Suroviny
- celozrnná špaldová mouka 250 g
- hladká mouka (na kynuté těsto) 250 g
- tvrdý sýr (strouhaný ) 100 g
- voda (studená ) 375 g
- balsamico (krémové ) 25 g
- droždí (čerstvé ) 12 g
- olivový olej 1 lžíce
- hrubá mouka (na podsypání)
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Vodu nalijte do mísy robotu, přisypte mouku a přidejte balzamiko. Míchejte 3 minuty na pomalou rychlost.
- Přidejte rozdrobené droždí a míchejte na nejvyšší rychlost dalších 7 minut.
- Na závěr přisypte sýr, sůl a vlijte olivový olej. Na vysokou rychlost míchejte ještě 3 minuty.
- Hotové těsto nechte 3 hodiny kynout na teplém místě přikryté potravinovou fólií.
- Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a na pomoučené ploše vytvarujte 3 bagety tak, že pruhy těsta přetočíte do spirály.
- Než vložíte bagety do trouby, postříkejte stěny trouby vodou, aby uvnitř vznikla pára.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 2 minuty v troubě předehřáté na 250 °C, poté snižte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení dozlatova asi 20 minut.
Rustikální bagety se sýrem 2 Zdroj: archiv Babiččina volba