Suroviny
- máslo (změklé ) 250 g
- moučkový cukr 90 g
- vanilkový cukr 1 ks
- žloutek 3 ks
- mleté vlašské ořechy (nebo pekanové) 100 g
- citronová kůra z 1 citronu
- hladká mouka (může být i špaldová) 330 g
- čokoláda (Lindt Excellence 70% na ozdobu) 100 g
- vlašské ořechy (nebo pekanové na ozdobu) 100 g
Moka náplň
- máslo (změklé ) 150 g
- moučkový cukr 150 g
- káva (silná turecká káva) 2 lžičky
- rum (tuzemák (volitelné)) 1 lžička
Postup přípravy
- Připravte si těsto. Změklé máslo utřete s cukry, žloutky a namletými ořechy. Přidejte kůru z citronu a prosátou mouku.
- Vypracujte hladké těsto a nechte ho do druhého dne v chladu uležet. Ideálně přes noc.
- Na lehce pomoučeném válu nebo pracovní ploše vyválejte těsto asi 3 mm silné a vykrajujte kolečka. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 150 °C asi 15 minut.
- Cukroví nechte vychladnout. Mezitím si připravte moka krém. Máslo utřete s moučkovým cukrem, přefiltrovanou kávou a tuzemákem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Kolečka k sobě slepujte moka krémem a navrchu je lžičkou ozdobte rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nechte zatuhnout. Cukroví přendejte do krabice a nechte v chladu a suchu odpočívat do Vánoc.