Slyšeli jste o avokádovém čaji? Dokáže pomoci s pletí, krevním tlakem a cholesterolem. Jde totiž o superpotravinu, kterou dobrovolně vyhazujeme.
Pecku z avokáda nevyhazujte. Uvařte z ní čaj, který dokáže zázraky
Jedním z nejlepších aspektů tohoto zázračného nápoje je fakt, že jej lze připravit z části avokáda, kterou běžně vyhazujeme do odpadků.
Tato superpotravina je také často nazývána olivovým olejem Ameriky, protože je bohatá na živiny a zdravé tuky. Dužnaté a máslové avokádo je nejen pokladnicí zdraví prospěšných látek, ale také mimořádně všestranným ovocem. Můžete z něj připravit guacamole, hummus, závitky, kari, smoothie a saláty. Jeho pěstování je však ekologicky dost náročné, především pak na množství spotřebované vody, proto bychom z něj měli využít absolutní maximum.
Avokádovou pecku lze využít na vypěstování vlastní rostliny, přidává se do nejrůznějších smoothie, ale také se z ní vaří čaj.
Benefity pití čaje z avokádové pecky jsou prokazatelné. Avokádo je plné omega-3 mastných kyselin, díky nimž je prospěšné srdci. Stejně jsou na tom pecky, které pomůžou v boji s vysokým cholesterolem, jsou navíc zdrojem antioxidantů, vlákniny a vápníku. Avokádový čaj zpomaluje stárnutí pleti a posiluje imunitní systém, který pak lépe bojuje proti rakovinotvorným buňkám.
Avokádový čaj napomáhá i s trávením a zácpou. Pomáhá dokonce snižovat bolest a otoky, které by mohly být způsobeny zánětem. V neposlední řadě upravuje správnou hladinu krevního tlaku.
Návod na domácí avokádový čaj z pecky
- Nejprve obstarejte avokádovou pecku.
- Pecku vložte do malého kastrolu s vodou a vařte ji 10 minut.
- Opatrně pecku vyjměte a nakrájete ji na menší kousky.
- Kousky pecky vložte do kastrolu s vodou a dalších 8 minut povařte.
- Vypněte sporák a nechte 5 minut louhovat.
- Čaj přeceďte a slijte.
- Na závěr můžete přidat lžičku medu pro dochucení.
Zdroj: food.ndtv.com; foto: iStock.com