Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!
Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!
Pro začátek si připomeňme, že ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami. Jinak se dá do mrazáku “strčit” skoro cokoli, od masa, přes pečivo, bylinky nebo zeleninu. Pozor ale na pravidla mražení! Tady jsou:
1. Před zmrazováním nechte jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla byste zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.
2. Nejvíce užijete mikrotenové a zipové sáčky nebo potravinovou folii. Vtip je v tom, “vymačkat” z adepta na mrazení co nejvíce vzduchu, aby se na potravině nedělaly nevzhledné bledé skvrny nebo aby jídlo neoschlo.
3. Až budete lovit z útrob mrazáku balíčky, které postupně vypadají velice podobně, vzpomeňte si, že není od věci pořídit štítky, na které si poznamenáme obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.
4. Pozor na alobal! S kyselými potravinami jako jsou například rajčata nebo ovoce reaguje. Navíc se může snadno protrhnout a příliš neuvidíte, co se ve stříbrném balíčku skrývá.
5. Mrazit zeleninu dá trochu víc práce, protože je potřeba ji cca 2 minuty předem blanšírovat. Zbavíte ji tak enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu dejte do sáčku a teprve pak do mrazáku.
6. Předem uvařená jídla musí bezpodmínečně vychladnout, než je uložíte ke zmrazení. Potom je ale potřeba mrazit co nejrychleji, aby se k nim nedostaly mikroorganismy. Pokud jídlo nestihnete zmrazit brzy po uvaření, raději ho snězte a druhý den už určitě nemražte.
7. Pokud jste někdy jedli rozmrazenou bramborovou kaši, víte, že je otřesná. Rýže si ale chuť uchová a stejně dobře v mrazáku obstojí i různé druhy knedlíků. Čerstvou pastu také dobře zmrazíte, uvařené těstoviny je ale lépe co nejrychleji zkonzumovat, tak jsou nejlepší.
Dobře se mrazí také uvařené luštěniny, takže až budete příště vařit třeba cizrnu, uvařte ji rovnou celé balení a co nespotřebujete hned, zamražte na později.
8. Jídlo vytažené z mrazáku dlouho nerozmrazujte, naopak je žádoucí ho co nejrychleji uvařit nebo upéct. Pokud ho necháte dlouho a pomalu rozmrazovat, bude daleko náchylnější k napadení bakteriemi.
9. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujte nejlépe na mřížce nebo tak, aby k němu mohl volně proudit vzduch. Rozhodně maso nenechávejte plavat ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, stačí rozmrazit přes noc v chladničce.
10. Do mrazáku se dají dát i čerstvé bylinky, ještě lépe čerstvé bylinky nasekané v olivovém či jiném oleji a zmrazené v nádobce na led. Pak jen odlomíte kostku a bylinky si hezky zachovají svou chuť i aroma.
11. Respektujte obrázky na vašem mrazicím přístroji. Výrobce dobře ví, proč je někde namalovaná ryba a kuře a jinde pečivo či ovoce. Za prvé se budete dobře orientovat, za druhé má mrazák své “vhodné” zóny pro určité potraviny.
TIP REDAKCE: Mějte v mrazáku velký zipový sáček, do kterého průběžně přidávejte odkrojky kořenové zeleniny, hnědé šlupky z cibule, odřezky masa, nožičky hlívy, zelené konce pórku, kůrky ze slaniny nebo parmazánu, obrané kosti z pečeného kuřete, zbylé kousky zeleniny, které už začínají mít to nejlepší za sebou… Když bude sáček plný, stačí přikoupit kousek masa nebo morkové kosti, přidat koření a založte vývar. Po pár hodinách velmi mírného varu budete překvapeni, jak výraznou chuť bude mít a ještě budete mít dobrý pocit, že jste vlastně zrecyklovali „odpadky“. Z části vývaru udělejte polévku, část si zamražte pro další použití, třeba na omáčky nebo na rizoto.
Autor: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima