Léto je zvláštní období, kdy na vás lidé místo pozdravu volají: „Nechceš cuketu?“ Všestranná zelenina zdobí v parných dnech zahrádky, farmářské trhy i pulty supermarketu. Celý rok se na ně těšíte a pak nevíte, co s nimi. Vychutnejte si je na ohni, protože grilované jsou zkrátka nejlepší.
Tipy na nejlepší grilovanou cuketu. Vyhněte se časté chybě
Grilování dává cuketě kouřovou chuť a vůni. Dobře se pak hodí téměř ke všemu, co servírujete na stůl.
Jak vybrat nejlepší cuketu
Cuketa je k dostání po celý rok, ale nejlépe chutná v letních měsících. Rozhodně vždy vybírejte menší kousky, protože ty bývají chuťově mnohem lepší, dužina je pevnější a navíc nemají tvrdou slupku. Pokud necháte na zahradě cuketu narůst do obřích rozměru, nezbyde vám nic jiného, než slupku škrabkou oloupat, vydlabat semínka a zpracovat dužinu třeba do placek nebo do směsi na topinky.
Jak nakrájet cuketu na grilování
Pokud jde o krájení cukety na gril, máte dvě možnosti: Nakrájejte ji podélně na tlusté steaky, nebo naopak cuketu škrabkou nastrouhejte na tenké široké proužky. Vyhněte se krájení na kolečka, která vyžadují neustálé obracení a mohou snadno spadnout mezi rošty.
Tlusté cuketové steaky mají velkou plochu pro grilování, a proto získávají na celé ploše dost kouřové chuti. Také se s nimi snadno manipuluje. Tyto zeleninové steaky můžete po ugrilování obohatit o bylinky a slaný sýr. A nezapomeňte na olivový olej!
Cuketové stužky jsou naopak mnohem jemnější a jsou rychle hotové. Cuketu nastrouhejte na tenké proužky pomocí škrabky a pak je napíchněte na špejle jako harmoniku, takto je grilujte. Na každou špejli navlékněte 5 tenkých proužků. Skvěle se hodí ke krevetám nebo sýru halloumi.
Cuketové stuhy připravíte nejlépe škrabkou na brambory Zdroj: iStock
Jak poznat, že je cuketa hotová
Cuketa musí být měkká a zesklovatět. Navíc na plátcích se začnou objevovat hnědé proužky od grilu. To trvá tak 3 až 4 minuty z každé strany. Naopak cuketa na špejli začne po okrajích hnědnout. To znamená, že je hotová a můžete ji ze špejle stáhnout
Zdroj: thekitchn.com; foto: iStock.com