Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Tiramisu kuličky

Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

10 zajímavostí o chřestu, které o něm ještě možná nevíte

10 zajímavostí o chřestu

10 zajímavostí o chřestu Zdroj: iStock

  • Zavřít
10 zajímavostí o chřestu

10 zajímavostí o chřestu Zdroj: iStock

Chřestová sezona je v plném proudu a před námi je ještě měsíc, kdy si tuto lahůdkovou zeleninu můžeme užívat ve vrcholné kondici. Kromě delikátní chuti je na chřestu zajímavá i jeho historie. Pro všechny chřesťany jsme připravili zajímavé informace, které by měli znát :)

Seznam.cz banner

1) Věděli jste, že Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a chřest se vyvážel do celého světa? Byl oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni. Během totality jeho sláva upadala a získal neprávem reputaci buržoazní pochoutky. Především byl ale problém v centralizovaném systému, který neumožňoval rychlou distribuci, což je pro chřest klíčové. Dnes se naštěstí zase s velkou slávou vrací do restaurací a do kuchyní českých hospodyněk a také na česká pole.

2) Důkazem slávy českého chřestu je i jeho název. Všechny evropské země vycházejí při jeho označení z řeckého slova asparagos. Chřest je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.

3) Chřest si svou slávu zaslouží právem, je totiž lidskému tělu velmi prospěšný. Obsahuje látky proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a podporuje i trávení. A ještě má jeden příjemný benefit, kterým jsou afrodisiakální účinky. Nemluvě o tom, že je skvělý i při hubnutí – 100 g chřestu má totiž jen 20 kalorií.

4) Aby byl chřest skutečně delikátní pochoutkou, vyžaduje jeho pěstování lehké písčité půdy. Ty se nacházejí například v Polabské nížině na Mělnicku. V kombinaci s klimatickými podmínkami vzniká v Čechách chřest té nejvyšší kvality.

5) Sezona chřestu trvá od poloviny dubna do konce června (v Německu se říká, že chřest je dobrý do třešní). Máte tedy ještě čas ochutnat skutečně čerstvý chřest a připravit z něj lahůdky, kterými překvapíte své hosty.

6) Sklízení chřestu není žádná legrace, sklízí se totiž ručně na poli a vyžaduje to velkou trpělivost a pečlivost. Po sklízení by se měl chřest zchladit a pak okamžitě doručit k zákazníkovi. Aby si chřest udržel všechny své superschopnosti, měl by se k zákazníkovi dostat do 24 až 36 hodin od jeho sklizně na poli. Okamžikem sklizně totiž rapidně začne klesat obsah cukru, proto jen opravdu čerstvý chřest má tu delikátní, lehce nasládlou chuť.

7) Nejstarší doklady o pěstování chřestu pocházejí z roku 3000 před naším letopočtem!

8) Je libo bílý, zelený nebo fialový chřest? Rostlina je to stále jedna a tatáž, rozdíl je v pěstování, bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trošku jiné vlastnosti i výraznější chuť.

9) Před tepelnou úpravou je nutné chřest kuchyňsky upravit. Zelenému chřestu odkrojte tužší konce (asi 2 cm) a pokud má silnější slupku, spodní třetinu pazochu oloupejte škrabkou. Bílý chřest je nutné oloupat celý, začněte hned pod hlavičkou a tuhé konce také odkrojte. Slupky i konce lze použít na přípravu vývaru pro nejlepší chřestovou polévku.

10) Pokud budete chřest připravovat vařením, pak jej svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru. Hlavičky jsou měkčí a mohly by se rozvařit. Do vody lze pro lepší chuť přidat plátek másla nebo trochu citronové šťávy.

PRIMA TIP: Český chřest dnes už koupíte v široké obchodní síti. V sezoně stojí za to přečíst si obal a sáhnout po tom z Hostína, je totiž opravdu velmi kvalitní. Pokud na něj nenarazíte v obchodě, letos poprvé si ho můžete objednat i online na Rohlík.cz, kde zaručují nejrychlejší dodávku čerstvého chřestu.

TZ, (klam)

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina restaurace cukr polévka chřest třešně vývar máslo zelený chřest bílý chřest ingredience chřest Český chřest

Návrhy pro vás

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem Sladké

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem Sladké

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Kuřecí popkorn – tchajwanské křupavé kuřecí kousky jsou příjemně pikantní a totálně návykové Maso

Kuřecí popkorn – tchajwanské křupavé kuřecí kousky jsou příjemně pikantní a totálně návykové


Přečtěte si také

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Prostřeno!
Prostřeno: Veganská pěna s banány a avokádem Mirky Pikolové

Prostřeno: Veganská pěna s banány a avokádem Mirky Pikolové

Prostřeno!
Prostřeno: Batáty s karbanátky ze zelené čočky, červené řepy a salátkem

Prostřeno: Batáty s karbanátky ze zelené čočky, červené řepy a salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Indická mrkvová polévka Mirky Pikolové

Prostřeno: Indická mrkvová polévka Mirky Pikolové

Prostřeno!
Prostřeno: Hummus a zeleninové tyčinky podle Mirky Pikolové

Prostřeno: Hummus a zeleninové tyčinky podle Mirky Pikolové

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Sladké
Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

PR článek
Advent s vůní perníku v Pardubicích

Advent s vůní perníku v Pardubicích

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem Sladké

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Fiala o úkolu předělat návrh rozpočtu: Na velké úpravy to nevidím a Babiš zdržuje Neléčená cukrovka může být fatální. Diabetici poradili, jak nemoc dostat pod kontrolu Poplach u Trumpova sídla na Floridě: Kvůli neohlášenému letounu odstartovaly stíhačky F-16

prima-zeny

Mia si podle Marcella zasloužila vyhrát. Prohra vás posune dál než výhra, říká Miu na finále Zrádců doprovodil přítel a maminka: Vítězka vedle sympaťáka úplně zářila První slova vítězné zrádkyně Mii: Konečně to ze mě spadlo. Slavit nebudu, jsem abstinent

prima-zoom

Kolika let se dožívají hudební superstar? Proč už všichni dávno nechodíme na chůdách? Vyšší rychlost pohybu a dlouhý krok nejsou vše Ztracená civilizace Tiwanaku stavěla pyramidy a chrámy, pak záhadně zmizela

prima-fresh

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

prima-cool

Zrádkyně Mia: kam půjde výhra? Samurajský seriálový hit vyráží v novém videu dech. Vše bylo reálné, bez CGI Zootropolis 2 boří kina a překonalo už obří historické rekordy

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní a vánoční pranostiky: Tipnete si, jaká zima nás čeká? Význam svíček na adventním věnci: Proč má být jedna růžová? Staročeské vánoční cukroví se sádlem: Upečte sádlenky a škvarkové koláčky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.