Tradiční obložený chlebíček za téměř sto let existence neztratil nic ze své slávy. Z pultů prvorepublikového lahůdkářství plavně přešel na schůze ROH, ovládl silvestrovské oslavy a neublížila mu ani invaze globalizačního fast foodu. V pražském bistru Sisters můžete ochutnat chlebíčky 3. tisíciletí.
Chlebíčky v moderním kabátku
Hanu Michopulu, zakladatelku farmářských trhů a propagátorku poctivého domácího vaření, asi není třeba představovat. Po letech práce v médiích a vydávání kuchařek ji „papírová“ komunikace se čtenáři přestala stačit a zatoužila po přímém kontaktu s jídlem a lidmi. Oblíbené české chlebíčky považovala za poněkud zanedbané a zamrzlé v čase, takže díru na trhu vyřešila vlastním bistrem. „Vývoj chlebíčků se zastavil někdy v 70. a 80. letech. Tak jsem se rozhodla složit jim hold krokem vpřed a modernizovat je pro současnou dobu,“ vysvětluje majitelka bistra Sisters.
Plnost chutí
Hana Michopulu nepopírá, že inspiraci čerpala ze severských zemí, kde chlebíček není pouhou pochutinou, ale plnohodnotným pokrmem. „Právě na plnost chutí jsem se zaměřila a když si u nás zákazník dá polévku a chlebíček, odejde nasycený i s chuťovým zážitkem. Se změnami jsem začala od základu. Tím je bílý, plně prokvašený chléb bez droždí z pšeničné mouky zadělané kváskem. I když žitný chléb používáme také,“ vypráví Hana Michopulu a na tácku přináší dva reprezentanty z pravidelné nabídky asi osmi druhů – chlebíček s vaječnou pomazánkou posypanou řeřichou a šunkový s bramborovým salátem ozdobený polníčkem. „Co se týká počtu surovin na jednom chlebíčku, držím se hesla, že méně je více. Snažím se, aby plně vyzněla chuť všech ingrediencí, které samozřejmě musejí být kvalitní. Používáme pravé máslo, klasickou majonézu, šunku bez polyfosforečnanů, které vážou vodu, minimum nakládaných potravin a žádné salámy.“
Bez pomoci by to nešlo
Ostatně šunku bez napumpované vody si zákazníci od počátku března budou moci (spolu s dalšími kvalitními uzeninami a masem) koupit v protilehlém řeznictví Tomáše Karpíška, majitele restaurační skupiny Ambiente, jednoho z lidí, kteří Haně Michopulu při rozjezdu bistra pomohli. „Žiju v hodně otevřeném životním období. Když to jde, pomáhám ostatním, a když je potřeba, vždycky se najde někdo, kdo zas pomůže mně. Bez těchto lidí by bistro nebylo. Pracuje tu i moje mladší sestra a starší nám fandí – odtud název Sisters,“ usmívá se spokojeně majitelka a vrací se do kuchyně vařit oblíbenou dýňovou polévku.
Takže, sestry a bratři, chybí jen informace, že cesta do chlebíčkového ráje je DLOUHÁ (číslo 39, na kraji pasáže). A dobrá zpráva na závěr – můžete na ní dosyta hřešit!
Sisters stručně
+ Bistro otevřelo 14. 1. 2014.
+ Kromě chlebíčků a polévky tu koupíte také kávu a další nápoje, dánské rolky se skořicí a kardamomem, domácí pečivo a originální čokoládu od Lucie Gleister. Kvalitní kváskový chleba – základ zdejších chlebíčků, se tu bude také brzy prodávat.
+ Více na www.facebook.com/BistroSisters
Autor: Jana Šulistová