Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Připravte si lahodný krémový sýr labne – krok za krokem

Marinované labne

Marinované labne Zdroj: Opravdové jídlo

  • Zavřít
Marinované labne

Marinované labne Zdroj: Opravdové jídlo

Tento recept je jakýmsi úvodem do výroby sýrů, s kterým nemůžete neuspět. Úžasně krémovité labne je vlastně spíše jen vykapaný jogurt než sýr. Je skvělé, nakyslé a neuvěřitelně snadné na přípravu.

Seznam.cz banner

Ale jeho vykapání vyžaduje určitou dobu, takže ho začněte připravovat den předtím, než jej budete chtít použít. Zkuste přimíchat do svého labne nějaký nadrobno posekaný rozmarýn, oregano nebo malé množství česneku a podávat je s domácími krekry nebo chlebovými plackami.

Na asi 500 g sýra potřebujete:

SUROVINY

• 1 čajová lžička mořské soli

• 1 kg řeckého jogurtu; (hustota použitého jogurtu a doba, po kterou ho necháte vykapávat, určí množství získaného labne)

KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ

• síto nebo cedník

• velká mísa

• mušelín

• lžíce

PŘÍPRAVA LABNE

1. Připravte si mísu: Umístěte síto nebo cedník na mísu a vyložte ho mušelínem. Přehněte látku tak, abyste měli dvě vrstvy.

2. Nachystejte si jogurt: Vmíchejte do jogurtu sůl.

3. Vložte do mísy: Vyklopte jogurt doprostřed mušelínem vyloženého cedníku.

4. Zavažte jako měšec: Dejte k sobě cípy látky, smotejte je a uvažte do uzlu, abyste vytvořili jakýsi měšec. Měl by vypadat jako britský vánoční pudink.

5. Nechte vykapat: Nechte cedník položený na míse, aby do ní odkapávala tekutina, a přemístěte to celé do lednice, kde nechte jogurt vykapat. Po 12 hodinách získáte měkčí labne, pokud chcete tvrdší sýr, nechte ho vykapávat 24 hodin.

6. Sceďte, vymačkejte a jezte: Až bude mít vaše labne konzistenci, jakou si přejete, jemně z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu a vyjměte je z látky. Rovnou podávejte nebo vyzkoušejte některý z níže doporučovaných způsobů použití.

7. Labne vám ve vzduchotěsné krabičce v lednici vydrží až 1 týden.

POUŽITÍ

• Přimíchejte do něj šťávu a kůru z 1 citronu. Podávejte na krekrech s gravlaxem nebo grilovanou rybou.

• Skvělé je s grilovaným chřestem a čerstvými bylinkami v jednoduchém salátu.

• Vynechejte sůl, přimíchejte cukr a citronovou šťávu a podávejte se sezonním ovocem a čerstvou mátou.

• Namažte si ho do cizrnového hamburgeru s plátkem rajčete a koriandrovou natí.

Marinované labne; foto: Opravdové jídlo

MARINOVANÉ LABNE

Tohle je nesmírně snadný, a přesto velmi působivý recept. K vytvarování kuliček z labne použijte buď dvě lžíce, nebo prostě jen navlhčené ruce. Ochuťte olej čímkoliv, co je zrovna k dispozici – čerstvými bobkovými listy, oreganem, chilli papričkami… Kuličky z labne můžete využít jako předkrm spolu s domácími krekry a gravlaxem, v létě na salát z rajčat a bazalky, v chladnějších měsících s čekankou, pečenými žampiony a tymiánem. Až vypotřebujete všechno své marinované labne, nevylévejte olej, protože se skvěle hodí do dresinků nebo na grilovanou zeleninu či maso.

NA PŘÍPRAVU: 2 x 500 ml sklenic

SUROVINY

• 4 polévkové lžíce nadrobno posekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn, oregano a tymián

• 1 dlouhá středně pálivá chilli paprička, podélně rozkrojená

• 250 ml olivového oleje

• 250 ml rostlinného oleje nevýrazné chuti

• 500 g pevného labne

PŘÍPRAVA

1. Použijte sterilizované sklenice.

2. Rozdělte bylinky a chilli papričky do sklenic, pak naplňte sklenice oběma oleji. (Nenechte se zlákat k tomu, abyste použili jen olivový olej, protože ten v lednici tuhne.)

3. Pomocí dvou lžic nebo navlhčených dlaní tvarujte z labne kuličky a vhazujte je do oleje. Opakujte, dokud sklenice nebudou plné.

4. Zašroubujte víčka a uložte do lednice. Labne vám takto vydrží 2 týdny.

Další báječné recepty na domácí dobroty krok za krokem najdete v nové kuchařce:

Opravdové jídlo

KATE WALSH

V obchodě dnes koupíte cokoliv, od nejrůznějších exotických surovin po hotová jídla. Chcete-li však žít zdravě a předat svým potomkům planetu v trochu lepším stavu, než jste ji přebírali, začněte doma zase vařit, doporučuje Kate Walsh.

V příručce Opravdové jídlo představuje třicet základních dovedností, díky kterým zvládne připravit 46 běžných pokrmů i naprostý kuchařský analfabet. I doma můžete stloukat máslo, péct vlastní chleba nebo grilovat klobásky. Postup doprovázejí fotografie, takže přesně víte, co máte dělat. Zjistíte, že připravovat si základní potraviny doma není vůbec složité ani drahé, ale naopak zdravé a vlastně i zábavné.

216 stran, nakladatelství Omega, 499 Kč

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo jak na to cedník bylinky sýr miska sklenice škola vaření jogurt domácí výroba kuličky mušelín krémový sýr labne oregano

Návrhy pro vás

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky


Přečtěte si také

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Soutěžící
Denis Belej se přihlásil po sázce s kamarády

Denis Belej se přihlásil po sázce s kamarády

Novinky
Tipy na vánoční dárky vol. 1: ochucený med, vína, kniha z michelinské restaurace nebo voňavá káva

Tipy na vánoční dárky vol. 1: ochucený med, vína, kniha z michelinské restaurace nebo voňavá káva

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! z Pardubického kraje. Soutěžící musí servírovat brambory

Připravujeme Prostřeno! z Pardubického kraje. Soutěžící musí servírovat brambory

Sladké
Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Prostřeno!
Prostřeno: Svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem a brusinkami

Prostřeno: Svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem a brusinkami

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí vajíčková pomazánka na opečeném toustu s pažitkou

Prostřeno: Domácí vajíčková pomazánka na opečeném toustu s pažitkou

Prostřeno!
Prostřeno: Karamelové překvapení Martina Jurise

Prostřeno: Karamelové překvapení Martina Jurise

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Hejtman Kuba z ODS rozjel projekt SUPER ČESKO. Připravuje se na cestu lídra? Expertka hodnotí Rajchlovu kauzu. Jak je to s šířením pornografie a hrozí aktivistům trest? „Nestydatá propaganda“: BBC zmanipulovala Trumpovu řeč. Šéfové rezignovali, hrozí žaloba

prima-zeny

Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník Lukáš Vaculík jako lékař podezřelý ze sériových vražd. prima+ uvádí kriminálku Noční operatér Noční operatér: kompletní přehled postav a herců z nové minisérie s Lukášem Vaculíkem

prima-zoom

Skutečná inspirace Frankensteina Proč nejezdíme na zebrách? Úspěšně se na nich projelo jen několik slavných lidí V jedné z největších bitev ve střední Evropě se křižáci bránili stovkou děl. Litevcům se povedla velká lest

prima-fresh

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Tipy na vánoční dárky vol. 1: ochucený med, vína, kniha z michelinské restaurace nebo voňavá káva Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

prima-cool

Nový Rambo bude pro desetileté děti Recenze: Úplný konec Kingdom Come II je tady. Vyšla poslední část milované hry Nový Predátor trhá rekordy a kráčí ve šlépějích Vetřelce

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jaký si vybrat vánoční stromeček a proč? Tipy, jak se o něj starat 10 léčivých rostlin proti podzimní depresi, únavě a stresu Martin na bílém koni nepřijede. Co to říká o počasí v zimě?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.