Těsto
- máslo (pokojové teploty) 115 g + na vymazání forem
- hladká mouka 130 g + na vysypání forem
- cukr krupice 100 g
- žloutek (z velkých vajec) 4 ks
- podmáslí 60 ml
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- sůl (jemná ) 1/2 lžičky
Sníh
- bílek (z velkých vajec) 4 ks
- cukr krupice 210 g + 1 lžíce na posypání
- mandlové plátky 1 hrst
- mletá skořice 1/2 lžičky
Krém
- cukr krupice 100 g
- kukuřičný škrob 30 g
- plnotučné mléko 470 ml
- pomerančová šťáva (čerstvá ) 2 lžíce
- žloutek (z velkých vajec) 4 ks
- máslo 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl (jemná ) 1 špetka
- pomerančová kůra (čerstvě nastrouhaná,nejlépe bio) 2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě koláčové formy lehce vymažte máslem, vysypte moukou a její přebytek oklepejte.
- Na těsto dejte do mísy nebo robotu máslo, cukr, sůl a žloutky. Pádlovým nástavcem při střední rychlosti promíchejte, až se spojí. Rychlost snižte a do směsi zašlehejte mouku, podmáslí, vanilku a prášek do pečiva, až se vše spojí. Totéž ručně.
- Těsto rozdělte do připravených forem (bude ho málo, sotva po dně, nelekejte se), a připravte si sníh. Ve zcela čisté míse či robotu vyšlehejte bílky do polotuha, postupně zašlehejte cukr, až vznikne hladký a lesklý sníh, ale ne úplně tuhý. Sníh rozestřete na základ z těsta v obou formách a rovnoměrně posypte mandlovými lupínky, skořicí a zbylou lžící cukru.
- Formy vložte do trouby a pečte, až sníh lehce ožehne, trvá to asi 30 minut. Formy přesuňte na drátěnou mřížku k vychladnutí na 15 minut. Pak zlehka uvolněte okraje, korpusy vyndejte z forem a nechte je na mřížce zcela vychladnout. Pokud nějaké mandlové lupínky odpadly, vraťte je navrch.
- Zatímco korpusy chladnou, připravte si krém. Ve středně velkém kastrolu promíchejte cukr, škrob a sůl. V odměrném skleněném džbánku promíchejte mléko, pomerančovou šťávu a žloutky. Směs vlijte do kastrolu a přidejte máslo. Na středním stupni zahřejte k mírnému varu a pak k vysokému, povařte 1 minutu. Sundejte z plotny a přidejte vanilku.
- Krém přeceďte přes jemné síto do mísy. Vmíchejte pomerančovou kůru a na povrch položte kolečko z fólie, zabrání vytvoření škraloupu. Dejte do ledničky, až krém zcela vychladne, nejméně na 2 hodiny, ale až na 2 dny. Před použitím pak krém prošlehejte dohladka.
- Sestavte dort. Na podávací talíř položte jeden korpus sněhem nahoru, potřete krémem, položte druhý korpus sněhem nahoru a máte hotovo. Dort buď nechte vychladit (až na 3 hodiny), nebo ho podávejte ihned.
PRIMA TIP: Přípravu si samozřejmě ještě usnadníte, když korpusy upečete den předem (po vychladnutí je zabalte do fólie), případně den předem připravíte i krém. Pak je vše hotové v den podávání opravdu bleskurychle.
Bleskový koláč se sněhovou krustou a pomerančovým krémem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD