Narozeniny, promoce, úspěchy v práci, silvestr, Vánoce, dámské jízdy... Je tolik příležitostí, které si neumíme představit bez lahve dobře vychlazeného sektu.
Odhalte tajemství výroby nejoblíbenějších sektů
Ten Čechům nejbližší je bezpochyby Bohemia Sekt ze Starého Plzence. „Šáňo, šampíčko, šampáňo nebo jednoduše Bohemka“... Představte si, že v Čechách se ročně sektu z této výrobny vypije neuvěřitelných 10 milionů lahví, z toho 3 miliony jen na Silvestra.
Historie Bohemia Sektu se píše už 70 let. Do rozsáhlých pivních sklepů, ve kterých se přes 50 let vařilo pivo, se v roce 1943 nastěhovala pražská společnost Českomoravské vinné sklepy. V roce 1945 ve sklepích dozrával první červený sekt s názvem Black Widow, tedy Černá vdova. První lahve otevřeli američtí vojáci v den osvobození Starého Plzence. Během oslav prý padlo 37 000 lahví :) Krátce nato spatřil světlo světa další sekt, Chateau Radyně, který se vyrábí dodnes.
Zásadní roli sehrál ve zdejším vinařství francouzský enolog, rodák ze Champagne, Louis Girardot. Do Čech přinesl dokonalou znalost technologie výroby sektů, ale i vlastní druh kvasinek ze svého rodného kraje.
Prohlédněte si video reportáž z prohlídky sklepů ve Starém Plzenci:
Jak se rodí bublinky
Základem dobrého sektu je samozřejmě kvalitní víno, lépe řečeno cuvée, tedy mix vinných odrůd. Ten správný výběr vín a jejich poměr v cuvée má na starosti degustační komise v čele se sklepmistrem Josefem Švédou. Jejich prací je namixovat jednotlivé odrůdy tak, aby vzniklo vyvážené cuvée, které zaručí Bohemia Sektu stálou kvalitu. Napadlo vás někdy předtím, jak je možné, že vaše oblíbená „Bohemka“ chutná vlastně stále stejně, i když se vyrábí ze stále nových sklizní vína? Například základem špičkového Bohemia Sekt Prestige jsou vždy tři odrůdy – Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský.
Po namíchání cuvée se do vína přidávají kvasinky a tirážní likér, což je směs vína a cukru. Tak vznikne tzv. tiráž, která se stáčí do lahví a v tu chvíli startuje proces kvašení, díky kterému se ve víně tvoří bublinky. Tato fáze trvá 5–6 týdnů. Kvasinky už svou úlohu splnily, proměnily cukr na alkohol a proměnily tiché víno na sekt. Poté se lahve stěhují do chladnějšího sklepa, kde zrají dvanáct, patnáct, ale také třicet šest měsíců podle druhu sektu. Na závěr výrobního procesu je potřeba odstranit kvasinkový kal, který se postupně setřásá do hrdla lahve a procesem odkalení se z lahve vypustí. Lahev pak putuje po výrobním pásu, doplní se do ní expediční likér, což je směs vína, vinného destilátu a cukru, hrdlo je uzavřeno korkovou zátkou a drátěným košíčkem a na lahev se přilepí etikety.
Exkurze výrobnou Bohemia Sekt ve fotogalerii:
Tímto tradičním způsobem kvašením v lahvích se připravují špičkové sekty z řady Bohemi Sekt Prestige. Oblíbený Bohemia Sekt Demi Sec nebo Brut se vyrábí sekundárním kvašením francouzskou metodou Charmat v obřích nádržích. Ta největší ve Starém Plzenci má objem 1 000 000 litrů!
Pro zájemce z řad veřejnosti pořádá Bohemia Sekt ve Starém Plzenci exkurze, při kterých projdete celou cestu výroby od sklepů až po adjustační linku. Dozvíte se, jak vzniká láhev sektu nesoucí logo Bohemia Sektu – z klidného vína z vyhlášených moravských vinic až po ušlechtilý sekt.
Autor: Klára Michalová