Česká a moravská kuchyně by bez česneku byla poloviční. Je tolik jídel, které by bez pár stroužků úplně ztratily charakter :) Pokud to máte rádi pěkně řízné, určitě se poohlédněte po tom našem jedinečném paličáku. A pak se pusťte do vaření podle nových receptů z česnekové epizody Hrdina kuchyně.
Hrdina kuchyně: Česnek – zde najdete recepty z 10. dílu
Není to tak dlouho, tak pár let, co jsme díky masivní informační kampani začali rozlišovat mezi česnekem českým a tím importovaným, nejčastěji z Číny. Ten český je větší, má nesrovnatelně intenzivnější chut’ a je dražší. To byl také klíčový důvod, proč onehdy prohrál bitvu o český trh s čínským kolegou. Dneska už je situace naštěstí jiná. O český česnek je zájem.
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Vyzkoušejte zajímavé recepty s česnekem, které připravili Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:
Hovězí steak s dipem z pečeného česneku
Dobrý steak z kvalitního masa je lahůdka sama o sobě – stačí mu jen jemné dochucení a lehká příloha. Orestovaná zelenina a skvělý dip z pečeného česneku mu budou důstojnými parťáky.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
Na česnekový dip:
• 200 g zakysané smetany
• 100 g plnotučného tvarohu
• 1 palice česneku
• sůl a pepř
• snítka pažitky
Z palice česneku odřízněte vršek, aby se obnažily všechny stroužky. Česnek mírně osolte, opepřete a zakápněte olejem. Palici zabalte do alobalu a pečte při 180 °C asi 40 minut, ke konci ještě můžete česnek dopéct pod grilem. Asi 4 až 5 stroužků upečeného česneku rozmačkejte a v misce promíchejte se zakysanou smetanou, tvarohem a nasekanou pažitkou. Dip podle potřeby dochuťte pepřem a špetkou soli.
Na steak:
• 5 vyzrálých hovězích rib eye steaků po 300 g
• sůl a čerstvě mletý černý pepř
• 1 lžička cukru
• 100 g másla
• 2–3 lžíce rostlinného oleje
• kousek špeku na potření grilu
Minimálně hodinu před grilováním vyndejte maso z lednice, nedostane pak takový teplotní šok na grilu a bude chutnat tak, jak má. Gril by měl být vyhřátý asi na 250 °C. Rošt očistěte kartáčem a potřete kouskem špeku, snáze se obtiskne mřížka do masa. Steak z obou stran mírně osolte, opepřete a posypte cukrem, ten na povrchu hezky zkaramelizuje a zakulatí chuť. Poté steaky potřete olejem a dejte na rozpálený rošt. Grilujte podle potřeby asi 3 až 4 minuty z každé strany pro střední propečení. Poté steaky dejte na teplý talíř, položte na ně plátek másla a zakryjte je alobalem, ať nevychladnou. Když steaky necháte pár minut odpočinout, nepřijdete při krájení o skvělou šťávu.
Na zeleninu:
• 2 hrsti zelených fazolek
• 200 g cherry rajčat
• 2 menší červené cibule
• kousek chilli
• 3 stroužky česneku
• 2 až 3 lžíce oleje
• 1 uvařená kukuřice
Fazolky krátce zblanšírujte. V pánvi začněte restovat cibuli, jakmile mírně chytne barvu, přidejte plátky česneku a chilli, poté fazolky a nakrájenou kukuřici. Promíchejte, přidejte rajčata a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Španělská česnečka “Sopa de ajo” se ztraceným vejcem
Česnečka je považována za dokonalý lék na nachlazení, ale i kocovinu. Španělská verze je stejně řízná a díky chorizu a mleté paprice i krásně barevná a voňavá.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
Na polévku:
• 100 g choriza
• 100 g sušené šunky (jamon serrano)
• 200 g bílého chleba
• 1 cibule
• 10 stroužků česneku
• 1–2 lžíce sladké mleté papriky
• sušené chilli (podle chuti)
• 1,5 l drůbežího nebo hovězího vývaru
• 1 snítka listové petrželky
• 2–3 lžíce olivového oleje
• pečivo k podávání
Chorizo, šunku i chleba nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a přidejte chorizo a smažte jej, dokud se nezačne mírně zbarvovat, přidejte jemně nasekanou cibulku a počkejte, až zesklovatí, poté přihoďte šunku, plátky česneku, kostičky chleba a vše ještě chvíli smažte. Přisypte mletou papriku a případně taky chilli, krátce prohřejte a přilijte vývar, polévku asi 20 minut povařte. Dochuťte solí a pepřem a listovou petrželkou.
Na vejce:
• 5 vajec
• 1 lžíce octa
• 2 l vody
• 1 lžička soli
Vařič nastavte na střední teplotu a postavte na něj větší hrnec nebo hlubší pánev s osolenou vodou a octem. Poté rozklepněte každé vejce zvlášť do malé misky nebo hrnečku. Jakmile ode dna hrnce půjdou bublinky (voda nesmí prudce vřít, jen trochu probublávat), tak do ní pomalu vlijte vejce z misek a vařte je 2–3 minuty. Poté vejce vyndejte z vody děrovanou naběračkou a nechte okapat.
Do každého talíře dejte ztracené vejce, přilijte polévku, přisypte trochu petrželky a polévku podávejte s bagetou.
Foccacia s opečeným česnekem
Italská chlebová placka z kynutého těsta je skvělou přílohou ke grilovaným masům, ale hodí se i jako výborný podklad k různým pomazánkám a dipům. A vlastně chutná báječně i sama o sobě! Zvlášť když ji dochutíte výraznými ingrediencemi, jako je restovaný česnek, rajčata, olivy nebo bylinky.
2 PLACKY / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY + KYNUTÍ
Na česnek:
• 8 stroužků česneku
• 200 ml rostlinného oleje na smažení
Oloupané stroužky česneku osmažte při střední teplotě v oleji, aby chytly zlatavou barvu. Dávejte ale pozor, ať se nezbarví příliš do hněda, pak by byly hořké. Stroužky osušte na papírové utěrce a nasekejte.
Na chleba:
• 500 g hladké mouky (nejlépe typ „00“)
• 7 g sušeného droždí
• 400 ml vlažné vody
• 2 lžíce extra panenského olivového oleje
• sůl a čerstvě mletý pepř
• 1 velká snítka rozmarýnu
• 1 hrst cherry rajčat
Droždí a trochu soli smíchejte s vlažnou vodou, dokud se úplně nerozpustí. Poté jej vlijte do misky a po částech přisypávejte mouku. Přisypte vždy jen trochu a pořádně směs promíchejte, takto opakujte, dokud nevmícháte všechnu mouku – těsto by mělo být krásně spojené. Přidejte také nasekaný česnek. Vypracované a elastické těsto dejte vykynout na teplé místo, až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pak jej přendejte na pomoučený vál, prohněťte a postupně vyválejte placky. Ty položte na pečicí papír. Rozehřejte troubu na maximum. Těsto posypte solí a pokapejte olejem. Když budete chtít, přidejte i jiné přísady, v našem případě třeba snítky rozmarýnu a cherry rajčata. Poté vše prsty pěkně zamačkejte do těsta, tak vám proniknou chutě i dovnitř. Nechte těsto ještě jednou zdojnásobit objem. Až bude těsto připravené, vložte ho do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 15 minut, dokud nebude hezky zbarvené. Pak jej vyndejte a pokapejte ještě trochou oleje.
Česnekové máslo s bylinkami a olivami
Ochucené máslo je skvělé jen tak na topinky, ale hodí se i na steak nebo na brambory. Ze zeleniny vařené na páře vytvoří neodolatelnou lahůdku. Plátky másla můžete nastrkat před pečením pod kůži kuřete. A pokud připravíte větší množství, lze ho jednoduše uchovat v mrazáku.
PŘÍPRAVA: DO 10 MINUT
• 250 g změklého másla
• 2 stroužky česneku
• 1 hrst černých oliv bez pecky
• kůra z 1 citronu
• šťáva z ½ půlky citronu
• nasekaná pažitka
• nasekaná petrželka
• lístky tymiánu
• sůl
Olivy a bylinky nasekejte, česnek utřete, nastrouhejte kůru z citronu. Vše důkladně promíchejte se změklým máslem. Přidejte citronovou šťávu, dochuťte solí a znovu promíchejte. Vytvarujte a nechte ztuhnout v lednici.