Fantastické nízkosacharidové přílohy k hlavním jídlům: budete je chtít zas a znova!

Rozhodli jste se dát vale knedlíkům, hranolkům, těstovinám a přílohám vůbec? Naučte se skvělé “keto” přílohy k masu, se kterými si na ty z mouky a brambor ani nevzpomenete!

Jaro se kvapem blíží a vaše touha po pročištění organismu sílí přímou úměrou. Možná cítíte šanci ještě shodit povánoční kila, možná jste se rozhodli pro trvalou změnu životního stylu… Z vašeho jídelníčku mizí pečivo, hranolky, bramboráky a houskové knedlíky, ale i rýže nebo vařené brambory, které se jinak tváří docela dietně?

Při nízkosacharidovém stravování totiž nejde o kalorie nebo lehkou stravitelnost, ale především o výrazně nižší příjem sacharidů, který vás přivede do požadované “ketózy”.

Co tedy nahradí všechny ty škrobové a moučné dobroty, které jste běžně pojídali k masu? Oddychněte si, alternativa existuje! Stačí zapojit fantazii a vykouzlíte skvělé přílohy k hlavním jídlům, při kterých si na tradiční přílohy ani nevzpomenete.

Květáková kaše

Krémová kaše na talíři má neskutečně konejšivý a uklidňující efekt. Je to jako návrat do bezpečné mateřské náruče, kdy vše bylo tak jednoduché. Ani při ketodietě si nemusíte tohle potěšení odpírat. Jen je potřeba vyměnit základní suroviny. Brambory jsou teď na “blacklistu”, a proto se hleďte skamarádit s květákem! Postup k vyrobení vynikající krémové kaše je obdobný jako při vaření té bramborové: květák uvaříte do měkka, přidáte máslo a mléko/smetanu, sůl a rozmixujete na hladkou kaši. Pokud chcete kaši ještě vylepšit, neváhejte do ní přidat pastinák, stroužek česneku a špetku muškátového oříšku. Dobrá zpráva je, že máslem a smetanou, se v tomto případě absolutně nešetří.

Zapečená brokolice

Brokolice budí u mnohých rozpaky. Naučte se ji ale dělat tak, že se na ní ve vaší kuchyni bude stát fronta a to včetně dětí! Kouzlo je ve “svaté trojici” česnek-olivový olej-parmazán. Brokolici uvařte v osolené vodě na skus a po okapání ji přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, kde ji rozmačkáte na stejnoměrnou plochu. Hojně ji zalijte směsí olivového oleje a utřeného česneku a ještě hojněji posypejte nastrouhaným parmazánem. Nechte zapéct dozlatova a zkuste všechnu nesníst ještě z plechu. Pro vytunění můžete ještě přidat nakrájenou slaninu a chilli vločky.

Cuketové špagety

Pro pořádek: cuketa není bez chuti, cuketa je fantasticky neutrální! Můžete s ní v kuchyni čarovat skoro do nekonečna. Stejně dobře poslouží jako zdroj vynikajících špaget. Někdo je umí dělat speciální škrabkou, ale pokud je chcete dlouhatánské, kroutivé a autentické, pořiďte si speciální strojek-špagetovač neboli spiralizér. S ním snadno vyrobíte kopec svěže nazelenalých špaget. Jsou vynikající syrové, ale pokud chcete být tradičnější, upravte je tepelně. Buď je velmi rychle blanšírujte, nebo je orestujte na pánvi nebo ve woku. Vyvarujte se ale vaření ve vroucí vodě, nezbylo by z nich nic než blátíčko. Pokud se vydaří, nebudete chtít už jiné, s boloňskou omáčkou nebo krevetami jsou úžasné.

Sýrový chleba

Ano, i chleba můžete mít. Tenhle je výborný jako svačinka a nebo příloha k masu a salátu. Pište si: velké vejce smícháte v míse s hrnkem nastrouhané mozzarelly, s dalším hrnkem nastrouhaného parmazánu, půlkou hrnku mandlové mouky, česnekem dle chuti, nasekanou zelenou petrželkou a půl šálkem pomazánkového sýru. Hmotu přeneste na plech a vytvarujte placku, kterou necháte zapéct v troubě. Po vychladnutí nakrájejte na dílky a nechte si chutnat.

Cuketové hranolky

A ještě jednou cuketa na scéně. Chcete si dát hranolky? Tyhle musíte ochutnat. Cuketu nakrájejte na hranolky, velikostí i tvarem odpovídající těm klasickým bramborovým. V jedné misce rozšlehejte vejce s trochou smetany, ve druhé smíchejte nastrouhaný parmazán s mandlovou moukou. Připravte si plech a pečicí papír, troubu rozehřejte na 180 °C. Cuketové hranolky nejprve nechte trochu vypotit na utěrce, aby pustily přebytečnou vodu. Pak je namočte do vejce a poté do směsi s parmazánem. Klaďte je vedle sebe na pečicí papír. Když zaplníte plech, šup s ním do trouby, a po vytažení, šup s tím do žaludku. Skvělé budou s dipem z kysané smetany a gorgonzoly. Výběr steaku už necháme na vás.

Květáková rýže

Bohužel, ani klasická rýže se neslučuje s nízkosacharidovým stravovacím režimem. Úplně na rýži ale rezignovat nemusíte, naučte se tu z květáku. Syrový květák rozeberete na růžičky a dáte do mixéru, kde ho rozmixujete na konzistenci podobné rýži. Na pánvi zahřejete olivový olej, květákovou rýži do něj vhodíte a restujete. Nezapomeňte na sůl a pepř, hodit se může také trochu citronové kůry. Květákovou rýži můžete vylepšovat podle své fantazie, třeba mexickým nebo provensálským kořením, sýrem, zeleninou nebo rajčatovou omáčkou…

Salátový wrap

Tohle je jednoduché jak nic, ale prostě to funguje. Místo chleba, pity nebo tortilly vám krásně poslouží velké listy římského salátu. Vynikající je rovněž ledový salát, který skvěle drží tvar. Stačí hlávku rozpůlit, trochu vydlabat a naplnit směsí masa, zeleniny a omáčky přesně tak, jak to máte rádi. Keto stylu se přitom ani trochu nezpronevěříte!

Autor Kamila Ulčová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty