Suroviny
- hladká mouka 400 g
- sušené droždí 5 g
- sůl 10 g
- voda 300 ml
- olivový olej 30 ml
Postup přípravy:
- Mouku, droždí a sůl promíchejte ve velké míse. Poté přilijte vodu a olej a vše promíchejte v těsto, které nemá tvar a není tím pádem kompaktní.
- Vše přendejte do jiné mísy, kterou jste předtím dobře vymazali olejem. Utěrkou těsto přikryjte a nechte 30 minut odpočívat. Nyní těsto přeložte, díky čemuž se hezky zpevní. Z jedné strany ho tedy podeberte, natáhněte a přeložte do středu.
- Takto pokračujte ze všech stran, tedy postupně alespoň na pěti místech. Těsto překládejte 2 hodiny každých 30 minut. Celkově tedy s předešlým přeložením čtyřikrát.
- Pak pomoučete pracovní plochu. Těsto na ni vyklopte a rozdělte na čtyři díly. Každý díl lehce natáhněte a přesuňte buď na plech vystlaný pečicím papírem nebo na plech na bagety.
- Zde ho nechte ještě 30 minut odpočívat. Troubu vyhřejte na 200 °C. Bagety vložte do vyhřáté trouby na 200 °C na 25 minut.
Chcete si upéct další domácí pečivo? Zkuste tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Toustový chléb
Nebo jiné křupavé bagety: