Dejte vale zimě i těžkým jídlům, jaro se hlásí o slovo a na záhonech už vykukuje nová pažitka. Právě včas, aby její zelená nať osvěžila náš jídelníček.

7 skvělých způsobů, jak v kuchyni využít pažitku Zdroj: iStock
Dejte vale zimě i těžkým jídlům, jaro se hlásí o slovo a na záhonech už vykukuje nová pažitka. Právě včas, aby její zelená nať osvěžila náš jídelníček.
Pažitku, lidově šnytlík, nemusíme dlouze představovat. Oblíbená trvalka je vítaným zpestřením jarních jídel. Jakmile začne ze země vystrkovat růžky, nastal pravý čas na odlehčení stravy po dlouhé zimě. Pažitková nať je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, podporuje trávení, je protizánětlivá, močopudná a připisují se jí i zásluhy v prevenci infarktu a mrtvice.
Pažitku nevařte, přišli byste o většinu vitamínu C, kterým je rostlina v syrovém stavu doslova nabitá. Použijte ji pěkně čerstvou, jemně nakrájenou na chleba s máslem, do hotové polévky i na brambory. A nejen to.
Tvarohová pomazánka s pažitkou je klasika našich babiček. Snadná, rychlá a nejlépe chutná na krajíci žitného kváskového chleba. Vaničku tvarohu rozmíchejte s padesáti gramy změklého másla, osolte, okořeňte lžičkou sladké papriky a lžičkou drceného kmínu. Přimíchejte nadrobno nakrájenou malou cibuli a hrst nakrájené pažitky.
Svou výraznou, lehce štiplavou chutí si pažitka přímo říká o zašlehání do másla. Nakrájejte ji najemno a zapracujte plnou hrst do poloviny kostky změklého másla. Přidejte půl lžičky soli a trochu olivového oleje, aby po vychlazení máslo neztvrdlo na kámen. Můžete ho dochutit čerstvě mletým pepřem a rozetřeným česnekem či citronovou kůrou. Před použitím ho nechte 2 hodiny vychladit.
Ochucené máslo je skvělé na rozpečené bagetě, s bramborami, dušenou zeleninou nebo položte plátek na grilovaný rybu či steak pro dokonalý finiš.
Chutný krémový sýr připravíte snadno překapáním řeckého jogurtu. V plátýnku z něj nejprve vymačkáte přebytečnou syrovátku a pak ho ještě necháte dva až tři dny vykapat v lednici. Když do něj následně přimícháte nakrájenou pažitku, zjemníte ho kapkou smetany a dochutíte solí a čerstvě mletým pepřem, jiný už nebudete chtít.
7 skvělých způsobů, jak v kuchyni využít pažitku 2 Zdroj: iStock
Sklenička pesta by neměla ve vaší lednici nikdy chybět, ať už pro jeho základ použijete bazalku, špenát, kadeřávek, mrkvovou nať nebo zjara medvědí česnek či třeba právě pažitku. V kuchyni má pesto široké využití a chutný oběd nebo večeři vykouzlíte s jeho pomocí za pár minut.
Nasekaná pažitka podtrhne chuť míchaných vajec i omelety a vejce do skla si bez ní ani neumíme představit. Posypka z pažitky sluší i zastřenému vejci či volskému oku. Vejce a pažitka jdou zkrátka k sobě.
7 skvělých způsobů, jak v kuchyni využít pažitku 4 Zdroj: iStock
Klasická salátová zálivka z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Jemně nasekaná pažitka dodá základnímu vinaigrette šmrnc a k jarním salátům se perfektně hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek.
Fialové květy pažitky jsou jedlé a velice dekorativní. Použijte je na ozdobu pomazánek, salátů i na brambory.
Zdroj: littlehouseliving.com; zdroj foto: iStock
7 skvělých způsobů, jak v kuchyni využít pažitku 3 Zdroj: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living