Suroviny
- salátová okurka 1 ks
- řecký jogurt (hustý tučný ) 2 hrnky
- citronová šťáva 1/2 citronu
- česnek 3 stroužky
- kopr (čerstvý nasekaný) 1–2 lžíce
- extra virgin olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Připravte řecké tzatziki podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Připravte okurku – nejprve ji omyjte, podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte nahrubo. Cedník vyložte látkovou utěrkou a přemístěte do něj nastrouhanou okurku, kterou jste smíchali s trochou soli. Nechte odkapat přebytečnou vodu, kterou okurka pustí, minimálně 10 minut, ale klidně hodinu. Poté okurku důkladně vyždímejte, aby se opravdu zbavila co nejvíce tekutiny.
- V míse smíchejte připravenou okurku s řeckým jogurtem, čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, nasekaným koprem a vše dochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
- Servírujte vychlazené do mělké misky pokapané 1–2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Podávejte s krekry, zeleninou nebo grilovaným masem.
PRIMA TIPY:
- Základem tzatziki je hustý a tučný řecký jogurt, na výběru si dejte opravdu záležet, čím autentičtější produkt zvolíte, tím lepší tzatziki budete mít. V tomto případě nedoporučujeme odtučněnou verzi jogurtu, který má nevhodnou konzistenci. Naopak můžete zvolit tučný kozí nebo ovčí jogurt.
- Tradiční bylinkou v tzatziki je čerstvý kopr, pokud ho ale nemáte rádi, můžete ho nahradit (nebo doplnit) mátou nebo hladkolistou petrželí.
- Pokud neseženete řecký jogurt, použijte bílý jogurt, ideálně selský, který vložte do cedníku vyloženého plátýnkem, zatižte a nechte v lednici vykapat přes noc.
Vyzkoušejte také řecký salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Řecký salát – autentický recept na prázdninovou klasiku