Chřestová sezona je v plném proudu a před námi je ještě měsíc, kdy si tuto lahůdkovou zeleninu můžeme užívat ve vrcholné kondici. Kromě delikátní chuti je na chřestu zajímavá i jeho historie. Pro všechny chřesťany jsme připravili zajímavé informace, které by měli znát :)
10 zajímavostí o chřestu, které o něm ještě možná nevíte
1) Věděli jste, že Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a chřest se vyvážel do celého světa? Byl oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni. Během totality jeho sláva upadala a získal neprávem reputaci buržoazní pochoutky. Především byl ale problém v centralizovaném systému, který neumožňoval rychlou distribuci, což je pro chřest klíčové. Dnes se naštěstí zase s velkou slávou vrací do restaurací a do kuchyní českých hospodyněk a také na česká pole.
2) Důkazem slávy českého chřestu je i jeho název. Všechny evropské země vycházejí při jeho označení z řeckého slova asparagos. Chřest je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.
3) Chřest si svou slávu zaslouží právem, je totiž lidskému tělu velmi prospěšný. Obsahuje látky proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a podporuje i trávení. A ještě má jeden příjemný benefit, kterým jsou afrodisiakální účinky. Nemluvě o tom, že je skvělý i při hubnutí – 100 g chřestu má totiž jen 20 kalorií.
4) Aby byl chřest skutečně delikátní pochoutkou, vyžaduje jeho pěstování lehké písčité půdy. Ty se nacházejí například v Polabské nížině na Mělnicku. V kombinaci s klimatickými podmínkami vzniká v Čechách chřest té nejvyšší kvality.
5) Sezona chřestu trvá od poloviny dubna do konce června (v Německu se říká, že chřest je dobrý do třešní). Máte tedy ještě čas ochutnat skutečně čerstvý chřest a připravit z něj lahůdky, kterými překvapíte své hosty.
6) Sklízení chřestu není žádná legrace, sklízí se totiž ručně na poli a vyžaduje to velkou trpělivost a pečlivost. Po sklízení by se měl chřest zchladit a pak okamžitě doručit k zákazníkovi. Aby si chřest udržel všechny své superschopnosti, měl by se k zákazníkovi dostat do 24 až 36 hodin od jeho sklizně na poli. Okamžikem sklizně totiž rapidně začne klesat obsah cukru, proto jen opravdu čerstvý chřest má tu delikátní, lehce nasládlou chuť.
7) Nejstarší doklady o pěstování chřestu pocházejí z roku 3000 před naším letopočtem!
8) Je libo bílý, zelený nebo fialový chřest? Rostlina je to stále jedna a tatáž, rozdíl je v pěstování, bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trošku jiné vlastnosti i výraznější chuť.
9) Před tepelnou úpravou je nutné chřest kuchyňsky upravit. Zelenému chřestu odkrojte tužší konce (asi 2 cm) a pokud má silnější slupku, spodní třetinu pazochu oloupejte škrabkou. Bílý chřest je nutné oloupat celý, začněte hned pod hlavičkou a tuhé konce také odkrojte. Slupky i konce lze použít na přípravu vývaru pro nejlepší chřestovou polévku.
10) Pokud budete chřest připravovat vařením, pak jej svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru. Hlavičky jsou měkčí a mohly by se rozvařit. Do vody lze pro lepší chuť přidat plátek másla nebo trochu citronové šťávy.
PRIMA TIP: Český chřest dnes už koupíte v široké obchodní síti. V sezoně stojí za to přečíst si obal a sáhnout po tom z Hostína, je totiž opravdu velmi kvalitní. Pokud na něj nenarazíte v obchodě, letos poprvé si ho můžete objednat i online na Rohlík.cz, kde zaručují nejrychlejší dodávku čerstvého chřestu.
TZ, (klam)