Bleskový koláč se sněhovou krustou a pomerančovým krémem

Moje hodnocení
4x

Když jsme našli tenhle recept – údajně je německý, ale bleskově dobyl Ameriku, takže jsme zvolili verzi tamní negermánské gurmánské guru Marthy Stewartové – název nás opravdu zmátl. Tohle je totiž luxus na entou! Křupavé pusinky, vláčné a svěží piškotové těsto, hutný pomerančový krém, mandle! Rychlost spočívá jednak ve vtipné přípravě a hlavně je pravda, že si každého získá… rychlostí blesku.

6 porcí
90 minut
německá

Těsto

  • máslo pokojové teploty 115 g + na vymazání forem
  • hladká mouka 130 g + na vysypání forem
  • cukr krupice 100 g
  • jemná sůl 1/2 lžičky
  • žloutky z velkých vajec 4 ks
  • podmáslí 60 ml
  • vanilkový extrakt 2 lžičky
  • kypřicí prášek 1 lžička

Sníh

  • bílky z velkých vajec 4 ks
  • cukr krupice 210 g + 1 lžíce na posypání
  • mandlové lupínky 1 hrst
  • mletá skořice 1/2 lžičky

Krém

  • cukr krupice 100 g
  • kukuřičný škrob 30 g
  • jemná sůl 1 špetka
  • plnotučné mléko 470 ml
  • čerstvá pomerančová šťáva 2 lžíce
  • žloutky z velkých vajec 4 ks
  • máslo 2 lžíce
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • čerstvě nastrouhaná pomerančová kůra (nejlépe bio) 2 lžičky

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě koláčové formy lehce vymažte máslem, vysypte moukou a její přebytek oklepejte.
  2. Na těsto dejte do mísy nebo robotu máslo, cukr, sůl a žloutky. Pádlovým nástavcem při střední rychlosti promíchejte, až se spojí. Rychlost snižte a do směsi zašlehejte mouku, podmáslí, vanilku a prášek do pečiva, až se vše spojí. Totéž ručně.
  3. Těsto rozdělte do připravených forem (bude ho málo, sotva po dně, nelekejte se), a připravte si sníh. Ve zcela čisté míse či robotu vyšlehejte bílky do polotuha, postupně zašlehejte cukr, až vznikne hladký a lesklý sníh, ale ne úplně tuhý. Sníh rozestřete na základ z těsta v obou formách a rovnoměrně posypte mandlovými lupínky, skořicí a zbylou lžící cukru.
  4. Formy vložte do trouby a pečte, až sníh lehce ožehne, trvá to asi 30 minut. Formy přesuňte na drátěnou mřížku k vychladnutí na 15 minut. Pak zlehka uvolněte okraje, korpusy vyndejte z forem a nechte je na mřížce zcela vychladnout. Pokud nějaké mandlové lupínky odpadly, vraťte je navrch.
  5. Zatímco korpusy chladnou, připravte si krém. Ve středně velkém kastrolu promíchejte cukr, škrob a sůl. V odměrném skleněném džbánku promíchejte mléko, pomerančovou šťávu a žloutky. Směs vlijte do kastrolu a přidejte máslo. Na středním stupni zahřejte k mírnému varu a pak k vysokému, povařte 1 minutu. Sundejte z plotny a přidejte vanilku.
  6. Krém přeceďte přes jemné síto do mísy. Vmíchejte pomerančovou kůru a na povrch položte kolečko z fólie, zabrání vytvoření škraloupu. Dejte do ledničky, až krém zcela vychladne, nejméně na 2 hodiny, ale až na 2 dny. Před použitím pak krém prošlehejte dohladka.
  7. Sestavte dort. Na podávací talíř položte jeden korpus sněhem nahoru, potřete krémem, položte druhý korpus sněhem nahoru a máte hotovo. Dort buď nechte vychladit (až na 3 hodiny), nebo ho podávejte ihned.

PRIMA TIP: Přípravu si samozřejmě ještě usnadníte, když korpusy upečete den předem (po vychladnutí je zabalte do fólie), případně den předem připravíte i krém. Pak je vše hotové v den podávání opravdu bleskurychle.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty