Suroviny
- kachní prsa (s kůží) 2 ks (po cca 370 g)
- levandule (květy) 1 lžíce
- semínka koriandru 2 lžičky
- římský kmín 2 lžičky
- mořská sůl 1 lžička
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1 lžička
- sůl (solný květ)
- černý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- S přípravou začněte nejméně 2½ hodiny před vlastním vařením. Kůži na prsíčkách křížem krážem nařízněte, ale nedokrojte až k masu.
- V mlýnku na koření nebo v hmoždíři rozetřete levanduli, koriandr, římský kmín a jemnou mořskou sůl. Vmíchejte citronovou kůru a směsí důkladně a rovnoměrně potřete prsíčka. Zabalte je do fólie a dejte nejméně na 2 hodiny do ledničky, ještě lépe přes noc.
- Půl hodiny před vařením vyndejte prsíčka z ledničky a rozbalte je. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Při středně vysoké teplotě rozehřejte litinovou, nejlépe grilovací pánev, která se dá dát do trouby. Vložte prsíčka kůží dolů a nechte je opékat asi 10 minut, až bude kůžička vypečená a křupavá. Prsíčka obraťte a potřete vypečenou šťávou. Pak je i s pánví dejte do trouby a pečte 15 minut. Máte-li vpichovací teploměr, použijte ho, ve středu by maso mělo mít 57 °C (maso bude uvnitř ještě narůžovělé, což Francouzi preferují) až 74 °C, kdy bude maso úplně propečené.
- Přesuňte na prkýnko (ideálně se žlábkem, aby se zachytily šťávy), volně zakryjte alobalem a nechte 5 až 10minut odpočívat. Prsíčka pak nakrájejte napříč šikmými řezy na asi 1,2 cm vysoké plátky. Podávejte je rozložené do vějířku, zakapané šťávou, poprášené vločkovou solí a pepřem.
PRIMA TIP: Ve Francii se kachní prsíčka podávají téměř výhradně s bramborami v různé úpravě, například s bramborovou galetkou nebo bramborami Anna, což jsou bramborové lupínky pečené v koláčové formě a zakapané zhnědlým máslem.
Inspirujte se i dalšími recepty na kachní prsa