Správné používání a čištění litinového nádobí prodlouží jeho životnost o desítky až stovky let. Pokud si pravidla údržby osvojíte, budete je po chvilce na kuchyňské náčiní aplikovat automaticky. Pravdou zůstává, že údržba litinového nádobí není vůbec žádná dřina.
Díky tomuto nádobí ušetříte tisíce korun. Zdědí ho i vaše vnoučata
Litina je jedním z nejlepších materiálů, který v kuchyni můžete používat. Vydrží ve skvělém stavu klidně celý váš život – nebo i déle. Mnoho rodin dědí litinové kuchyňské nádobí po generace. Křupavé kuře se v něm smažilo nesčetněkrát a pořád je stejně dobré už dobrou stovku let.
Vlastnosti litiny se na rozdíl od jiných materiálů časem zlepšují. Na povrchu se utváří takzvaný seasoning (patina), který zajistí nepřilnavost přirozenou cestou. Postupně, jak se při vaření používá olej, který se zapéká do litiny, se seasoning zvyšuje.
Na rozdíl od standardního kuchyňského náčiní z průměrného obchodního domu vyžaduje ale litina speciálnější zacházení. Má trochu jiná pečovací pravidla, která se vyplatí znát. Ať kupujete nové, či používáte babiččino nádobí, vyvarujte se těchto běžných chyb.
Správný čas na rozehřátí litiny
Litina je ceněná pro svou schopnost zůstat dlouho žhavá. Na druhou stranu, abyste z ní vytáhli nejlepší schopnosti, musí se před použitím dostatečně rozehřát. Má totiž tendenci vytvářet na své ploše horká místa, která mohou vést k nerovnoměrnému vaření a připalování.
Abyste tomu zabránili, nejprve hrnec či pánev předehřejte v troubě. Je jedno, jestli se chystáte péct, smažit nebo restovat. Umístěte nádobí do trouby a zapněte na 200 °C. Nechte troubu a hrnec zahřát na požadovanou teplotu. Jakmile trouba dosáhne nastavené teploty, hrnec by měl být připraven na další zacházení. Navlékněte si chňapku, opatrně vyjměte hrnec z trouby a pokračujte ve vaření.
Litinové nádobí je potřeba nejprve naolejovat Zdroj: iStock
Stejné nádobí na slané i sladké
Jednou z magických vlastností litiny je výjimečný výsledek při pečení lososa i křupavých brownies. Jeho poloporézní povrch zapříčiní to, že pokud vaříte obě tato jídla na stejné pánvi, můžou sladké brownies načichnout rybinou. Pokud je to možné, investujte do dvou samostatných pánví.
Připravte výborné brownies podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Pomalé čištění pánve
Nejlepších a nejjednodušších výsledků při čištění litiny dosáhnete, pokud ji vyčistíte ještě za tepla. Opláchněte ji teplou vodou, posypte trochou jedlé sody nebo soli a jemně odstraňte veškeré nečistoty pomocí houbičky, mycího hadříku nebo nylonového drhnoucího kartáče. Jedlá soda pomůže potlačit přetrvávající pachutě a zároveň působí jako antibakteriální činidlo. Sůl působí jako velmi jemný peeling a pomáhá zbavit se zbytků jídla.
Litina nasákne vodou
Namočit litinovou pánev do dřezu je recept na rez. Stejně je na tom mytí v myčce. Místo toho ji vyčistěte co nejdříve pomocí vody a šetrného prostředku, pokud je to nutné. Pak opláchněte všechnu pěnu a pánev důkladně a rychle vysušte.
Usmažte si v litinové pánvi křupavé a šťavnaté holandské řízky podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE
Neolejovaná pánev
S věkem a opakovaným používáním se litina stává lepší a nepřilnavější. Olej, který se při vaření používá, se vsákne do povrchu litiny, a díky tomu se jídlo nepřipaluje. Po použití, umytí a vysušení pánve ji umístěte zpět na horký sporák a přidejte lžíci rostlinného nebo řepkového oleje. Papírovou utěrkou rovnoměrně rozetřete olej po celé pánvi. Jakmile olej v pánvi začne trochu kouřit, sundejte ji z hořáku, ještě jednou ji otřete čistou papírovou utěrkou, nechte ji vychladnout a uložte ji.
Pánev zůstane mokrá
Voda je nepřítelem železa číslo jedna. Vede k rezivění, opotřebení a ke zhoršení vlastností. I když rez neznamená, že pánev musíte vyhodit, je obtížné se jí zbavit. Pánev vždy důkladně vysušte, než ji uklidíte.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima