 1 až 3 minuty.
– při použití do polévky není nutné předchozí namáčení
Typické pokrmy:
– Japchae (Korea): nudle stir-fry v sezamovém oleji se zeleninou a sójovou omáčkou
– Yam wunsen kung (Thajsko): thajský nudlový salát s krevetami
– Miếngà (Vietnam): vietnamská kuřecí polévka s nudlemi
Lo mein
Mezi další čínské nudle se řadí Lo mein. Na rozdíl od předešlých tyto jsou vyráběny z pšeničné mouky a po uvaření se rovnou servírují promíchané s omáčkou a vybranou zeleninou či masem. Slovo „lo mein“ totiž pochází z čínského města Kanton, kde se používá k označení míchaných nudlí, nikoliv smažených.
Nudlový pokrm Lo mein Foto: Thinkstock
Nejde pouze o druh nudlí jako takových, ale o samotný nudlový pokrm. Ten obsahuje lo mein nudle, zeleninu, nějaký druh masa, plody moře nebo knedlíčky wonton. V Americe patří mezi oblíbenou verzi čínského „takeaway“. Můžete narazit na různá provedení: od takzvaného Shrimp Lo Mein (krevetové), přes Lobster Lo Mein (humří) až po takzvané House Lo Mein, které zákazníkovi nabídne kombinaci několika druhů masa.
Doba vaření:
Čerstvé: 2 až 3 minuty ve vroucí vodě
Sušené: 5 až 6 minut ve vroucí vodě
– záleží na tloušťce nudlí, vaří se na skus
Ramen
Ramen určitě znáte jako pokrm, ale stejně se jmenují i používané nudle. Mají nažloutlý odstín a co do struktury jsou velice pevné a pružné. To všechno díky ingredienci jménem kansui: alkalické minerální vodě, která obsahuje uhličitan sodný a draselný. Dále obsahují pšeničnou mouku, sůl a normální vodu.
Pšeničné nudle Ramen Foto: Thinkstock
Jednotlivé verze nudlí se liší v tloušťce a v tom, jak moc jsou zvlněné. Pocházejí opět z Číny, ale vysokou popularitu mají například v Japonsku; najdete je snad ve všech japonských městech. Asi proto se Ramen považuje za typicky japonské jídlo.
Doba vaření:
Čerstvé: 2 až 3 minuty ve vroucí vodě
Sušené: 4 až 6 minut ve vroucí vodě
– záleží na tloušťce nudlí, vaří se na skus
Typické pokrmy:
– Shio ramen: tradiční polévka Ramen; vývar ochucený pouze solí
– Tonkotsu ramen: vývar z vepřových kostí, vařený až 15 hodin
Soba
Od čínských nudlí se nyní přesuneme k těm typicky japonským. Jako první tu pro vás máme japonské nudle Soba. Slovíčko „soba“ znamená v japonštině pohanka, právě z ní jsou tyto tradiční nudle připravovány. Ne vždy je to ale pravidlem, některá balení soba nudlí uvádějí určité procento pšenice nebo třeba quinoi. Pouze ty nejlepší, často i nejdražší, obsahují 100 % pohanky; díky tomu jsou i bezlepkové!
Pohankové Soba nudle Foto: Thinkstock
Určité druhy tenkých nudlí můžete v Japonsku najít také pod názvem „soba“, na rozdíl od těch tlustých, kterým se říká „udon“. Soba nudle se podávají dvěma způsoby: studené s omáčkou a sezonními surovinami, nebo horké ve vývaru dashi. Navíc se tradičně servírují na Silvestra – jako symbol dlouhověkosti!
Doba vaření:
Čerstvé: 2 až 4 minuty ve vroucí vodě
Sušené: 5 až 7 minut ve vroucí vodě
Typické pokrmy:
– Zaru soba: studené nudle posypané drcenou řasou nori
– Soba maki: studené nudle zabalené do řasy nori a připravené ve stylu makisushi
– Kake soba: teplé nudle ve vývaru, zdobené pórkem a rybím koláčkem „kamaboko“
Sōmen
Další japonské nudle, které se připravují z pšeničné mouky a při výrobě se navíc musí (za pomoci oleje) natahovat! Jedině tak kuchař docílí požadovaného průměru, který je méně než 1,3 mm! Podávají se především studené (pouze s omáčkou na namáčení) nebo teplé v polévce.
Takto tenké nudle mohou být pro Evropana tvrdým oříškem, pokud se tedy rozhodne ke konzumaci jídelními hůlkami. V Japonsku ale existuje speciální druh servírování, takzvané nagashi-sōmen, kdy nudle plavou v bambusovém žlabu. Tím protéká čistá ledová voda a návštěvníci restaurace si musí nudle hůlkami sami vylovit!
Doba vaření:
Vařte ve vroucí vodě 2 až 4 minuty.
Nudle Sōmen Foto: Thinkstock
Udon
Nyní se dostáváme k poslednímu vybranému druhu. Nejde o jiné než pšeničné nudle udon. Specifické jsou svým vzhledem, patří totiž mezi nejtlustší druh japonských nudlí. Často se s nimi setkáte v té nejjednodušší formě: společně s vývarem kakejiru a nakrájeným pórkem. Chuť vývaru se liší v každém regionu: tmavý je spojen s východním Japonskem, světlý se západním. I to se odráží například na balíčcích instantních nudlí, existují verze pro obě světové strany!
Doba vaření:
Čerstvé: 2 až 4 minuty ve vroucí vodě
Sušené: Vložte do vroucí vody, nechte vodu přijít zpět k varu a hned poté přidejte šálek studené vody. Tento postup opakujte třikrát až čtyřikrát, dokud nebudou nudle uvařeny na skus.
Typické pokrmy:
– Kitsuneudon: nudlový vývar se smaženými tofu „kapsami“ (aburaage)
– Nabeyakiudon: nudle, mořské plody a zelenina vařené v kovovém hrnci
– Yakiudon: nudle stir-fry v sójové omáčce s masem nebo zeleninou
Japonské nudle Udon Foto: Thinkstock
Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com