Suroviny
- bílé fazole 1/2 kg
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- šalvěj (čerstvé lístky) 8–10 nasekaných + pár celých na ozdobu
- česnek 1 stroužek
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- pečivo (připravené bruschetty nebo crostini)
Crostini i bruschetty, které v Itálii nikdy nesmí na míse s předkrmy chybět, jsou krajíčky chleba s různými pomazánkami a pochutinami. Čím se tedy liší? Bruschetty jsou větší, protože jsou krájené z běžného bochníku (pozor – žádná Šumava, ale poctivý italský chléb). Crostini jsou malé chlebíčky z veky, která připomíná bagetu a v Itálii se nazývá stinco – holeň. Obojí se opéká na roštu nebo na grilu, potírá se olivovým olejem a podává lehce osolené. Ještě před přidáním pomazánky nebo jiného obložení, lze potřít krajíc chleba stroužkem česneku.
Postup přípravy
- Předem si uvařte fazole. Nejprve je nechte alespoň 5 hodin máčet a pak je v dostatečném množství vody přiveďte k varu. Kdo má rád, může přidat mrkev, řapík celeru a polovinu cibule. Na mírném plameni s poodkrytou pokličkou vařte do změknutí – nutno zkoušet. Uvařené luštěniny by měly být ještě pevné, ale uvnitř měkké.
- Fazole slijte a nechte vychladnout. Ručně nebo v mixéru krátce fazole posekejte, přidejte olivový olej, šalvěj, nadrcený česnek, sůl a pepř – nesmí vzniknout příliš jemná kaše, ideální je, pokud v pomazánce zůstanou i malé kousky.
- Navršte na připravené topinky a ozdobte lístky šalvěje.