Perfektní chuťovka: Marinované jogurtové kuličky labneh

Moje hodnocení
2x

Labneh je slaná, hustá jogurtová pomazánka velmi oblíbená na celém Blízkém východě. Vyrábí se také ve formě kuliček marinovaných v oleji, které vypadají podobně jako čerstvá mini mozzarella, ale jsou výrazně měkčí a dají se roztírat. Jejich krása spočívá v tom, každou kuličku můžete obalit v koření či v bylinkách, a dodat tak sýru jedinečnou chuť.

10 porcí
20 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte řecký jogurt se solí.
  2. Jemné síto vyložte třemi vrstvami gázy, aby po stranách přečnívala. Síto umístěte nad velkou mísu. Přeneste osolený jogurt do síta vyloženého gázou a přečnívající okraje přehněte přes jogurt.
  3. Mísu vložte na 24-48 hodin do chladničky, aby se z jogurtu vycedilo co nejvíc tekutiny. Každých 12 hodin jogurt zkontrolujte a tekutinu v míse vylijte.
  4. Když jogurt zhoustne (promění se v labneh), je čas na přípravu kuliček.
  5. Namočte prsty do oleje a naberte do dlaní asi 2 polévkové lžíce jogurtu, ze kterých vyválejte malé kuličky o velikosti cherry rajčátka.
  6. Každou kuličku obalte ve vybraném koření nebo je nechte jen tak a opatrně přendejte do velké sklenice.
  7. Zalijte dostatečným množstvím olivového oleje, aby byl labneh zcela ponořený. Přikryjte víčkem.
  8. Kuličky labneh můžete skladovat v chladničce až měsíc. Podávejte je jako chuťovku s dobrým chlebem nebo krekry. Použitý olej lze používat také na vaření, jako zálivku na saláty nebo na avokádové toasty.

Vyzkoušejte také svěží tvarohovou pomazánku s mrkví a citronem podle Karolíny Kamberské

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty