Už samotný název napovídá, že česnek je nezbytný pomocník v kuchyni. Česnek se v české kuchyni dobře zabydlel, ale málokdo ví o všech jeho kvalitách. Pro svoji jedinečnou chuť a výraznou vůni je v kuchyni zkrátka nenahraditelný.
Česnek kuchyňský – hvězda české kuchyně
Syrový česnek je nepostradatelná kuchyňská zelenina, používaná spíše jako dochucovací a kořenící ingredience. Právem je díky svým vynikajícím chuťovým vlastnostem jedním z nejpoužívanějších druhů koření v naší i světové kuchyni. Pochází však z Asie a ne úplně ve všech kuchyních je populární tak jako v té naší, například v severských státech je na jeho typickou vůni pohlíženo spíše jako na zápach.
S kým je česnek kamarád?
Z bylinek česnek dobře ladí s rozmarýnem, tymiánem, oreganem nebo bobkovým listem či kmínem. Jeho chuť ještě více vynikne v kombinaci s cibulí, což zvláště oceníme při vaření různých masových vývarů. Někdo rád přidává do bramboráku kromě česneku právě i cibuli. Málo známým faktem je, že se česnek výborně hodí i do jídel připravovaných na bílém či červeném víně. Ze zeleniny česnek dobře funguje s cuketou, paprikami, rajčaty, květákem, brokolicí a špenátem.
Rady při koupi česneku
Pozor na česnek, který je na omak měkký a má výhonky. Pozor také na jakýkoli náznak hniloby. K dostání jsou dva druhy česneku – jednostroužkový nebo hlavičkový. Český česnek je chuťově výraznější než například čínský česnek, který je obvykle k dostání v supermarketech. Pro česnek se tedy jistě vyplatí zajít například na farmářské trhy a koupit právě český česnek, který je sice dražší, než ten čínský, ale chuťově i kvalitou nesrovnatelně lepší. Česnek můžeme zakoupit buď v čerstvém stavu, sušený na plátky, konzervovaný nebo v podobě kořenicího granulátu, který už obsahuje sůl, takže není potřeba pokrm solit.
Skladování česneku
Česnek skladujeme na chladném a suchém místě. Je-li na místě, kde skladujeme česnek, příliš vlhko, hrozí, že začne plesnivět a při skladování ve vyšších teplotách nám může naklíčit. Chceme-li ho uchovat delší dobu, můžeme ho zavařit, nakládaný česnek je výborným doplňkem a přílohou k řadě jídel.
Kam s česnekem?
Bez česneku se samozřejmě neobejde mnoho českých jídel jako například česnečka nebo bramboráky. Může se přidat i do slaných koláčů nebo jím můžeme dochutit domácí chleba. Nejvíce aroma česneku převezme jídlo, do kterého česnek přidáme až ke konci tepelné úpravy. Z hlediska zdraví je ale nejlepší používat v kuchyni česnek syrový, tepelnou úpravou – zvláště delší – ztrácí řadu svých léčivých vlastností. Vhodné je použít syrový česnek například do salátových dresinků nebo pomazánek či na topinky.
Česnek – přírodní lék?
Česnek je výrazným zdrojem vitamínů (A, B, C) a minerálů (vápník, jód, selen), silným přírodním antioxidantem a pro tělo má mnoho blahodárných účinků. Už naše babičky znaly léčivé účinky česneku. Pomáhá například při chřipce, funguje jako přírodní antibiotikum, snižuje krevní tlak a pomáhá dokonce i při cukrovce nebo nadýmání. To je jen několik léčivých účinků česneku. Navíc celkově zvyšuje odolnost organismu, což v době podzimních a zimních plískanic jistě není na škodu.
Tip: Pokud potřeme česnekem skopové maso nebo zvěřinu a necháme ho působit do druhého dne, maso se zbaví typického pachu, který je pro mnoho lidí nepříjemný.
Tip: Nežádoucí česnekový zápach z úst odstraníme rozžvýkáním zrnka kávy a po krájení česneku z rukou jeho aroma odstraníme rozetřením petržele.
Na co si dát pozor
Česnek se v žádném případě nesmí tepelně upravovat na prudko – pak hrozí, že zhořkne – a to jak čerstvý, tak především je-li ve formě granulátu. Zhnědne-li vám na pánvi česnek, raději jej připravte znovu, jinak vám svou hořkou chutí zkazí celé jídlo.
Autor: Dana Špatenková