Stoprocentní džus z krabice, nebo fresh? A pokud z krabice, tak který? Mezi ovocnými šťávami jsou velké rozdíly a není úplně lehké se v nich vyznat. V Česku navíc chybí přesné zákonné vymezení, což orientaci také příliš neulehčuje.
Není džus jako fresh...
Mezi ovocnými šťávami jsou obrovské rozdíly v kvalitě. Po kterých se tedy dívat, když chceme pro své zdraví udělat co nejvíce?
„Tento džus obsahuje šťávu ze dvaceti pomerančů a nic víc," tak nějak to popisují reklamy na 100% džusy. Člověk si úplně představí hromadu šťavnatých oranžových pomerančů a to, jak se pitím nabíjí všemi vitamíny, které obsahují.
Není džus jako fresh. Foto: Thinkstock
V reklamách už ale neříkají, že v případě 100% džusů z koncentrátu, kterých je na trhu většina, výrobce pomerančovou šťávu nejdřív složitě vysuší a zmrazí, poté zase vodou rozředí a obvykle ještě pasterizuje teplem. Asi tušíte, co to udělá s živinami. Málokteré vitamíny přežijí, a pokud je tam výrobce uměle nedodá, pijeme "hluché" pití. A k tomu přicházíme o spoustu chutí, které neupravená šťáva má.
Na druhé straně kvalitativní škály stojí čerstvě vymačkané ovocné šťávy alias fresh džusy. Fresh obsahuje mnohem více přírodních vitamínů a dalších prospěšných látek, a to i přesto, že je to technicky také 100% džus. Freshe si totiž díky tomu, že jsou z ovoce získávány šetrnými metodami a hlavně díky tomu, že se nekonzervují, zachovávají nejen nutriční hodnoty, ale také skvělou chuť.
Čerstvou šťávu z ovoce si můžete připravit doma, pokud máte odšťavňovač, nebo se na ni stavit ve freshbaru. „V Mangaloo připravujeme všechny nápoje přímo před zákazníkem. Ten tak může sledovat, jaké ovoce do jeho nápoje dáváme, že je vždy čerstvé a že dostane opravdu stoprocentní ovocnou šťávu bez čehokoliv jiného. Odpadají tak jakékoliv pochybnosti o tom, co zákazník pije," vysvětluje přístup Mangaloo jeho spoluzakladatel Michal Kreuter. Odpadá také starost z kuchyní ulepenou od ovocné šťávy, navíc freshbary disponují odšťavňovači s daleko větší účinností, než jakou mají domácí přístroje.
Fresh džusy Mangaloo jsou pouze z čerstvého ovoce. Foto: archiv Mangaloo
A co dělat, když zrovna nemáte žádný juice bar po cestě a doma se vám odšťavňovat nechce? Pokud se chcete napít opravdu čistého přírodního džusu, sledujte pozorně etikety stoprocentních džusů a vyvarujte se těch, které mají na obalu napsáno, že se jedná o 100% džus z koncentrátu. Naopak hledejte informaci, že jde o čistou ovocnou šťávu. Důležitá je také metoda stabilizace šťávy – méně šetrná je pasterizace, šetrnější je vysokotlaká metoda.
Nejjistější je ale vždycky šťáva čerstvě vymačkaná přímo před vámi, u ní o složení a přípravě nemusíte pochybovat.
Autor: PR, Klára Michalová