Těsto
- žloutek 3 ks
- hladká mouka 220 g
- cukr 75 g
- máslo 130 g
- sůl špetka
Tvarohová náplň
- tučný tvaroh 250 g
- žloutek 1 ks
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- vanilkový extrakt několik kapek
- moučkový cukr 2 lžíce
Sníh
- bílek 4 ks
- cukr krupice 180 g
- kukuřičný škrob 1 lžíce
Na dokončení
- rybízový džem (rybízová ovocná směs) 2 lžíce
- rybíz (čerstvý ) 300 g
Postup přípravy
- Do mísy dejte mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujte na drobenku.
- Nakonec přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Práce s těstem musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte cca na 1 hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň tím, že smícháte tvaroh, žloutek, škrob, vanilkový extrakt a moučkový cukr.
- Těsto vyndejte z lednice, vyválejte podle velikosti koláčové formy, přendejte ho do ní a válečkem zarovnejte okraje.
- Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut vychladit. Po uplynutí doby ho pečte 20 minut na 180 °C.
- Mezitím si v robotu ušlehejte bílky, do kterých postupně přidávejte cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidejte kukuřičný škrob.
- Těsto vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout a potřete ovocnou směsí rybíz a tvarohovou náplní.
- Tu posypte čerstvým rybízem a vrch koláče ozdobte hotovým sněhem. Celý koláč poté pečte ještě 35–40 minut na 150 °C.