Suroviny
- řecký jogurt (tučný) 1 kg
- sůl 1 lžička
- uzená paprika
- koření (bylinková směs)
- za´atar
- sumac
- olivový olej 2 šálky
Postup přípravy
- V misce smíchejte řecký jogurt se solí.
- Jemné síto vyložte třemi vrstvami gázy, aby po stranách přečnívala. Síto umístěte nad velkou mísu. Přeneste osolený jogurt do síta vyloženého gázou a přečnívající okraje přehněte přes jogurt.
- Mísu vložte na 24-48 hodin do chladničky, aby se z jogurtu vycedilo co nejvíc tekutiny. Každých 12 hodin jogurt zkontrolujte a tekutinu v míse vylijte.
- Když jogurt zhoustne (promění se v labneh), je čas na přípravu kuliček.
- Namočte prsty do oleje a naberte do dlaní asi 2 polévkové lžíce jogurtu, ze kterých vyválejte malé kuličky o velikosti cherry rajčátka.
- Každou kuličku obalte ve vybraném koření nebo je nechte jen tak a opatrně přendejte do velké sklenice.
- Zalijte dostatečným množstvím olivového oleje, aby byl labneh zcela ponořený. Přikryjte víčkem.
- Kuličky labneh můžete skladovat v chladničce až měsíc. Podávejte je jako chuťovku s dobrým chlebem nebo krekry. Použitý olej lze používat také na vaření, jako zálivku na saláty nebo na avokádové toasty.
Vyzkoušejte také svěží tvarohovou pomazánku s mrkví a citronem podle Karolíny Kamberské