Suroviny
- ovoce (jahody, meruňky, borůvky, maliny...) 1 kg
- mletá skořice 1 špetka
- voda 50 ml
Postup přípravy
- Recept si předvedeme na nejdostupnější ovocné kombinaci, a to jahodách a například borůvkách. Jahody i borůvky očistěte, přendejte do mixéru a přidejte trošku mleté skořice na zvýraznění chuti. Ovoce rozmixujte do hladka společně s troškou vody. Většinou ani není potřeba směs sladit, protože ovoce je samo o sobě dost sladké a sušením se jeho sladká chuť ještě zvýrazní. S tím je dobré počítat. Směs se pro naprostou jemnost dá ještě přecedit přes síto.
- Připravte silikonový plát nebo plech s pečicím papírem a ovocné pyré na něj vylijte a rozetřete rovnoměrně do všech stran. Vrstva by měla být asi 3–5 mm vysoká.
- Pokud nemáte sušičku, u které jednoduše nastavíte teplotu na 40–45 °C, nevadí. I s troubou se dá příprava plátků zvládnout. Trouba má většinou nejnižší teplotu kolem 50 °C, takže plát s ovocem do ní vložte a nechte ji pootevřenou na 2–3 cm. Za 4–5 hodin bude plát suchý. Jak to poznáte? Když na směs sáhnete, nezůstane po vás otisk prstu.
- Ovocné pláty vyndejte a buďto nastříhejte nůžkami, nebo nařežte nožem. Pro větší estetickou přitažlivost je můžete stočit do ruliček. Uchovávejte v uzavíratelné sklenici.
Vyzkoušejte také malinové bonbony a chipsy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Malinové bonbony a chipsy podle Martina Štangla