Tzatziki – řecký jogurtový dip s okurkou a koprem

Moje hodnocení
6x

Tzatziki je jedním ze základních pokrmů řecké kuchyně. Osvěžující dip z hustého řeckého jogurtu s okurkou a koprem se v Řecku jí téměř ke všemu. V horkém počasí skutečně osvěží a skvěle pasuje ke středomořské kuchyni. Příprava je navíc bleskurychlá a stačí k ní jen pár surovin.

2 porce
10 minut
řecká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Připravte okurku – nejprve ji omyjte, podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo. Cedník vyložte látkovou utěrkou a přemístěte do něj nastrouhanou okurku, kterou jste smíchali s trochou soli. Nechte odkapat přebytečnou vodu, kterou okurka pustí, minimálně 10 minut, ale klidně hodinu. Poté okurku důkladně vyždímejte, aby se opravdu zbavila co nejvíce tekutiny.
  2. V míse smíchejte připravenou okurku s řeckým jogurtem, čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, nasekaným koprem a vše dochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
  3. Servírujte vychlazené do mělké misky pokapané 1–2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Podávejte s krekry, zeleninou nebo grilovaným masem.

PRIMA TIPY:

  • Základem tzatziki je hustý a tučný řecký jogurt, na výběru si dejte opravdu záležet, čím autentičtější produkt zvolíte, tím lepší tzatziki budete mít. V tomto případě nedoporučujeme odtučněnou verzi jogurtu, který má nevhodnou konzistenci. Naopak můžete zvolit tučný kozí nebo ovčí jogurt.
  • Tradiční bylinkou v tzatziki je čerstvý kopr, pokud ho ale nemáte rádi, můžete ho nahradit (nebo doplnit) mátou nebo hladkolistou petrželí.
  • Pokud neseženete řecký jogurt, použijte bílý jogurt, ideálně selský, který vložte do cedníku vyloženého plátýnkem, zatižte a nechte v lednici vykapat přes noc.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty