Čerstvý sýr labneh trochu připomíná náš sýr Lučina nebo Palouček, ale je připravený z jogurtu, díky tomu má příjemně nakyslou chuť a zůstávají v něm všechny prospěšné bakterie.

Čerstvý sýr labneh trochu připomíná náš sýr Lučina nebo Palouček, ale je připravený z jogurtu, díky tomu má příjemně nakyslou chuť a zůstávají v něm všechny prospěšné bakterie.
Příprava sýra labneh je velmi jednoduchá, v podstatě jde o vykapaný jogurt, který díky tomu získá hustší konzistenci. Na Blízkém východě se často podává jako součást mezze – tedy předkrmů, společně s humusem a lilkovým salátem baba ghanoush. Nejčastěji se podává samostatně jako dip, zakápnutý dobrým olivovým olejem a posypaný typickou kořenicí směsí za´atar nebo dukkah. Pak už stačí jen natrhat pita chléb na kousky a namáčet je do ochuceného sýra. Perfektní letní chuťovka nebo předkrm.
Labneh ale můžete využít i jako pomazánku na chleba nebo kopečky sýra ozdobte salát či kuskus. Stejně dobře se uplatní i ve sladké kuchyni, stačí navrstvit do skleniček střídavě labneh a čerstvé nebo grilované ovoce a navrch nasypat pár opražených ořechů. V tom případě jogurt před přípravou labneh nesolte.
Objevte kouzlo domácího sýra labneh 2 Zdroj: iStock
POTŘEBUJETE:
Další možné přísady:
V míse smíchejte jogurt se solí (1/4 lžičky soli na hrnek jogurtu), případně s dalšími ingrediencemi podle vlastní volby. Cedník vyložte čistou utěrkou nebo plátýnkem a přesuňte do něj ochucený jogurt. Cedník dejte nad misku, vložte do lednice, případně zatižte třeba plechovkou a nechte vykapat 24–48 hodin. A to je celé! Výsledkem je hustý, ale krémový jogurtový sýr, který v lednici vydrží asi 2 týdny. Pokud chcete jeho trvanlivost ještě prodloužit, vytvarujte z něj koule nebo nočky, dejte je do nádoby s víkem a zalijte olivovým olejem. Můžete ho i ochutit kořením nebo bylinkami a nechat marinovat. Ze 4 hrnků jogurtu budou ve výsledku 2 hrnky sýra labneh.
Labneh vykapaný 24 hodin bude mít stále krémovou konzistenci a je ideální jako dip. Pokud chcete pevnější strukturu podobnou sýru, nechte jogurt vykapat až 48 hodin.
Objevte kouzlo domácího sýra labneh 3 Zdroj: iStock
Na mělký talíř dejte labneh a lžící ho rozprostřete krouživými pohyby. Pak už stačí jen ozdobit a podávat s pita chlebem, krekry nebo chipsy nachos.
Na ozdobení a dochucení můžete použít:
Zdroj: www.feastingathome.com; zdroj foto: iStock
Objevte kouzlo domácího sýra labneh 4 Zdroj: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living