redakce Prima FRESH

Dětské menu o velké přestávce: Jak mohly vypadat školní svačiny od 70. let po současnost?

Od chleba v ubrousku přes barevná pitíčka až po instagramové boxy – svačiny jsou vlastně takovým malým odrazem své doby. Jak vypadaly svačiny ve školních lavicích v 70. letech a co se nosí dnes? Přinášíme nostalgický průlet i tipy na zdravé svačinky od nutriční poradkyně.

Když se řekne „velká přestávka“, většina z nás se v myšlenkách vrátí do školních lavic. Honičky po chodbě, dopisování úkolů... a samozřejmě svačina. Obsah ubrousků a krabiček se v průběhu let proměňoval logicky podle doby, možností našich rodičů i aktuálních trendů. Něco ale leckdy zůstalo: třeba mléko, které má v českých školách své místo už desítky let.

70. a 80. léta: Chléb v ubrousku a bublanina od babičky

Mnozí si vzpomenou na krajíc chleba s máslem, šunkou nebo někdy možná s točeným salámem, zabalený klasicky do ubrousku. Někteří svačili pomazánky nebo medové máslo, jiní zase loupáky. Často se přidalo jablko ze zahrady, někdy kousek domácí buchty – třeba bublanina, která měla na „školní burze“ cenu zlata. Nechybělo ale ani mléko, podávané buď z konví, nebo v plastových sáčcích, které dokázaly při neopatrném zacházení způsobit menší pohromu. Přezdívalo se jim „igelitová vemena“.

TIP: Zkuste si doma upéct jednoduchou bublaninu s ovocem – chuť vás vrátí o pár dekád zpátky.

90. léta: Sladkosti a „status v krabičce“

Po revoluci začaly do škol pomaličku pronikat nové svačinové hity, např. i ze západních zemí, které doplňovaly chlebovou a rohlíkovou klasiku. Čokoládové tyčinky nebo sušenky, barevné bonbony a jiné cukrovinky nebo pitíčka v pestrých obalech, které byly pro mnohé děti symbolem něčeho nového a atraktivního. Svačina se občas měnila i v prostředek směny nebo způsob, jak ukázat, že „mám něco jiného než ostatní“.

2000–2010: Svačinové boxy a školní mléko

Nové tisíciletí postupně přineslo praktické svačinové boxy, které některým školákům nahradily igelitové pytlíky. Uvnitř se objevovaly nejen chleby nebo rohlíky se šunkou či sýrem, ale i zelenina, ovoce nebo oříšky. Dalším milníkem byl také start programu Školní mléko v roce 1999, kdy se do batohů dětí dostávaly krabičky s mlékem – klasickým i ochuceným – a mléčné výrobky se staly běžnou součástí přestávkového menu.

Upečte svým dětem populární řezy. Videorecept máme!

Kompletní recept najdete ZDE: Míša řezy

2015 – současnost: Éra estetiky a inspirace z Instagramu

Trend zdravějšího stravování se postupně prohluboval, ale do hry vstoupil nový prvek – vzhled. Někteří rodiče (a někdy i děti) se dnes předhánějí, kdo připraví nápaditější a fotogeničtější svačinu. Růžová lízátka z melounu, vajíčka s obličejem nebo celozrnné wrapy pečlivě naaranžované do boxíku – to vše plní sociální sítě. Krabičkové mléko si pak v mnoha školních batozích drží stále své místo, například Kravík s vanilkovou, jahodovou, kakaovou či banánovou příchutí.

Zajímavosti ze světa:

  • V některých severoevropských nebo asijských zemích se na stolech školáků mohou objevit i netradiční svačiny, třeba sušené nebo fermentované ryby.

  • Ve Francii si mohou školáci údajně dopřávat delší polední pauzy (někde i dvě hodiny), což by u nás asi působilo jako science fiction.

Tipy na zdravé školní svačiny od nutriční poradkyně Zuzany Liškové

Sendvič plný energie 

  • plátek (50 g) celozrnného kváskového chleba

  • 40 g kvalitní šunky (min. 90 % masa)

  • 10 g avokádové pomazánky 

  • 50 g čerstvé zeleniny (rajče, paprika, listový salát)

  • 1 jablko 

Chléb může dětem dodat energii na celé dopoledne díky komplexním sacharidům, bílkoviny ze šunky mohou podpořit růst a regeneraci, zdravé tuky z avokáda zase mohou podpořit mozkovou činnost a čerstvá zelenina s ovocem doplní vlákninu a vitamíny.

Proteinová rostlinná miska

  • 2 celozrnné rýžové chlebíčky

  • 40 g hummusu

  • 50 g nakrájené mrkve a okurky

  • 1 banán

  • 10 g dýňových semínek

Miska dodá bílkoviny z cizrny a semínek, zdravé tuky z tahini a dýňových semínek a vlákninu ze zeleniny, ovoce i rýžových chlebíčků.

Školní svačiny jsou zkrátka odrazem své doby – od chleba s jablkem až po designové boxy plné barev. Ať už si ale pamatujete igelitové pytlíky, mlíčko v krabičce nebo dnešní „instagramové“ boxíky, jedno je jisté: svačina byla a je součástí školních vzpomínek.

Autor: Barbora Šostková (Botticelli) + autorský text

Zdroj: TATRA, Laktea, SZIF, Ingenious; zdroj foto: iStock

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů