Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rybízový koláč se sněhovou pusinkou
Na rybízové koláče se těšíme celý rok! Jak to máte vy? Zkuste si upéct toto lahodné ovoce v kombinaci s tvarohem a sněhovou pusinkou. Rozhodně povýšíte klasické odpoledne s hrnkem čaje na něco nezapomenutelného!
do 2 hodin
Suroviny
Těsto:
- žloutky 3 ks
- hladká mouka 220 g
- cukr 75 g
- máslo 130 g
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- tučný tvaroh 250 g
- žloutek 1 ks
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- několik kapek vanilkového extraktu
- moučkový cukr 2 lžíce
Sníh:
- bílek 4 ks
- cukr krupice 180 g
- kukuřičný škrob 1 lžíce
Na dokončení:
- rybízová ovocná směs 2 lžíce
- čerstvý rybíz 300 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy dejte mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujte na drobenku.
- Nakonec přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte cca na 1 hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň tím, že smícháte tvaroh, žloutek, škrob, vanilkový extrakt a moučkový cukr.
- Těsto vyndejte z lednice, vyválejte podle velikosti koláčové formy, přendejte ho do ní a válečkem zarovnejte okraje.
- Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut vychladit. Po uplynutí doby ho pečte 20 minut na 180 °C.
- Mezitím si v robotu ušlehejte bílky, do kterých postupně přidávejte cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidejte kukuřičný škrob.
- Těsto vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout a potřete ovocnou směsí rybíz a tvarohovou náplní.
- Tu posypte čerstvým rybízem a vrch koláče ozdobte hotovým sněhem. Celý koláč poté pečte ještě 35–40 minut na 150 °C.
Na skok v kuchyni
Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu Na skok v kuchyni vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.