Suroviny
- celé kuře (kuře s kůží a kostí (horní část stehen)) 8 ks
- olivový olej 2 lžíce
- nové brambory (malé,nejlépe červené, rozpůlené) 700 g
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- rozmarýn (čerstvý, nakrájený nadrobno) 1 lžička
- oregano (sušené ) 1/2 lžičky
- drůbeží vývar 350 ml
- bílé víno (suché ) 120 ml
- mražený hrášek (povolený) 150 g
- máslo 2 lžíce
- citronová šťáva (čerstvá ) 2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kousky kuřete osušte a dobře je osolte a opepřete. Ve velké nepřilnavé pánvi nebo silnostěnném kastrolu rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokém stupni. Ze všech stran na něm opečte kousky kuřete, až zezlátnou, asi 5 minut. Přesuňte na talíř a udržujte v teple.
- V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm ze všech stran brambory, asi 7 minut, až budou zlatohnědé. Vmíchejte česnek, rozmarýn, oregano a osolte. Chvilku smažte, jen co se koření rozvoní. Vlijte vývar a víno a dobře promíchejte. Odvařte přípečky ze dna pánve.
- Do pánve vraťte kousky kuřete spolu se šťávou, kterou pustily. Nechte chvíli vařit na mírném stupni, až bude kuře měkké a provařené. Spolu s bramborami ho pak přesuňte do mísy a uchovejte na teple, volně přikryté alobalem.
- Zvyšte teplotu a šťávu svařte, až hodně zhoustne, trvá to asi 5 minut. Vmíchejte do ní hrášek a vařte ještě 1 minutu. Mimo plotýnku pak do omáčky zašlehejte máslo a citronovou šťávu, podle chuti ji osolte a opepřete. Kuře s bramborami ihned podávejte přelité omáčkou.
PRIMA TIP: Kuře Vesuvio se z rozšířilo po celých Spojených státech prokazatelně z Chicaga, respektive tamní přistěhovalecké komunity, převážně pocházející z Kampánie. Tam se prý kuře připravuje podobným způsobem, i když název Vesuvio mu zřejmě byl dán až v Americe a z logické nostalgie. Nevyměňujte šťavnaté kousky s kůží a kostičkou za mdlá prsíčka, byť se to dnes často děje. Není to autentické a hlavně byste přišli o velkou část chuti.
Tradiční kuře Vesuvio s hráškem a bramborami z jedné pánve Zdroj: Marek Kučera