Suroviny
- ledová voda 370 ml
- hladká mouka 500 g
- balzamikový krém 25 ml
- čerstvé droždí 12 g
- Sůl 10 g
- Olivový olej 1 lžíce
- Řepkový olej
- hrubá mouka
Postup přípravy
- Vodu vychlaďte buď v lednici nebo mrazáku nebo do sklenice s vodou vhoďte pár kostek ledu a nechte je rozpustit. Do mísy od robotu nejprve nalijte vodu, poté přidejte mouku a balzamiko. Zvolte nastávec typu hák, mísu vložte do robotu a míchejte 3 minuty na nejnižší stupeň. Poté přidejte rozdrobené droždí a míchejte 7 minut na co nejvyšší stupeň. Nyní přidejte sůl a olivový olej a míchejte ještě 3 minuty na co nejvyšší stupeň.
- Vemte si velkou mísu a vymažte ji řepkovým olejem. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, trochu ho poprašte moukou a mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte ji na teplé místo na 2 hodiny kynout.
- Po 2 hodinách, když je těsto nakynuté, poprašte pracovní desku hrubou mouku a těsto na ni vyndejte. Nyní ho opatrně rozválejte a rozdělte nožem na 3 stejné díly. Na každém dílu přetočte oba konce a dejte je na plech vystlaný pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagety ještě 30 minut kynout.
- Troubu rozehřejte na 250 stupňů. Po 30 minutách nachystejte plech do trouby. Předtím, než ho tam však vložíte, rychle buď rozpašovačem nebo prsty postříkejte stěny trouby, aby se v ní vytvořila pára, ihned vložte plech do trouby a zavřete ji.
- Bagety pečte 3 minuty na 250 stupňů. Poté ztlumte troubu na 200 stupňů a pečte ještě 20 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.