Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Připravte si lahodný krémový sýr labne – krok za krokem

Marinované labne

Marinované labne Zdroj: Opravdové jídlo

  • Zavřít

Marinované labne Zdroj: Opravdové jídlo

Tento recept je jakýmsi úvodem do výroby sýrů, s kterým nemůžete neuspět. Úžasně krémovité labne je vlastně spíše jen vykapaný jogurt než sýr. Je skvělé, nakyslé a neuvěřitelně snadné na přípravu.

Ale jeho vykapání vyžaduje určitou dobu, takže ho začněte připravovat den předtím, než jej budete chtít použít. Zkuste přimíchat do svého labne nějaký nadrobno posekaný rozmarýn, oregano nebo malé množství česneku a podávat je s domácími krekry nebo chlebovými plackami.

Na asi 500 g sýra potřebujete:

SUROVINY

• 1 čajová lžička mořské soli

• 1 kg řeckého jogurtu; (hustota použitého jogurtu a doba, po kterou ho necháte vykapávat, určí množství získaného labne)

KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ

• síto nebo cedník

• velká mísa

• mušelín

• lžíce

PŘÍPRAVA LABNE

1. Připravte si mísu: Umístěte síto nebo cedník na mísu a vyložte ho mušelínem. Přehněte látku tak, abyste měli dvě vrstvy.

2. Nachystejte si jogurt: Vmíchejte do jogurtu sůl.

3. Vložte do mísy: Vyklopte jogurt doprostřed mušelínem vyloženého cedníku.

4. Zavažte jako měšec: Dejte k sobě cípy látky, smotejte je a uvažte do uzlu, abyste vytvořili jakýsi měšec. Měl by vypadat jako britský vánoční pudink.

5. Nechte vykapat: Nechte cedník položený na míse, aby do ní odkapávala tekutina, a přemístěte to celé do lednice, kde nechte jogurt vykapat. Po 12 hodinách získáte měkčí labne, pokud chcete tvrdší sýr, nechte ho vykapávat 24 hodin.

6. Sceďte, vymačkejte a jezte: Až bude mít vaše labne konzistenci, jakou si přejete, jemně z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu a vyjměte je z látky. Rovnou podávejte nebo vyzkoušejte některý z níže doporučovaných způsobů použití.

7. Labne vám ve vzduchotěsné krabičce v lednici vydrží až 1 týden.

POUŽITÍ

• Přimíchejte do něj šťávu a kůru z 1 citronu. Podávejte na krekrech s gravlaxem nebo grilovanou rybou.

• Skvělé je s grilovaným chřestem a čerstvými bylinkami v jednoduchém salátu.

• Vynechejte sůl, přimíchejte cukr a citronovou šťávu a podávejte se sezonním ovocem a čerstvou mátou.

• Namažte si ho do cizrnového hamburgeru s plátkem rajčete a koriandrovou natí.

Marinované labne; foto: Opravdové jídlo

MARINOVANÉ LABNE

Tohle je nesmírně snadný, a přesto velmi působivý recept. K vytvarování kuliček z labne použijte buď dvě lžíce, nebo prostě jen navlhčené ruce. Ochuťte olej čímkoliv, co je zrovna k dispozici – čerstvými bobkovými listy, oreganem, chilli papričkami… Kuličky z labne můžete využít jako předkrm spolu s domácími krekry a gravlaxem, v létě na salát z rajčat a bazalky, v chladnějších měsících s čekankou, pečenými žampiony a tymiánem. Až vypotřebujete všechno své marinované labne, nevylévejte olej, protože se skvěle hodí do dresinků nebo na grilovanou zeleninu či maso.

NA PŘÍPRAVU: 2 x 500 ml sklenic

SUROVINY

• 4 polévkové lžíce nadrobno posekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn, oregano a tymián

• 1 dlouhá středně pálivá chilli paprička, podélně rozkrojená

• 250 ml olivového oleje

• 250 ml rostlinného oleje nevýrazné chuti

• 500 g pevného labne

PŘÍPRAVA

1. Použijte sterilizované sklenice.

2. Rozdělte bylinky a chilli papričky do sklenic, pak naplňte sklenice oběma oleji. (Nenechte se zlákat k tomu, abyste použili jen olivový olej, protože ten v lednici tuhne.)

3. Pomocí dvou lžic nebo navlhčených dlaní tvarujte z labne kuličky a vhazujte je do oleje. Opakujte, dokud sklenice nebudou plné.

4. Zašroubujte víčka a uložte do lednice. Labne vám takto vydrží 2 týdny.

Další báječné recepty na domácí dobroty krok za krokem najdete v nové kuchařce:

Opravdové jídlo

KATE WALSH

V obchodě dnes koupíte cokoliv, od nejrůznějších exotických surovin po hotová jídla. Chcete-li však žít zdravě a předat svým potomkům planetu v trochu lepším stavu, než jste ji přebírali, začněte doma zase vařit, doporučuje Kate Walsh.

V příručce Opravdové jídlo představuje třicet základních dovedností, díky kterým zvládne připravit 46 běžných pokrmů i naprostý kuchařský analfabet. I doma můžete stloukat máslo, péct vlastní chleba nebo grilovat klobásky. Postup doprovázejí fotografie, takže přesně víte, co máte dělat. Zjistíte, že připravovat si základní potraviny doma není vůbec složité ani drahé, ale naopak zdravé a vlastně i zábavné.

216 stran, nakladatelství Omega, 499 Kč

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to škola vaření domácí výroba krémový sýr labne

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Plněné kuřecí prso s letním salátem a bramborovými chipsy

Prostřeno!

Prostřeno: Chlebem zahuštěná kmínka s bramborem a klobásou

Prostřeno!

Prostřeno: Tatarák z červené řepy s ovčím sýrem a pečenou bagetkou s bylinkovým máslem

Prostřeno!

Prostřeno: Palačinkosi

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Babiš se obul do Rakušana: Jste organizovaný zločin. Ministr mu to vrátil srovnáním s mafií Ukrajinský voják na frontě: Plat 74 tisíc, kontrakt až do konce války a jen 10 dní volna USA ženou k soudu Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou pozici a nutí platit za zboží více

prima-zeny

Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! RECENZE: Nejlepší sci-fi dekády? Haha, Stvořitel vypadá nádherně, ale je hloupý, až to bolí Manželka Bruce Willise přinesla smutnou zprávu o jeho aktuálním zdravotním stavu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.