Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Exkluzivní rozhovor: Se šéfem Pohlreichem u grilu

Se Šéfem u grilu

Se Šéfem u grilu Zdroj: Hermína / Prima

  • Zavřít

Se Šéfem u grilu Zdroj: Hermína / Prima

V dubnu Prima Šéf a uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich oslavil šedesáté narozeniny. Zabrousili jsme proto v našem uvolněném rozhovoru od grilování více do jeho mládí.

Jaké jsou jeho vůbec první grilovací zkušenosti, jak moc žil „coutry“ a co ho například spojovalo s máničkami? Poprvé také prozradil osobní nákroj špekáčku.

Poslední dobou Zdeněk jen vzkvétá - nechal si upravit jídelníček odborníky, rozumnou rychlostí během jednoho roku ubral na váze přes dvanáct kilogramů, kolem sporáků a grilu teď tančí v televizi s lehkostí baletky. A nejen na obrazovce. Pravidelně ho „kontrolujeme“ přímo na ranči jeho Zdeničky v Líšnici, kde se natáčely i aktuální díly oblíbené kuchařské show Rozpal to, šéfe!, a kde jsme si také ve stínu celé sbírky grilů pro populární pořad a za řehotu koní povídali.

Zdeněk Pohlreich je prostě šéf! , Foto: Hermína / Prima

Čím to, že muži, které přes rok v kuchyni nepotkáte, zapáleně grilují a dokonce dobře. Můžete na začátek objasnit tento jev?

Je to taková přirozená věc. Grilování často bejvá hodně o mase a k tomu mají muži přeci jenom jinej vztah. Holky to vidí dál. Že kvůli tomu steaku muselo nějaký zvíře zahynout, vystupují tam nějaké další modely, proč by to tak nemělo být. Myslím si, že grilování je typicky chlapská věc. Zapálit oheň a něco tam opéct se jeví stejně, jako opéct buřta na ohni. Na to si všichni věří.

Existuje nějaká „vyšší grilovací“, škola pro zkušené kuchaře - šéfkuchaře se specializací na grilování?

To je dobrá otázka. Asi něco takovýho určitě bude. Jsou lidi, kteří se grilováním zabývají jako disciplínou. Viděl jsem v Americe, že kolem grilování pořádají obrovský soutěže a je to fakt velikánský téma. Pro mě je to kuchyně jako každá jiná. Zdroj tepla, jestli pochází z grilu nebo ze sporáku je principiálně jedno. Já jsem se to nějak zvlášť nikde neučil.

Nenarazil jste během natáčení pořadu Rozpal to, šéfe! na surovinu, s níž jste musel během opracování trochu bojovat?

Vždycky se asi najde nějaká past, ale za tu dobu, co pořad děláme, jsme se vše naučili dobře připravit, abychom na place nemuseli s něčím bojovat. Možná to už trošku umíme (usmívá se spokojeně).

Před kamerou horko, za kamerou rušno, Foto: Hermína / Prima

Nějaké vaše letošní trendy z grilu, přesněji libůstky?

Já jsem muž, který naštěstí nepodléhá žádným trendům. Mám rád spíš věci, který jsou nějak rozumný. Přeci jenom ve svým úctyhodným věku už nemusím sledovat žádné trendy.

S úctyhodným věkem jste si naběhl. Jak vlastně griloval malý Zdéňa, nebo asi přesněji opékal?

To víte, já když jsem byl malý dítě, tak vlastně žádný grilování neexistovalo. Prvně jsem viděl dělat maso na grilu až někde v cizině. Když jsem byl malej, tak jsme opékali buřty, v popelu brambory a ještě jsme zkoušeli opékaný chleba a jablka.

Prozradíte čtenářům Prima Fresh osobní nákroj špekáčku šéfkuchaře Pohlreicha?

Můj osobní nákroj špekáčku? (pobaveně) Tak byly vždycky ty tradiční tvary - ježek, spirála… My jsme byly celkem omezený na ten tradiční, křížem krážem na obou koncích. Abych byl ale úplně upřímnej, mě špekáčky nikdy moc nechutnaly. Jako kluk jsem měl rád opékané na pouti, ale dneska tyhle věci vůbec nevyhledávám.

Měl jste blízko ke kultuře táborových ohňů a třeba české vlně country?

Samozřejmě, že jsem také zažil pár táboráků u kterejch se hrálo na kytary. Nejsem ale žádnej velkej fanoušek country, ani stylu ani muziky jako takové. Tohle nejsou věci, který bych nějak vyhledával. Myslím, že takový ten tradiční country přístup v tom nejtradičnějším stylu tak, jak dneska vidíte asi v Americe, jsem nezažil a vlastně nevím, co znamená (zamyšleně).

Vlastně jsem vyrůstal v období, kdy na tom country muzika byla docela dobře. Bylo to takový romantický, k ničemu se to moc nevyjadřovalo, ani moc zakázaný to nebylo. Takže country byla ta varianta, která stála proti těm zlejm máničkám a myslím, že to měla v té době o trošku lepší.

Od května šéfkuchař Zdeněk Pohlreich opět vaří na Primě venku! Na grilu připravuje nejen pořádné fláky masa, delikátní ryby, mořské plody, ale i zeleninu, nebo připravuje vtipné předkrmy a svačiny., Foto: Hermína / Prima

Když zmiňujete máničky, jak jste vlastně vypadal zamlada? Přiznávám, žádnou vaší fotku z raného mládí jsem neviděla.

(Upřímný smích) A to je možná dobře!

Tak jak jste vypadal?

Vypadal jsem jako všichni. „Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás.“ To bylo heslo doby, takže všichni, komu nebyly vidět uši, jsme byly automaticky máničky. Mám na to výbornou vzpomínku. Když jsem v osmnácti narukoval na vojnu, tak první věc, která tam na všech těch klucích byla vidět, bylo, že všem se loupaly uši.

Čas dovolených se blíží. Vy jste byl městské dítě. Jezdili jste s rodinou na chatu?

My jsme jezdili na takovou parcelu. Mojí vzdálenější rodině před válkou patřil hotel U topolu na soutoku v Davli. Pak jim to sebrali komouši, ale moje matka tam ještě jezdila jako dítě. Zůstal nám tam kousek parcely, kam jsme jezdívali, ale to bylo ráno přijet tam, odpoledne zpátky. Žádné grilování se tam večer nekonalo. Jak říkám, tohle je věc, která mě v dětství vůbec nepotkala.

Své čestné místo má na jeho grilu v premiérové řadě pořadu Rozpal to, šéfe! samozřejmě zelenina. , Foto: Hermína / Prima

Nechci vědět, kam se chystáte, ale jak na vás reagují spolucestující. Nesdělují vám například během dálkového letu postřehy ze své kuchyně?

To ne. Naštěstí! Já jsem na nikoho takového asi nikdy nenarazil, nebo si to nepamatuju. Spíš by všichni chtěli slyšet nějaký ideální recept na „Něco“.

A máte recept na ideální pokrm?

Prostě ho nemám. Takže se spíš snažím před takovými dotazy utéct, nějak se vymluvit.

PŘIPRAVILA ZUZANA SCHNEIDEWIND

FOTO ARCHIV FTV PRIMA / HERMÍNA

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky šéfe! Rozpal to Zdeněk Pohlreich griluje grilování Zdeněk Pohlreich

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

Prostřeno!

Prostřeno: Plněné kuřecí prso s letním salátem a bramborovými chipsy

Prostřeno!

Prostřeno: Chlebem zahuštěná kmínka s bramborem a klobásou

Prostřeno!

Prostřeno: Tatarák z červené řepy s ovčím sýrem a pečenou bagetkou s bylinkovým máslem

Prostřeno!

Prostřeno: Palačinkosi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Otevírací doba 28. září: Některé obchody mají zavřeno, jiné ne. Jak zákaz řeší nákupní centra? Armáda získá stíhačky F-35, oznámil Fiala. Nákup 24 amerických strojů schválila vláda Rakušanův šifrovaný telefon není reálná kauza, míní Pavel. Pro jeho odvolání důvod nevidí

prima-zeny

Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Kamil s Markétou vrací úder. Zamilovanému Albertovi zničí nový vztah

prima-zoom

Severní Korea chystá smrtící letku Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem

prima-fresh

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

prima-cool

Jak se povedla sci-fi Stvořitel? Avengers skončí a začnou odznova? Připravte se na velký marvelácký zvrat Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem

prima-living

Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy Jarní hvězda ifeion rozzáří zahradu i balkon. Pěstování nenáročné exotické krásky zvládne každý Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.