Jídlo o třech chodech připravené z lokálních surovin podle tradičních místních receptů. Žádný stres během polední pauzy a pravý požitek z kvalitně odvedené práce při přípravě každého talíře.
Slow food obnovuje regionální gastronomické dědictví
Takto bylo jídlo vždy vnímáno především v jižních zemích Evropy. Toho, že v těchto místech světa není návštěva fast foodů takovou samozřejmostí jako ve zbytku Evropy, si jistě všiml každý, kdo hledal na svých cestách rychlé občerstvení. Není proto překvapující, že právě v Itálii vzniklo hnutí, které rychle ovládlo celý svět – Slow food.
Historie
Procházíte-li se Římem, najdete přímo v nejhistoričtějším centru všeho všudy 3 celosvětově známé fastfood řetězce. Pojedete-li do Florencie, najdete pouze jeden, a to u hlavního nádraží. Itálie velmi dlouho odolávala globálním řetězcům s rychlým občerstvením, které tak často oslovují hlavně turisty. Když se v roce 1986 otevřel jeden z prvních v Římě v těsné blízkosti Španělských schodů, reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Italský novinář a gastronom Carlo Petrini založil hnutí, které bojuje proti hektickému stravování v přeplněných restauracích, nabízejících omezené menu nezdravých smažených jídel.
Hnutí, které vzniklo původně pod názvem Agricola bylo přejmenováno v roce 1989 na mezinárodním setkání v Paříži, kde vznikl Manifest Slow food, ke kterému se hned připojili delegáti z 15 zemí. V současné době má Slow Food přes 100 000 členů ve 153 zemích světa a získává si stále další a další příznivce.
Za kulturu stolování a regionálních surovin
Jak už sám název napovídá, slow food je o pomalém a klidném stolování, o návratu k prostřenému stolu a o klidném posezení jako takovém. Vedle toho si ale také klade za cíl chránit a prosazovat produkty z lokální produkce na úkor mezinárodní standardizace potravinářských produktů. Podporuje zachování biodiverzity různých regionů a ochraňuje drobné zemědělce a tradiční producenty.
Foto: Thinkstock
Po celém světě již dnes existuje na 1300 tzv. konvivií – místních sdružení, registrovaných pod hnutím Slow food. Ty sdružují lidi se zájmem o potravinářské produkty, způsoby, jakými se potraviny dostávají na stůl, jejich výrobu a zpracování.
Členem hnutí se můžete stát i vy, vyplněním přihlášky na jedné z webových stránek. Budete tak pravidelně informováni o aktivitách Slow Food a získáte možnost účastnit se aktivit, pořádaných po celém světě.
Slow food v Čechách
V Čechách je dnes takových konvivií celkem 6 – Slow Food Prague, Slow Food Tábor, Slow Food Bílé Karpaty, Slow Food Pálava, Slow Food Brno a Slow Food Moravia. Tato sdružení propagují ve vzájemné spolupráci filozofii Slow Food a vzdělávají jak producenty, tak i spotřebitele potravin a děti a mládež v oblasti zdravého stolování, biodiverzity a šetrného přístupu k přírodním zdrojům.
Konkrétní informace o doporučených výrobcích, trzích a pořádaných akcích se dočtete na webových stránkách hnutí.
Autor: sponk