Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
- cukr krupice (na vysypání formy)
- čerstvé švestky (nebo slívy, vypeckované) 7–10 ks
- hladká mouka 1/3 hrnku
- cukr krupice 1/3 hrnku
- vanilková esence 1 lžička
- smetana ke šlehání 1 hrnek
- vejce 3 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu o objemu 2 litry vymažte máslem a vysypte cukrem. Rozložte do ní švestky řeznou plochou nahoru.
- Mouku, cukr, vanilku a smetanu prošlehejte dohladka. Přidejte vejce a znovu prošlehejte dohladka.
- Těstíčkem zalijte švestky ve formě, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut nebo až těsto vyběhne a zezlátne. Clafoutis podávejte horké, výtečné je ke zmrzlině.
Švestková bublanina Zdroj: Marek Kučera