Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!

Tajná pravidla mrazáku

Tajná pravidla mrazáku Zdroj: istockphoto.com

  • Zavřít
Tajná pravidla mrazáku

Tajná pravidla mrazáku Zdroj: istockphoto.com

Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!

Seznam.cz banner

Pro začátek si připomeňme, že ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami. Jinak se dá do mrazáku “strčit” skoro cokoli, od masa, přes pečivo, bylinky nebo zeleninu. Pozor ale na pravidla mražení! Tady jsou:

1. Před zmrazováním nechte jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla byste zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.

2. Nejvíce užijete mikrotenové a zipové sáčky nebo potravinovou folii. Vtip je v tom, “vymačkat” z adepta na mrazení co nejvíce vzduchu, aby se na potravině nedělaly nevzhledné bledé skvrny nebo aby jídlo neoschlo.

3. Až budete lovit z útrob mrazáku balíčky, které postupně vypadají velice podobně, vzpomeňte si, že není od věci pořídit štítky, na které si poznamenáme obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.

4. Pozor na alobal! S kyselými potravinami jako jsou například rajčata nebo ovoce reaguje. Navíc se může snadno protrhnout a příliš neuvidíte, co se ve stříbrném balíčku skrývá.

5. Mrazit zeleninu dá trochu víc práce, protože je potřeba ji cca 2 minuty předem blanšírovat. Zbavíte ji tak enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu dejte do sáčku a teprve pak do mrazáku.

6. Předem uvařená jídla musí bezpodmínečně vychladnout, než je uložíte ke zmrazení. Potom je ale potřeba mrazit co nejrychleji, aby se k nim nedostaly mikroorganismy. Pokud jídlo nestihnete zmrazit brzy po uvaření, raději ho snězte a druhý den už určitě nemražte.

7. Pokud jste někdy jedli rozmrazenou bramborovou kaši, víte, že je otřesná. Rýže si ale chuť uchová a stejně dobře v mrazáku obstojí i různé druhy knedlíků. Čerstvou pastu také dobře zmrazíte, uvařené těstoviny je ale lépe co nejrychleji zkonzumovat, tak jsou nejlepší.

Dobře se mrazí také uvařené luštěniny, takže až budete příště vařit třeba cizrnu, uvařte ji rovnou celé balení a co nespotřebujete hned, zamražte na později.

8. Jídlo vytažené z mrazáku dlouho nerozmrazujte, naopak je žádoucí ho co nejrychleji uvařit nebo upéct. Pokud ho necháte dlouho a pomalu rozmrazovat, bude daleko náchylnější k napadení bakteriemi.

9. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujte nejlépe na mřížce nebo tak, aby k němu mohl volně proudit vzduch. Rozhodně maso nenechávejte plavat ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, stačí rozmrazit přes noc v chladničce.

10. Do mrazáku se dají dát i čerstvé bylinky, ještě lépe čerstvé bylinky nasekané v olivovém či jiném oleji a zmrazené v nádobce na led. Pak jen odlomíte kostku a bylinky si hezky zachovají svou chuť i aroma.

11. Respektujte obrázky na vašem mrazicím přístroji. Výrobce dobře ví, proč je někde namalovaná ryba a kuře a jinde pečivo či ovoce. Za prvé se budete dobře orientovat, za druhé má mrazák své “vhodné” zóny pro určité potraviny.

TIP REDAKCE: Mějte v mrazáku velký zipový sáček, do kterého průběžně přidávejte odkrojky kořenové zeleniny, hnědé šlupky z cibule, odřezky masa, nožičky hlívy, zelené konce pórku, kůrky ze slaniny nebo parmazánu, obrané kosti z pečeného kuřete, zbylé kousky zeleniny, které už začínají mít to nejlepší za sebou… Když bude sáček plný, stačí přikoupit kousek masa nebo morkové kosti, přidat koření a založte vývar. Po pár hodinách velmi mírného varu budete překvapeni, jak výraznou chuť bude mít a ještě budete mít dobrý pocit, že jste vlastně zrecyklovali „odpadky“. Z části vývaru udělejte polévku, část si zamražte pro další použití, třeba na omáčky nebo na rizoto.

Autor: Kamila Ulčová

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo zelenina bylinky maso pečivo

Návrhy pro vás

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba Předkrmy a chuťovky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Vrstvený rebarborový dort s želé – osvěžující jarní dezert na rodinnou oslavu Sladké

Vrstvený rebarborový dort s želé – osvěžující jarní dezert na rodinnou oslavu

Hovězí maso na cibuli podle Šona – klasické jídlo z asijského bistra v pohodlí domova Maso

Hovězí maso na cibuli podle Šona – klasické jídlo z asijského bistra v pohodlí domova

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Maso
Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Sladké
Vrstvený rebarborový dort s želé – osvěžující jarní dezert na rodinnou oslavu

Vrstvený rebarborový dort s želé – osvěžující jarní dezert na rodinnou oslavu

Maso
Hovězí maso na cibuli podle Šona – klasické jídlo z asijského bistra v pohodlí domova

Hovězí maso na cibuli podle Šona – klasické jídlo z asijského bistra v pohodlí domova

Novinky
Vrcholí doba bezová – pusťte drobné kvítky s omamnou vůní do kuchyně

Vrcholí doba bezová – pusťte drobné kvítky s omamnou vůní do kuchyně

Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Vrstvený rebarborový dort s želé – osvěžující jarní dezert na rodinnou oslavu Sladké

Vrstvený rebarborový dort s želé – osvěžující jarní dezert na rodinnou oslavu

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Předkrmy a chuťovky
Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Hovězí maso na cibuli podle Šona – klasické jídlo z asijského bistra v pohodlí domova Maso

Hovězí maso na cibuli podle Šona – klasické jídlo z asijského bistra v pohodlí domova

Maso
Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně Předkrmy a chuťovky
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Venkovská kuřecí paštika s vejcem natvrdo – ideální recept na víkend i slavnostní stůl Recepty

Venkovská kuřecí paštika s vejcem natvrdo – ideální recept na víkend i slavnostní stůl

Rychlá luštěninová pomazánka s tahini – základní recept plus variace s azuki a červenou řepou Předkrmy a chuťovky

Rychlá luštěninová pomazánka s tahini – základní recept plus variace s azuki a červenou řepou

Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem Vegetariánské

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Saláty
Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Maso
Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou Omáčky

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Babiš znovu před soudem. Přečtěte si vše o kauze Čapí hnízdo, která se táhne roky Zajatec z Azova popsal ruské mučení: Radši bych si rozmlátil hlavu o podlahu, aby to přestalo Tání ledovců bude mnohem rychlejší, tvrdí vědci. Hrozí povodně a migrace stovek milionů lidí

prima-zeny

Gwyneth Paltrow a další celebrity si na noc zalepují ústa páskou. Nedělejte to, varují lékaři Módní alarm z Cannes 2025: Bryndák Emmy Watson či džíny na zádech Isabelle Huppert Starostova gorila si došlápne na Korála. Maskovaný útočník strhne k zemi i kolegyni

prima-zoom

VIDEO: Jak shořelo sportovní auto První transplantace srdce byla považována za nelidskou. Skončila dobře i špatně Proč byste si neměli holit řasy? Stupidní internetový trend už napáchal spoustu škody

prima-fresh

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

prima-cool

Češi oživí německou herní klasiku Švédi neunesli porážku od USA. Trenér Hallam se po zápase pohádal s novináři Česká válečná střílečka dostala zatím největší aktualizaci, která posouvá herní zážitek na novou úroveň

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Modelka přináší sex na dálku s hologramem. Zažijte erotiku s Gitte Von G, kdekoliv na světě John Cena odhaluje skrytou bitvu: Rakovina kůže ho zasáhla dvakrát. Nyní svalovec varuje svět

lajk

Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává

prima-living

Nejlepší český hokejista David Pastrňák bydlí jako sultán. Dal 75 milionů korun za byt v USA Využijte dřevěný popel jako hnojivo: Pro které rostliny je ideální? Chocholatice vypadá jako ananas. Exotickou květinu si snadno vypěstuje

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.