Čerstvý sýr labneh trochu připomíná náš sýr Lučina nebo Palouček, ale je připravený z jogurtu, díky tomu má příjemně nakyslou chuť a zůstávají v něm všechny prospěšné bakterie.
Objevte kouzlo domácího sýra labneh – jogurtový sýr je hvězdou blízkovýchodní kuchyně
Příprava sýra labneh je velmi jednoduchá, v podstatě jde o vykapaný jogurt, který díky tomu získá hustší konzistenci. Na Blízkém východě se často podává jako součást mezze – tedy předkrmů, společně s humusem a lilkovým salátem baba ghanoush. Nejčastěji se podává samostatně jako dip, zakápnutý dobrým olivovým olejem a posypaný typickou kořenicí směsí za´atar nebo dukkah. Pak už stačí jen natrhat pita chléb na kousky a namáčet je do ochuceného sýra. Perfektní letní chuťovka nebo předkrm.
Labneh ale můžete využít i jako pomazánku na chleba nebo kopečky sýra ozdobte salát či kuskus. Stejně dobře se uplatní i ve sladké kuchyni, stačí navrstvit do skleniček střídavě labneh a čerstvé nebo grilované ovoce a navrch nasypat pár opražených ořechů. V tom případě jogurt před přípravou labneh nesolte.
Jak vyrobit sýr labneh
POTŘEBUJETE:
- plnotučný bílý jogurt (může být i kozí nebo ovčí)
- sůl
Další možné přísady:
- nastrouhaná citronová kůra
- nadrcený česnek
- čerstvě namletý pepř
- čerstvé bylinky
V míse smíchejte jogurt se solí (1/4 lžičky soli na hrnek jogurtu), případně s dalšími ingrediencemi podle vlastní volby. Cedník vyložte čistou utěrkou nebo plátýnkem a přesuňte do něj ochucený jogurt. Cedník dejte nad misku, vložte do lednice, případně zatižte třeba plechovkou a nechte vykapat 24–48 hodin. A to je celé! Výsledkem je hustý, ale krémový jogurtový sýr, který v lednici vydrží asi 2 týdny. Pokud chcete jeho trvanlivost ještě prodloužit, vytvarujte z něj koule nebo nočky, dejte je do nádoby s víkem a zalijte olivovým olejem. Můžete ho i ochutit kořením nebo bylinkami a nechat marinovat. Ze 4 hrnků jogurtu budou ve výsledku 2 hrnky sýra labneh.
Labneh vykapaný 24 hodin bude mít stále krémovou konzistenci a je ideální jako dip. Pokud chcete pevnější strukturu podobnou sýru, nechte jogurt vykapat až 48 hodin.
Jak připravit ze sýra labneh dip a čím ho ozdobit?
Na mělký talíř dejte labneh a lžící ho rozprostřete krouživými pohyby. Pak už stačí jen ozdobit a podávat s pita chlebem, krekry nebo chipsy nachos.
Na ozdobení a dochucení můžete použít:
- olivový olej
- koření za´atar
- koření sumac
- chilli vločky Aleppo
- stroužky pečeného česneku
- čerstvé bylinky – koper, koriandr, hladkolistá petržel
- olivy
- opražené ořechy nebo semínka
- uzený losos
- med a fíky nebo grilované ovoce
- čerstvá zelenina – salátová okurka, kedlubna, ředkvičky, mrkev
Zdroj: www.feastingathome.com; zdroj foto: iStock