Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!

Tajná pravidla mrazáku

Tajná pravidla mrazáku Zdroj: istockphoto.com

  • Zavřít
Tajná pravidla mrazáku

Tajná pravidla mrazáku Zdroj: istockphoto.com

Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!

Seznam.cz banner

Pro začátek si připomeňme, že ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami. Jinak se dá do mrazáku “strčit” skoro cokoli, od masa, přes pečivo, bylinky nebo zeleninu. Pozor ale na pravidla mražení! Tady jsou:

1. Před zmrazováním nechte jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla byste zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.

2. Nejvíce užijete mikrotenové a zipové sáčky nebo potravinovou folii. Vtip je v tom, “vymačkat” z adepta na mrazení co nejvíce vzduchu, aby se na potravině nedělaly nevzhledné bledé skvrny nebo aby jídlo neoschlo.

3. Až budete lovit z útrob mrazáku balíčky, které postupně vypadají velice podobně, vzpomeňte si, že není od věci pořídit štítky, na které si poznamenáme obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.

4. Pozor na alobal! S kyselými potravinami jako jsou například rajčata nebo ovoce reaguje. Navíc se může snadno protrhnout a příliš neuvidíte, co se ve stříbrném balíčku skrývá.

5. Mrazit zeleninu dá trochu víc práce, protože je potřeba ji cca 2 minuty předem blanšírovat. Zbavíte ji tak enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu dejte do sáčku a teprve pak do mrazáku.

6. Předem uvařená jídla musí bezpodmínečně vychladnout, než je uložíte ke zmrazení. Potom je ale potřeba mrazit co nejrychleji, aby se k nim nedostaly mikroorganismy. Pokud jídlo nestihnete zmrazit brzy po uvaření, raději ho snězte a druhý den už určitě nemražte.

7. Pokud jste někdy jedli rozmrazenou bramborovou kaši, víte, že je otřesná. Rýže si ale chuť uchová a stejně dobře v mrazáku obstojí i různé druhy knedlíků. Čerstvou pastu také dobře zmrazíte, uvařené těstoviny je ale lépe co nejrychleji zkonzumovat, tak jsou nejlepší.

Dobře se mrazí také uvařené luštěniny, takže až budete příště vařit třeba cizrnu, uvařte ji rovnou celé balení a co nespotřebujete hned, zamražte na později.

8. Jídlo vytažené z mrazáku dlouho nerozmrazujte, naopak je žádoucí ho co nejrychleji uvařit nebo upéct. Pokud ho necháte dlouho a pomalu rozmrazovat, bude daleko náchylnější k napadení bakteriemi.

9. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujte nejlépe na mřížce nebo tak, aby k němu mohl volně proudit vzduch. Rozhodně maso nenechávejte plavat ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, stačí rozmrazit přes noc v chladničce.

10. Do mrazáku se dají dát i čerstvé bylinky, ještě lépe čerstvé bylinky nasekané v olivovém či jiném oleji a zmrazené v nádobce na led. Pak jen odlomíte kostku a bylinky si hezky zachovají svou chuť i aroma.

11. Respektujte obrázky na vašem mrazicím přístroji. Výrobce dobře ví, proč je někde namalovaná ryba a kuře a jinde pečivo či ovoce. Za prvé se budete dobře orientovat, za druhé má mrazák své “vhodné” zóny pro určité potraviny.

TIP REDAKCE: Mějte v mrazáku velký zipový sáček, do kterého průběžně přidávejte odkrojky kořenové zeleniny, hnědé šlupky z cibule, odřezky masa, nožičky hlívy, zelené konce pórku, kůrky ze slaniny nebo parmazánu, obrané kosti z pečeného kuřete, zbylé kousky zeleniny, které už začínají mít to nejlepší za sebou… Když bude sáček plný, stačí přikoupit kousek masa nebo morkové kosti, přidat koření a založte vývar. Po pár hodinách velmi mírného varu budete překvapeni, jak výraznou chuť bude mít a ještě budete mít dobrý pocit, že jste vlastně zrecyklovali „odpadky“. Z části vývaru udělejte polévku, část si zamražte pro další použití, třeba na omáčky nebo na rizoto.

Autor: Kamila Ulčová

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo zelenina bylinky maso pečivo

Návrhy pro vás

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky


Přečtěte si také

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Prostřeno!
Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno!
Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno!
Prostřeno: Oheň a pepř v elegantní rovnováze

Prostřeno: Oheň a pepř v elegantní rovnováze

Prostřeno!
Prostřeno: Zlatý polibek citrusů a vášně

Prostřeno: Zlatý polibek citrusů a vášně

Novinky
Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál.

Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál.

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o produkty Ziaja v hodnotě 1.000 Kč (20. - 23. 10. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o produkty Ziaja v hodnotě 1.000 Kč (20. - 23. 10. 2025)

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Recepty
Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Tragédie na gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem: Třináctiletý chlapec zemřel po pádu z okna Špidla: SOCDEM prochází velkou krizí, budu kandidovat do vedení. Kdo chce být předsedou? PŘEHLEDNĚ: Alarm se spustil, korunu zahodili, policie má týden. Co víme o loupeži v Louvru?

prima-zeny

Farmář Kotek s rodinou nadchl první diváky: Skvělý projekt plný emocí a opravdovosti Mia vraždila ihned po kulatém stolu. Daniela zrádkyni podpořila, avšak nevědomky Další zrádce odhalen: Báru prozradila unavená tvář, pomohla i ďábelská Mia

prima-zoom

Obří Boeing smetl auto se dvěma lidmi Promyšlená loupež v Louvru trvala jen 7 minut. Nádherný šperk s 1 354 diamanty ale pachatelé ztratili při útěku Vysvětlení: Proč ve vlacích nejsou bezpečnostní pásy, když je používáme v autě i v letadle

prima-fresh

Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál. Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Naučte se triky, kde a jak skladovat čerstvé potraviny, aby vydržely co nejdéle

prima-cool

První fotky nové Příčné ulice Zaklínač vrazil do srdcí fanoušků další dýku. Představení oblíbené postavy připomíná fantasy parodii Proč lidé raději koukají na filmy na streamu, než aby šli do kina? Slavný spisovatel má velmi originální teorii

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Podzim vyzývá ke změně interiéru. Pohodlí domova navodí retro i skandinávský styl Ráj na zemi existuje. Vila, v níž žily hvězdy i spoluzakladatel Googlu, je k mání Trnky, jeřabiny, mišpule i dřínky zesládnou, až když zmrznou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.