Citronový koláč z kukuřičných lupínků se sněhovou čepicí

Moje hodnocení
3x

Použití kukuřičných lupínků dodává těstu zcela nový rozměr i chuť. Báječná inovace klasického citronového koláče!

8 porcí
120 minut

Těsto

Náplň

Sníh

  • cukr krupice 120 g
  • ztužovač šlehačky (vinný kámen) 1 lžička
  • bílek (bílky) 6 ks

Postup přípravy

  1. Na těsto rozmixujte mouku, cornflakes a moučkový cukr v robotu najemno. Přidejte na kousky nakrájené nebo nastrouhané máslo a špetku soli a prohněťte, až vznikne drobenka. Pak přidejte žloutek a 2 lžíce ledové vody a znovu prošlehejte, až vznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a uložte do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C. Tukem vymažte plech o rozměrech 30 x 20 cm. Těsto rozválejte mezi dvěma vrstvami pečicího papíru na výšku 2 až 3 mm.
  3. Vyložte jím dno a stěny plechu (i s pečicím papírem) a okraje těsta zarovnejte. Nechte i s plechem 15 minut v chladu.
  4. Těsto na dně zakryjte pečicím papírem a zatižte ho keramickými nebo suchými fazolemi, vložte do trouby a pečte 20 minut.
  5. Papír se zátěží pak opatrně vyndejte a korpus pečte ještě 10 minut, až lehce zezlátne. Vyndejte z trouby a její teplotu snižte na 150 °C.
  6. Na náplň prošlehejte žloutky, kondenzované mléko, citronovou šťávu, smetanu a cukr v míse. Vlijte do předpečeného korpusu, vložte do trouby a pečte 1 hodinu, až se začne těsto odtahovat od náplně a ta zpevní, jen uprostřed se bude trochu chvět. Vyndejte z trouby a nechte asi 30 minut chladnout na pokojovou teplotu. Pak nechte přes noc v ledničce, až náplň zcela zpevní.
  7. Druhý den dejte všechny přísady na sníh do ohnivzdorné mísy, kterou postavte na kastrol s mírně vroucí vodou – dno mísy se nesmí dotýkat hladiny vody. Promíchávejte, až teplota směsi dosáhne 72 °C, pak ji přesuňte do mísy a elektrickými metlami nebo v robotu vyšlehejte na lesklý, tuhý sníh – trvá to asi 10 minut.
  8. Naneste na vychladlou náplň a obrácenou lžící rozestřete, aby vznikly jakoby vlnky. Ožehněte je cukrářskou pistolí nebo koláč asi na 5 minut vložte pod rozpálený gril v troubě.

PRIMA TIP: Zpracování sněhu zatepla je klasická cukrářská metoda, která zajistí velmi pevný a tuhý sníh. Není zdaleka tak pracná, jak by se mohlo zdát, důležité je ale správně odhadnout teplotu směsi, což může být bez cukrářského teploměru obtížné. Sníh můžete samozřejmě ušlehat i běžnou metodou nebo místo něj použít šlehačku či mascarpone, které budou s pikantní náplní také skvěle ladit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty