redakce Prima FRESH

Tradiční kuře Vesuvio s hráškem a bramborami z jedné pánve

Moje hodnocení
18x

Mezi zasvěcenci do tajů americko-italské kuchyně se vedou líté boje o to, jak se má kuře Vesuvio správně připravovat a kde vlastně vzniklo. V téhle chvíli nám postačí, že tento pokrm je přes svou relativní snadnost skutečným gejzírem chutí a vůní, čímž slavný neapolský vulkán opravdu připomíná.

4 porce
60 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kousky kuřete osušte a dobře je osolte a opepřete. Ve velké nepřilnavé pánvi nebo silnostěnném kastrolu rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokém stupni. Ze všech stran na něm opečte kousky kuřete, až zezlátnou, asi 5 minut. Přesuňte na talíř a udržujte v teple.
  2. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm ze všech stran brambory, asi 7 minut, až budou zlatohnědé. Vmíchejte česnek, rozmarýn, oregano a osolte. Chvilku smažte, jen co se koření rozvoní. Vlijte vývar a víno a dobře promíchejte. Odvařte přípečky ze dna pánve.
  3. Do pánve vraťte kousky kuřete spolu se šťávou, kterou pustily. Nechte chvíli vařit na mírném stupni, až bude kuře měkké a provařené. Spolu s bramborami ho pak přesuňte do mísy a uchovejte na teple, volně přikryté alobalem.
  4. Zvyšte teplotu a šťávu svařte, až hodně zhoustne, trvá to asi 5 minut. Vmíchejte do ní hrášek a vařte ještě 1 minutu. Mimo plotýnku pak do omáčky zašlehejte máslo a citronovou šťávu, podle chuti ji osolte a opepřete. Kuře s bramborami ihned podávejte přelité omáčkou.

PRIMA TIP: Kuře Vesuvio se z rozšířilo po celých Spojených státech prokazatelně z Chicaga, respektive tamní přistěhovalecké komunity, převážně pocházející z Kampánie. Tam se prý kuře připravuje podobným způsobem, i když název Vesuvio mu zřejmě byl dán až v Americe a z logické nostalgie. Nevyměňujte šťavnaté kousky s kůží a kostičkou za mdlá prsíčka, byť se to dnes často děje. Není to autentické a hlavně byste přišli o velkou část chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty