Tento recept je jakýmsi úvodem do výroby sýrů, s kterým nemůžete neuspět. Úžasně krémovité labne je vlastně spíše jen vykapaný jogurt než sýr. Je skvělé, nakyslé a neuvěřitelně snadné na přípravu.
Připravte si lahodný krémový sýr labne – krok za krokem
Ale jeho vykapání vyžaduje určitou dobu, takže ho začněte připravovat den předtím, než jej budete chtít použít. Zkuste přimíchat do svého labne nějaký nadrobno posekaný rozmarýn, oregano nebo malé množství česneku a podávat je s domácími krekry nebo chlebovými plackami.
Na asi 500 g sýra potřebujete:
SUROVINY
• 1 čajová lžička mořské soli
• 1 kg řeckého jogurtu; (hustota použitého jogurtu a doba, po kterou ho necháte vykapávat, určí množství získaného labne)
KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ
• síto nebo cedník
• velká mísa
• mušelín
• lžíce
PŘÍPRAVA LABNE
1. Připravte si mísu: Umístěte síto nebo cedník na mísu a vyložte ho mušelínem. Přehněte látku tak, abyste měli dvě vrstvy.
2. Nachystejte si jogurt: Vmíchejte do jogurtu sůl.
3. Vložte do mísy: Vyklopte jogurt doprostřed mušelínem vyloženého cedníku.
4. Zavažte jako měšec: Dejte k sobě cípy látky, smotejte je a uvažte do uzlu, abyste vytvořili jakýsi měšec. Měl by vypadat jako britský vánoční pudink.
5. Nechte vykapat: Nechte cedník položený na míse, aby do ní odkapávala tekutina, a přemístěte to celé do lednice, kde nechte jogurt vykapat. Po 12 hodinách získáte měkčí labne, pokud chcete tvrdší sýr, nechte ho vykapávat 24 hodin.
6. Sceďte, vymačkejte a jezte: Až bude mít vaše labne konzistenci, jakou si přejete, jemně z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu a vyjměte je z látky. Rovnou podávejte nebo vyzkoušejte některý z níže doporučovaných způsobů použití.
7. Labne vám ve vzduchotěsné krabičce v lednici vydrží až 1 týden.
POUŽITÍ
• Přimíchejte do něj šťávu a kůru z 1 citronu. Podávejte na krekrech s gravlaxem nebo grilovanou rybou.
• Skvělé je s grilovaným chřestem a čerstvými bylinkami v jednoduchém salátu.
• Vynechejte sůl, přimíchejte cukr a citronovou šťávu a podávejte se sezonním ovocem a čerstvou mátou.
• Namažte si ho do cizrnového hamburgeru s plátkem rajčete a koriandrovou natí.
Marinované labne; foto: Opravdové jídlo
MARINOVANÉ LABNE
Tohle je nesmírně snadný, a přesto velmi působivý recept. K vytvarování kuliček z labne použijte buď dvě lžíce, nebo prostě jen navlhčené ruce. Ochuťte olej čímkoliv, co je zrovna k dispozici – čerstvými bobkovými listy, oreganem, chilli papričkami… Kuličky z labne můžete využít jako předkrm spolu s domácími krekry a gravlaxem, v létě na salát z rajčat a bazalky, v chladnějších měsících s čekankou, pečenými žampiony a tymiánem. Až vypotřebujete všechno své marinované labne, nevylévejte olej, protože se skvěle hodí do dresinků nebo na grilovanou zeleninu či maso.
NA PŘÍPRAVU: 2 x 500 ml sklenic
SUROVINY
• 4 polévkové lžíce nadrobno posekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn, oregano a tymián
• 1 dlouhá středně pálivá chilli paprička, podélně rozkrojená
• 250 ml olivového oleje
• 250 ml rostlinného oleje nevýrazné chuti
• 500 g pevného labne
PŘÍPRAVA
1. Použijte sterilizované sklenice.
2. Rozdělte bylinky a chilli papričky do sklenic, pak naplňte sklenice oběma oleji. (Nenechte se zlákat k tomu, abyste použili jen olivový olej, protože ten v lednici tuhne.)
3. Pomocí dvou lžic nebo navlhčených dlaní tvarujte z labne kuličky a vhazujte je do oleje. Opakujte, dokud sklenice nebudou plné.
4. Zašroubujte víčka a uložte do lednice. Labne vám takto vydrží 2 týdny.
Další báječné recepty na domácí dobroty krok za krokem najdete v nové kuchařce:
Opravdové jídlo
KATE WALSH
V obchodě dnes koupíte cokoliv, od nejrůznějších exotických surovin po hotová jídla. Chcete-li však žít zdravě a předat svým potomkům planetu v trochu lepším stavu, než jste ji přebírali, začněte doma zase vařit, doporučuje Kate Walsh.
V příručce Opravdové jídlo představuje třicet základních dovedností, díky kterým zvládne připravit 46 běžných pokrmů i naprostý kuchařský analfabet. I doma můžete stloukat máslo, péct vlastní chleba nebo grilovat klobásky. Postup doprovázejí fotografie, takže přesně víte, co máte dělat. Zjistíte, že připravovat si základní potraviny doma není vůbec složité ani drahé, ale naopak zdravé a vlastně i zábavné.
216 stran, nakladatelství Omega, 499 Kč