Korpus:
- mrkev (oloupaná a jemně nastrouhaná) 250 g
- polohrubá mouka 260 g
- jedlá soda 1 lžička
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- skořice 2 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- mletý hřebíček 1/2 lžičky
- olej 200 g
- hnědý cukr 100 g
- krupicový cukr 100 g
- vejce (velká) 3 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- zakysaná smetana 150 g
- vlašské ořechy 80 g
Krém:
- máslo (změklé při pokojové teplotě) 200 g
- smetanový sýr (např. Philadelphia) 500 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 lžička
Postup přípravy:
- Umyjte, oloupejte a nastrouhejte mrkev. Předehřejte troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev) a vymažte dortovou formu.
- Prosejte a smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Ve velké míse prošlehejte olej a oba cukry. Jakmile se spojí, přidejte vejce a vanilku. Poté vmíchejte strouhanou mrkev a zakysanou smetanu.
- Do této směsi vsypte všechny suché ingredience a nahrubo nasekané ořechy a jemně promíchejte, aby se spojily. Těsto vlijte do dortové formy a pečte 35–40 minut.
- Nyní si připravte krém. Máslo a smetanový sýr dejte do mísy. Elektrickým šlehačem mixujte, dokud nebude směs úplně hladká. Postupně krátce zašlehejte moučkový a vanilkový cukr. Krém dejte do lednice.
- Korpus nechte asi 15 minut vychladnout, poté ho vyklopte na drátěnou mřížku, aby úplně vychladl. Pak ho rozkrojte pomocí režné nitě na dva stejně vysoké pláty. Poté jeden z nich potřete vrstvou krému a dejte je na sebe. Zbylý krém nandejte na vršek dortu a ozdobte ho vlašskými ořechy. Dort dejte na pár hodin odležet do ledničky.
Chcete si připravit mrkvový dort podle videoreceptu? Jeden tu pro vás máme:
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s ořechy