Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Slow food obnovuje regionální gastronomické dědictví

Slowfood

Slowfood Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Slowfood

Slowfood Zdroj: Thinkstock

Jídlo o třech chodech připravené z lokálních surovin podle tradičních místních receptů. Žádný stres během polední pauzy a pravý požitek z kvalitně odvedené práce při přípravě každého talíře.

Seznam.cz banner

Takto bylo jídlo vždy vnímáno především v jižních zemích Evropy. Toho, že v těchto místech světa není návštěva fast foodů takovou samozřejmostí jako ve zbytku Evropy, si jistě všiml každý, kdo hledal na svých cestách rychlé občerstvení. Není proto překvapující, že právě v Itálii vzniklo hnutí, které rychle ovládlo celý svět – Slow food.

Historie

Procházíte-li se Římem, najdete přímo v nejhistoričtějším centru všeho všudy 3 celosvětově známé fastfood řetězce. Pojedete-li do Florencie, najdete pouze jeden, a to u hlavního nádraží. Itálie velmi dlouho odolávala globálním řetězcům s rychlým občerstvením, které tak často oslovují hlavně turisty. Když se v roce 1986 otevřel jeden z prvních v Římě v těsné blízkosti Španělských schodů, reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Italský novinář a gastronom Carlo Petrini založil hnutí, které bojuje proti hektickému stravování v přeplněných restauracích, nabízejících omezené menu nezdravých smažených jídel.

Hnutí, které vzniklo původně pod názvem Agricola bylo přejmenováno v roce 1989 na mezinárodním setkání v Paříži, kde vznikl Manifest Slow food, ke kterému se hned připojili delegáti z 15 zemí. V současné době má Slow Food přes 100 000 členů ve 153 zemích světa a získává si stále další a další příznivce.

Za kulturu stolování a regionálních surovin

Jak už sám název napovídá, slow food je o pomalém a klidném stolování, o návratu k prostřenému stolu a o klidném posezení jako takovém. Vedle toho si ale také klade za cíl chránit a prosazovat produkty z lokální produkce na úkor mezinárodní standardizace potravinářských produktů. Podporuje zachování biodiverzity různých regionů a ochraňuje drobné zemědělce a tradiční producenty.

Foto: Thinkstock

Po celém světě již dnes existuje na 1300 tzv. konvivií – místních sdružení, registrovaných pod hnutím Slow food. Ty sdružují lidi se zájmem o potravinářské produkty, způsoby, jakými se potraviny dostávají na stůl, jejich výrobu a zpracování.

Členem hnutí se můžete stát i vy, vyplněním přihlášky na jedné z webových stránek. Budete tak pravidelně informováni o aktivitách Slow Food a získáte možnost účastnit se aktivit, pořádaných po celém světě.

Slow food v Čechách

V Čechách je dnes takových konvivií celkem 6 – Slow Food Prague, Slow Food Tábor, Slow Food Bílé Karpaty, Slow Food Pálava, Slow Food Brno a Slow Food Moravia. Tato sdružení propagují ve vzájemné spolupráci filozofii Slow Food a vzdělávají jak producenty, tak i spotřebitele potravin a děti a mládež v oblasti zdravého stolování, biodiverzity a šetrného přístupu k přírodním zdrojům.

Konkrétní informace o doporučených výrobcích, trzích a pořádaných akcích se dočtete na webových stránkách hnutí.

Autor: sponk

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky Itálie Evropa restaurace Řím Česko Florencie dědictví stolování rychlé občerstvení Slow Food

Návrhy pro vás

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje Polévky

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši Recepty

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí! Saláty

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou Maso

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře Ryby a mořské plody

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou Polévky

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls Sladké

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin Sladké

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem jsou zdravou chuťovkou, kterou si zamilujete

Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem jsou zdravou chuťovkou, kterou si zamilujete

Polévky
Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Recepty
Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Novinky
Pekanové ořechy – karamelová chuť, zdraví na dlani a perfektní ozdoba dezertů

Pekanové ořechy – karamelová chuť, zdraví na dlani a perfektní ozdoba dezertů

Saláty
Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Maso
Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Ryby a mořské plody
Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Polévky
Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Recepty
Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls Sladké

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin Sladké

Malinový dortík s čokoládovým piškotem – sladká tečka na oslavu prázdnin

Maso
Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple Maso

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu Recepty

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu

Polévky
Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Bílé špičaté papriky plněné mletým masem a pečené v zeleninové omáčce Maso

Bílé špičaté papriky plněné mletým masem a pečené v zeleninové omáčce

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu Recepty

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem Nápoje

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Ryby a mořské plody
Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen Ryby a mořské plody
7

Grilované divoké krevety v pikantní marinádě s avokádovým dipem podle Garden and Kitchen

Polévky
Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou Polévky

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech Polévky

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Maso
Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso… Předkrmy a chuťovky

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso…

Recepty
Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Recepty
Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls Sladké

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu Recepty

Český piškoťák ze zakysané smetany s ovocem – oblíbený dezert bez pečení ozdobí každou oslavu

Saláty
Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Ryby a mořské plody
Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto Maso

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

prima-cnn-news

EXKLUZIVNĚ: Obliba Maláčové mezi Čechy roste. Nejvíce negativně vnímají premiéra Fialu Střelba na slavném newyorském náměstí Times Square: Na místě zůstali tři zranění Stanjura skončil v nemocnici na kapačkách. Kvůli indispozici zrušil výstup na Radhošť

prima-zeny

Zdeněk Pohlreich slaví v roli šéfa stovku. Restaurace stále potřebují záchranu Adam Vacula se představí jako kněz z Polabí Marka Lamboru a Dariju Pavlovičovou spojila láska ke koním i mimo natáčení

prima-zoom

Záběry nejvzácnějšího medvědího mláděte Zemřel James Lovell, velitel Apollo 13. Astronauta s českými kořeny proslavila legendární věta Ředitel zoo nakrmil lvy paviány s useknutými hlavami. Okamžitě přišly výhrůžky smrtí

prima-fresh

Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem jsou zdravou chuťovkou, kterou si zamilujete Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

prima-cool

Co bude dál se Star Wars? Nezvratný osud zasáhne posedmé. Máme spoustu příběhových možností, říká producent 54 marvelovek od nejlepší po nejhorší: Velký kontroverzní žebříček budí vášnivé diskuze

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Kontakty Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kde bydlí bavič Petr Novotný? Už 50 let žije v pražských Řeporyjích Zamilovaný Liam Neeson prodává byt na Manhattanu. Chce za něj 10,3 milionu dolarů Luxusní tryskáč Paris Hilton: Světla se sedmi odstíny růžové či lednička na oční masky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.