Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Fazole – Mexiko na stole

Fazole - Mexiko na stole

Fazole - Mexiko na stole Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Fazole - Mexiko na stole

Fazole - Mexiko na stole Zdroj: Thinkstock

Fazole jsou luštěniny rozšířené po celém světě. Původně pocházejí z tropické Ameriky. Nejoblíbenější jsou tudíž v kuchyni mexické, jihoamerické, kubánské a na jihu USA.

Seznam.cz banner

Fazole jsou popínavé nebo vzpřímené byliny. Používáme je jako zralé plody (vyluštěné z lusků) nebo jako lusky v nezralém stavu (keříčkové fazole).

Když se fazole pěstují pro sklizeň nezralých lusků, řadí se mezi zeleninu a označují se jako fazolky.

Trocha historie: První se s fazolemi seznámil již Kryštof Kolumbus na Kubě. Pěstování fazolí si indiáni osvojili patrně ještě před kukuřicí. Později s ní byly vysévány do smíšených kultur, kde byla kukuřice oporou polodivokým popínavým formám fazolí. Ve Španělsku vzbudily fazole značnou pozornost. Ovšem jako u jiných tehdy z Ameriky dovážených rostlin byly i tyto zpočátku spíše okrasnou kuriozitou. Ukázalo se však, že velká semena jsou jedlá, výživná a chutná.

Okrasné využití: Jelikož byla u některých druhů fazolí zjištěna rekordní rychlost růstu (až 7 cm za den), je patrné, že fazole dovedou rychle vytvořit zelenou neprůhlednou stěnu i různá romantická zákoutí. Například na terasách nebo lodžiích se často pěstuje fazol šarlatový, který má nejen sytou zeleň listů a rychlý růst, ale i výrazné květy bílé a červené barvy.

Využití v kuchyni: Zvláštností těchto luštěnin je vysoký obsah bílkovin (fazole jich mají 23 %, zatímco například pšenice jen 12 %.) Fazole do určité míry nahrazují maso ve vegetariánské kuchyni.

Nevýhodou kuchyňského zpracování suchých fazolí je jejich dlouhá příprava. Před vařením je třeba fazole přebrat, procedit, vyplavit případné nečistoty a namočit alespoň na 12 hodin do vody. Čím jsou fazole starší a vysušenější, tím je potřeba déle je máčet. Vaříme raději ve větším množství vody. Před uvařením je zásadně nesolíme.

Na co si dát pozor: Syrové fazole obsahují mírně toxické bílkovinné látky toxalbuminy, které vyvolávají střevní potíže. Povařením se jejich jedovatost ruší. Speciální vlastností fazolí, ale i jiných luštěnin je někdy nepříjemné nadýmání.

Fazolová polévka s klobásou

Suroviny:

• 200 g bílých fazolí

• 2 cibule

• 100 g klobásy

• 2 lžíce hladké mouky

• 2 lžíce sádla

• 1,5 l vývaru

• 1 dl smetany

• sůl, pepř

Postup: Přebrané a 12 hodin namočené fazole uvaříme. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli s moukou a uděláme jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájenou klobásu, sůl, pepř a fazole a necháme provařit. Na závěr zjemníme smetanou.

Místo klobásy můžeme použít i jiný druh tepelně upraveného masa nebo uzeniny.

Zelené fazolky na smetaně

Suroviny:

• 500 g zelených fazolových lusků

• 50 g másla

• 2 lžíce hladké mouky

• 1 kelímek smetany

• 1 lžička octa

• sůl, pepř

Postup: V osolené vodě uvaříme očištěné fazolky do poloměkka a potom scedíme a necháme okapat, (slitou tekutinu dáme stranou). Na rozpuštěném másle uděláme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z lusků a smetanou. Po krátkém povaření přidáme koření, fazolky a ocet. Podáváme s bramborem, vařeným vejcem nebo hovězím masem.

