Rýže
- rýže basmati 360 g
- šafrán (nitky ) 1 velká špetka
- rostlinný olej 3 lžíce
- kurkuma (mletá) 1 lžička
Labneh
- řecký jogurt (nebo smetanový bílý jogurt) 1 kg
- olivový olej (na doplnění)
- bylinky (na doplnění)
- koření (na doplnění)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte labneh. Cedník vyložte namočenou a vyždímanou čistou utěrkou nebo silnější vrstvou gázy. Vlijte jogurt, utěrku zavažte, cedník postavte na větší hrnec, na utěrku položte nějaké závaží (čistý kámen nebo plnou plechovku) a jogurt nechte přes noc vykapat. Pak vybalte, získaný čerstvý sýr konzistence zhruba mascarpone promíchejte vidličkou, zakápněte olivovým olejem, posypte pár lístky bylinek, případně dochuťte zvoleným kořením.
- Rýži propláchněte, až bude vytékající voda čistá. V míse ji zalijte studenou vodou, přidejte velkou špetku soli a nechte rýži máčet nejméně 20 minut. Sceďte ji. V hrnci uveďte do varu 1 litr vody, přidejte okapanou rýži a vařte přesně 8 minut na vysokém stupni a bez pokličky. Seberte pěnu z povrchu. Rýže by měla začít nabývat, ale uvnitř bude na skus tvrdá. Sceďte ji a propláchněte studenou vodou.
- Šafrán rozetřete v hmoždíři a dejte ho máčet do 3 lžic horké vody.
- V nepřilnavé vysoké pánvi nebo širším kastrolu rozehřejte na středním stupni olej, vlijte 3 lžíce vody, vsypte kurkumu a vlijte namočený šafrán. Nádobou zakružte, aby se směs rovnoměrně rozestřela po dně.
- Vsypte rýži a rovnoměrně ji rozestřete. Násadou vařečky do ní udělejte díry, ale ne až ke dnu. Na středně vysokém stupni nechte bez pokličky 10 minut vařit, z rýže bude vystupovat pára. Pak obalte pokličkou utěrkou (ta zachytí páru) a nádobu přikryjte.
- Nechte vařit ještě 35 minut, ke konci této doby uslyšíte, jak rýže syčí a praská. Před podáváním opatrně sundejte pokličku a rýži stejně opatrně vyklopte na talíř, aby se křupavá zlatá vrstva dostala nahoru.
PRIMA TIP: Způsob vaření rýže „dokřupava“ je v blízkovýchodních receptech velmi populární. Takto připravená rýže se podává také jako příloha k různým grilovaným i dušeným masům. Labneh poslouží nejen jako dip, ale i pomazánka nebo samostatná chuťovka, doplňuje se třeba olivami, kořenicími směsmi, jako je dukkah, nebo se podává nasladko třeba k sušenému ovoci, fíkům apod. Prodává se i hotový, ale domácí výroba je víc než snadná.