Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Do Londýna za jídlem!

Do Londýna za jídlem!

Do Londýna za jídlem! Zdroj: Tereza Pánková TASTYTALKINGS.COM

  • Zavřít

Do Londýna za jídlem! Zdroj: Tereza Pánková TASTYTALKINGS.COM

Pět dní v anglické metropoli a jediný cíl: ochutnat co nejvíc jídla! Přesně tento sen se mi splnil v polovině září, kdy jsem společně se svou kamarádkou procházela londýnskými ulicemi a dopřávala si všelijaké dobroty. Pokud plánujete Londýn navštívit, mám tu pro vás sedm tipů!

V Londýně jsem před tímto “foodie výletem” byla už dvakrát. Poprvé na základní škole (klasicky jenom na jeden den) a podruhé před třemi lety se spolužáky z kurzu pomaturitní angličtiny. Tentokrát jsem se ale soustředila především na “jedlou stránku města” a známé památky jsem přenechala turistům.

Samozřejmě jsem si sepsala asi třístránkový seznam podniků, které bych ráda navštívila, ale v těch několika dnech se to zkrátka nedalo stihnout. Zvolila jsem totiž variantu: objevuj Londýn pěšmo, takže příliš vzdálená místa byla z listu vyškrtnuta. I tak si ale myslím, že jsem ochutnala řadu božských pokrmů a doufám, že se tam zase brzy vrátím!

Amorino

Jako první tu pro vás mám zmrzlinárnu Amorino, na kterou jsem narazila ve známé čtvrti Covent Garden, konkrétně v Garrick Street. Založena byla v roce 2002 dlouholetými přáteli: Cristianem Sereni a Paolem Benassi. Zmrzlina od nich sice není nejlevnější, za malou porci do kornoutku jsem zaplatila 3.50 liber, ale rozhodně to stálo za to. Navíc, pokud si vyberete právě kornoutkovou variantu, dostane se vám krásné podívané: zmrzlinu totiž upravují do tvaru růže! Zároveň si můžete vybrat tolik příchutí, kolik jen chcete, i když já jsem zvolila jednoduchou kombinaci citrónového a mangového sorbetu (mangový byl naprosto famózní). V nabídce mají také makronky, vafle, palačinky nebo dva druhy snídaňového menu.

Attendant

Napadlo by vás vybudovat kavárnu tam, kde dřív byly veřejné záchodky? Přesně takový podnik najdete ve Foley Street (čtvrť Fitzrovia), kde si z bývalých toalet ve viktoriánském stylu udělali kavárnu a bistro: The Attendant. Posadíte se tu sice jen na barových židlích, ale interiér je opravdu unikátní. V nabídce najdete sladké i slané pokrmy ideální na snídani, ale například i polévku, sendviče nebo salát k obědu. Já jsem si dala ovesnou kaši s chia semínky, kokosovým mlékem a jahodami, kamarádka zvolila mango parfait: domácí medovo-mandlovou granolu s řeckým jogurtem a mangem. K tomu káva a bylo nám moc dobře! Pokud jste ale na slané, určitě zkuste snídaňový muffin, vypadal božsky! Za kaši a kávu jsem zaplatila přibližně 7 liber.

Crosstown Doughnuts

U sladkého ještě zůstaneme. Předposlední den jsme s kamarádkou prozkoumávaly čtvrť Soho a objevily tak podnik nabízející donuty a koblihy: Crosstown Doughnuts. Maličká prodejna si nás získala svým výběrem a barevností koblih, takže jsme ji nemohly jen tak přejít. Nabídka je rozdělena na “classics” a “premium”, pak tu najdete ještě několik speciálních nabídek, kávu, horkou čokoládu nebo třeba mini donuty. Ceny se pohybují od 2 do 3.50 liber za jednu koblihu/donut. Výběr byl opravdu těžký, ale nakonec jsem si koupila koblihu se slaným karamelem a banánovým krémem. Něco tak skvělého jsem hodně dlouho neochutnala! Slaný karamel byl sice cítit jen nepatrně, ale nejskvělejší na tom celém byla stejně banánová náplň, které bylo v koblize požehnaně. Prodejnu najdete v Broadwick Street, kousíček od Soho Square.

Dozo

Mým hlavním cílem bylo vyzkoušet ramen v některé z japonských restaurací (fish & chips už jsem totiž v Londýně měla a japonskou kuchyní jsem prostě posedlá). Původně jsem si vyhlídla podnik Kanada-Ya, ale před jeho dveřmi stála fronta asi dvaceti lidí a rezervace nebyla možná. Věřím, že zdejší ramen stojí za ochutnání, ale náš hlad byl silnější. Šly jsme proto s kamarádkou trochu naslepo do již zmiňované čtvrti Soho a oběd si daly v japonské restauraci Dozo, čehož jsme rozhodně nelitovaly! Velice příjemné prostředí s tradičními stoly a sezením: takzvané zashiki, obrovský výběr asijských pokrmů a ochotná obsluha. Já, jakožto milovník všeho japonského, jsem byla v sedmém nebi! K pití rozhodně doporučuji teplý zelený čaj, funguje na principu bezedného hrnečku za cenu 2.50 liber. Ramen jako hlavní jídlo byl jasný, já ochutnala Dozo Seafood Ramen, kamarádka naopak zvolila Spicy Ramen s kuřecím masem. Má varianta byla jemnější (vývar byl z miso polévky), ale v kombinaci s rybou a mořskými plody byla výborná. Spicy verze byla hodně pikantní, já osobně bych ji celou sníst nezvládla.

I když jsme po obrovské porci této vydatné polévky vypadaly dost zmoženě, musely jsme vyzkoušet alespoň dezert: japonské mochi. Jde o speciální koláčky, které jsou tradičním pokrmem na řadě japonských oslav. Zde mají v nabídce mochi plněné zmrzlinou, ochutnaly jsme celkem čtyři příchutě: kokosovou, čokoládovou, mangovou a s matcha čajem. Kromě té poslední mi všechny moc chutnaly! Lepkavé rýžové těsto může být pro někoho nezvyklé, ale v kombinaci se zmrzlinou je to velice chutný dezert.

Kvůli mladšímu bráchovi, který byl se mnou v Londýně taky a japonskou kuchyni miluje, jsme sem zašli další den znovu na oběd: dali jsme si z obědového menu, ceny cca 7 liber za jeden pokrm, Salmon Yaki Ramen: s grilovaným filetem z lososa, Chirashi Don: výběr syrových ryb a mořských plodů na sushi rýži, Dozo Sushi Set a Tori Negima: kuřecí maso na špejli. Opět jsme si moc pochutnali. Tuto nenápadnou restauraci najdete v Old Compton Street.

Ethos

Snídaně je základ dne! Na jednu chutnou jsem si zašla také do Ethosu ve čtvrti Fitzrovia. Jako první vás určitě zaujme velice hezky řešený interiér, ve kterém najdete dokonce i břízy! Z nabídky mě nejvíc oslovily bezlepkové lívance z podmáslí s malinami, javorovým sirupem a mandlemi (i jiné pokrmy připravují bez lepku, takže celiaci si zde přijdou na své). Předem mě upozornili, že na ně budu čekat přibližně 8 minut, což rozhodně není žádná tragédie. K pití jsem si dala flat white, který byl tak nějak průměrný. Kamarádka si dala naopak snídani slanou – toast s avokádem a ztracenými vejci (o něco slabší než mé lívance, čekaly jsme nějaké zajímavé koření nebo jiné dochucení). Ceny obou jídel se pohybovaly okolo 5 liber. I když všechno nebylo stoprocentní, tato restaurace se mi moc líbila a rozhodně bych chtěla vyzkoušet něco z jejich obědové nabídky. Řadu věcí si navíc můžete sami navážit a vzít si s sebou do krabičky. Tento podnik najdete v Eastcastle Street.

Feng Sushi

Vůbec první jídlo, které jsem v Londýně ochutnala, bylo v asijském stylu. Měla jsem opravdu velký hlad a kousek od našeho hotelu jsem našla příjemně vyhlížející restauraci Feng Sushi, která je součástí velkého komplexu Southbank Centre. Interiér je jednoduchý, což ale rozhodně není na škodu. Cenově je dražší, tomu se v případě asijské kuchyně asi nevyhnete.

Nechtěla jsem si dávat přímo sushi rolky, takže jsem zvolila sushi box s názvem Power Lunch: sashimi z lososa s fazolkami edamame, semínky z granátového jablka, dále s avokádem, řasami wakame a koriandrem na hnědé rýži. Lehký oběd, který ale zároveň dokázal ukojit můj hlad. Ceny se zřejmě liší na každé prodejně, tady jsem za tento pokrm zaplatila cca 9 liber, ale údajně jde sehnat i levněji (zřejmě trochu mimo centrum). Southbank Centre se nachází kousíček od London Eye u Belvedere Road.

Kopapa

Jako poslední pro vás mám restauraci Kopapa, ve které jsem si dala velice netradiční snídani. Objevila jsem ji v několika tipech na dobrý brunch v Londýně, proto jsem se rozhodla sáhnout trochu hlouběji do peněženky a vyzkoušet něco z jejich fusion nabídky. Hlavním tahákem jsou údajně turecká vejce s jogurtem, pikantním chilli máslem a toastem, ale já jsem si nakonec vybrala něco jiného: kořeněný banánový francouzský toast s ogrilovanou slaninkou, jogurtovým sýrem, tamarindovou zálivkou s rozinkami a pomerančovo-vanilkovým sirupem. Asi tak nějak vypadá překlad toho, co jsem si nechala přinést na stůl. Trochu jsem se bála, jestli mi celá ta kombinace bude chutnat, ale po prvním soustu jsem se nemohla přestat cpát! Kdo rád zkouší nezvyklé, určitě zajděte na Monmouth Street v Covent Garden. Restaurace je hned u křižovatky (nebo spíš u malého kruhového objezdu), které se říká Seven Dials.

Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem


Přečtěte si také

Sladké

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Dokončení Pražského okruhu dopravu ve městě nespasí. Na magistrále se paradoxně zhorší Průzkum: ANO volí hlavně senioři a lidé bez maturity. Piráti kralují u mladých, ODS u vzdělaných Tvrdý úder Turecka na kurdské ozbrojence. Nálet byl reakcí na sebevražedné útoky v Ankaře

prima-zeny

Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová Klára Doležalová inspiruje ostatní. Místo narozeninových dárků žádá o pomoc potřebným

prima-zoom

Upřímný rozhovor rekordmana NASA Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

prima-fresh

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

prima-cool

VR hry mají obrovský problém V nových Star Wars se bude hodně umírat. Díky unikátnímu příběhu to však nebude vadit Leonardo DiCaprio jako batmanovský záporák? Konečně víme, koho měl hrát a v jakém filmu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Dopita je strhaný životem, vrásky má jak brázdy od traktoru. Agátě to ale vůbec nevadí LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Dýně jsou podzimní ozdobou a skvělou pochoutkou. Udělejte si dýňový retro kompot à la ananas Přetahovadlo pro psy ze starého trička. Oblečení nevyhazujte, vyrobte z něj psí hračku Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.