Využijte nabídky na „fazolovém“ trhu u nás. Celoročně jsou k dostání fazole suché, konzervované a čerstvé či mražené zelené fazolové lusky. Luštěniny nejen patří do našeho jídelníčku, ale i výborně chutnají.

Autor: Alžběta Krchová

Fazolový kotlík se sýrovými krutony Recepty

Fazolový kotlík se sýrovými krutony

14
Fazolová kaše s uzeným lososem Recepty

Fazolová kaše s uzeným lososem

14
Fazolový salát s tuňákem Recepty

Fazolový salát s tuňákem

27
Fazolový pekáček s párky Recepty

Fazolový pekáček s párky

14
Crostini s bílými fazolemi se šalvějí Recepty

Crostini s bílými fazolemi se šalvějí

13
Španělská fazolová polévka Recepty

Španělská fazolová polévka

25

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky fazole maso sůl mouka vývar luštěnina máslo sádlo smetana jíška

Návrhy pro vás

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti Recepty

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Přílohy

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku Sladké

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Připravte si domácí džemy plné ovocné chuti. Poradíme vám, jaké výrobky budete potřebovat PR článek

Připravte si domácí džemy plné ovocné chuti. Poradíme vám, jaké výrobky budete potřebovat

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře Hlavní jídla

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin Sladké

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky Maso

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením Recepty

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak zabránit plesnivění čerstvých jahod? Tyto 3 triky při skladování opravdu fungují

Jak zabránit plesnivění čerstvých jahod? Tyto 3 triky při skladování opravdu fungují

Recepty
Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Prostřeno!
Prostřeno: Palačinky s tvarohovým krémem

Prostřeno: Palačinky s tvarohovým krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Rizoto se zeleninou a mletým masem

Prostřeno: Rizoto se zeleninou a mletým masem

Prostřeno!
Prostřeno: Jarní zeleninová polévka

Prostřeno: Jarní zeleninová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Maminčiny chlebíčky

Prostřeno: Maminčiny chlebíčky

Přílohy
Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Sladké
Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin Sladké

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením Recepty

Jahodový džem se skořicí, muškátovým oříškem a dalším voňavým kořením

Maso
Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi Maso

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností Maso

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Hlavní jídla
Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí Hlavní jídla

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Sladké
Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta

Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Přílohy
Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky Přílohy

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Bitcoinová kauza bod po bodu. Co stálo za politickým pádem Blažka? ON-LINE: Mafiánská aféra vlády a rakovina. Babiš ve Sněmovně cupuje Fialův kabinet Extrémní bouřky v Česku: Bez proudu jsou tisíce domácností, výstraha platí i pro čtvrtek

prima-zeny

Velká vlasová proměna: Mistrovská balayage udělala z neutrální Žanety bohyni léta Chcípni, křičí Bětka. Mikea se pokusí otrávit hadím jedem Vémola otevřeně o dětství plném drilu: Táta byl tvrdý, já chci být svým dětem oporou

prima-zoom

Poznejte rozdíl: Levhart nebo jaguár? Pavoučí jed člověka ochromí jen v určitých případech. Rozhoduje, čím se pavouk živí Varovný průzkum: Přes 40 procent dětí v USA si myslí, že slanina je rostlina

prima-fresh

Jak zabránit plesnivění čerstvých jahod? Tyto 3 triky při skladování opravdu fungují Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

prima-cool

Vražedný klaun rozpitván kritiky Fotbalová komedie Kouzlo derby od Petra Kolečka jde v novém traileru až na dřeň Prima pouští do světa dokumentární sérii Karel vs. Karlos. Intimní zpověď sledoval s dojetím, obklopen rodinou a přáteli

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Sandra Bullock ví, jaké zaměstnání vás nejvíc zocelí. A překvapivě to není herectví Provdala se za panáka, ten jí zlomil srdce: Influencerka obvinila hadrového manžela z nevěry

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Byt Hanychové v Dejvicích za 11 milionů: Pronajme ho studentům, kterým slibuje i úklid Country Fontána vrací do Česka vůni dřevěných pódií a příběhů v písních

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.