Suroviny
- cibule 2 ks
- papriková klobása (nebo slovenská uzená slanina) 150 g
- brambory (větší) 3 ks
- sádlo (nebo řepkový olej) 2 lžíce
- jalovec 4 kuličky
- bobkový list 1 ks
- bílé kysané zelí (včetně nálevu) 400 g
- zakysaná smetana 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte nadrobno, klobásu na plátky, slaninu na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, vsypte cibuli a klobásu nebo slaninu, opékejte je zhruba 2 minuty, až cibule začne měknout a z uzenin se vypeče tuk. Přidejte koření a brambory, osolte, restujte 1 minutu, přidejte kysané zelí a přilijte i část nálevu. Pokud je moc kyselý, použijte ho raději méně, dolijte vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořené (zhruba 0,75–1 l), zamíchejte, přiklopte a vařte na mírném stupni, až brambory změknou.
- Vmíchejte zakysanou smetanu, dolaďte chuť cukrem, solí, pepřem a případně i nálevem ze zelí a podávejte.
PRIMA TIP: Pokud je polévka moc řídká, rozmíchejte ve 100 ml mléka 2 lžičky hladké mouky, vlijte tzv. zátřepku do polévky, promíchejte a povařte 3 minuty do zhoustnutí. Pokud chcete, můžete na začátku vaření přidat do polévky hrst předem namočených sušených hub.
Vyzkoušejte také klasickou zelňačku s paprikovou klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou