Tahdig – křupavá šafránová rýže a  sýr labneh

Moje hodnocení
4x

Božská blízkovýchodní záležitost, která po upečení vypadá jako rýžový dort, ale jejímž hlavním kouzlem je nikoliv sladkost, ale připečená křupavá vrstvička „ze dna hrnce“, což slovo tahdig v překladu znamená, a samozřejmě nezaměnitelná vůně šafránu. Čerstvý labneh je skvělý společník tahdigu.

4 porce
90 minut
arabská

Rýže

  • rýže basmati 360 g
  • šafrán (nitky šafránu) 1 velká špetka
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • mletá kurkuma 1 lžička

Labneh

  • řecký nebo smetanový bílý jogurt 1 kg
  • olivový olej, bylinky a koření na doplnění

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte labneh. Cedník vyložte namočenou a vyždímanou čistou utěrkou nebo silnější vrstvou gázy. Vlijte jogurt, utěrku zavažte, cedník postavte na větší hrnec, na utěrku položte nějaké závaží (čistý kámen nebo plnou plechovku) a jogurt nechte přes noc vykapat. Pak vybalte, získaný čerstvý sýr konzistence zhruba mascarpone promíchejte vidličkou, zakápněte olivovým olejem, posypte pár lístky bylinek, případně dochuťte zvoleným kořením.
  2. Rýži propláchněte, až bude vytékající voda čistá. V míse ji zalijte studenou vodou, přidejte velkou špetku soli a nechte rýži máčet nejméně 20 minut. Sceďte ji. V hrnci uveďte do varu 1 litr vody, přidejte okapanou rýži a vařte přesně 8 minut na vysokém stupni a bez pokličky. Seberte pěnu z povrchu. Rýže by měla začít nabývat, ale uvnitř bude na skus tvrdá. Sceďte ji a propláchněte studenou vodou.
  3. Šafrán rozetřete v hmoždíři a dejte ho máčet do 3 lžic horké vody.
  4. V nepřilnavé vysoké pánvi nebo širším kastrolu rozehřejte na středním stupni olej, vlijte 3 lžíce vody, vsypte kurkumu a vlijte namočený šafrán. Nádobou zakružte, aby se směs rovnoměrně rozestřela po dně.
  5. Vsypte rýži a rovnoměrně ji rozestřete. Násadou vařečky do ní udělejte díry, ale ne až ke dnu. Na středně vysokém stupni nechte bez pokličky 10 minut vařit, z rýže bude vystupovat pára. Pak obalte pokličkou utěrkou (ta zachytí páru) a nádobu přikryjte.
  6. Nechte vařit ještě 35 minut, ke konci této doby uslyšíte, jak rýže syčí a praská. Před podáváním opatrně sundejte pokličku a rýži stejně opatrně vyklopte na talíř, aby se křupavá zlatá vrstva dostala nahoru.

PRIMA TIP: Způsob vaření rýže „dokřupava“ je v blízkovýchodních receptech velmi populární. Takto připravená rýže se podává také jako příloha k různým grilovaným i dušeným masům. Labneh poslouží nejen jako dip, ale i pomazánka nebo samostatná chuťovka, doplňuje se třeba olivami, kořenicími směsmi, jako je dukkah, nebo se podává nasladko třeba k sušenému ovoci, fíkům apod. Prodává se i hotový, ale domácí výroba je víc než snadná.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty