reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Připravte si doma kimchi
Autor: iStock Připravte si doma kimchi

Připravte si doma kimchi – geniální korejský salát plný vitamínů

Kimchi je, lakonicky řečeno, zelný salát v korejském podání. Kdo by v tuto chvíli ohrnul nos, jeho velká chyba. K českému zelí to má asi tak daleko, jako je cesta do Koreje. Chuť kimchi je totiž grandiózní, stejně tak účinky na lidské zdraví!

Fermentované, pikantní, nasládlé, návykové a superzdravé. To by si kimchi mohlo dát na seznamku s novými strávníky. Jedná se o tradiční kvašenou korejskou pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. A její výhody kromě nehorázně dobré chuti? Kimchi má nízký obsah kalorií, zato překypuje vlákninou, živinami a vitamíny. Při jeho zobání do sebe dostanete vitaminy A, B1, B2 a C, ale také esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník a selen a impozantní množství silných antioxidantů.

Kimchi působí také jako silné probiotikum, obsahuje bakterie Lactobacillus a posiluje zažívání i imunitní systém. Jeho pravidelná konzumace výrazně snižuje špatný cholesterol, detoxikuje organismus, bojuje proti volným radikálům, stárnutí, virózám, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje nevítané chutě… Máme pokračovat? Je to zkrátka vitamínová bomba, která zcela vylučuje tvrzení, že co je zdravé, nemůže být lahodné!

Připravte si doma kimchi 2 Foto:

4 PORCE

• 1 hlávka pekingského zelí

• 1 větší svazek jarní cibulky nakrájené na cca 5cm kousky

• 1 cibule nakrájená na nudličky

• 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky

• 5–6 lžic soli na nasolení

Pasta:

• 1 lžíce mořské soli

• 4 lžíce korejské chilli mouky gochugaru nebo 2 lžíce drceného chilli

• 4 stroužky drceného česneku

• 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru

• 1 lžíce medu

• 2 lžíce rybí omáčky

• sezam dle chuti na posypání

Hlávku pekingského zelí podélně rozkrojte, oddělte listy a nakrájejte na cca 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí nechte nejméně dvě hodiny, ale klidně i přes noc, ležet. Následně budete zelí odsolovat opakovaným proplachováním a koupáním ve vodní lázni. Ochutnejte a poznáte, kdy je hotovo. Mělo by být lehce slané a myslete na to, že další sůl bude obsahovat pasta.

Všechny ingredience na pastu smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a odsolenému zelí přidejte cibuli, jarní cibulku i mrkev a vše zamíchejte společně s pastou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice, pořádně upěchujte, aby se šťáva vytlačila k hladině a nechte 1 den v pokojové teplotě fermentovat.. Můžete i déle (až 3 dny), důležité je kimchi občas ochutnat a ve chvíli, kdy vám jeho chuť vyhovuje, dejte sklenici do lednice. Chlad fermentaci téměř zastaví. Pokud budete dodržovat hygienu a používat čistou lžíci, vydrží kimchi v lednici i několik týdnů. 

Připravte si doma kimchi 3 Foto: Připravte si domácí kimchi; foto: iStock

Kimchi se dá konzumovat prakticky ihned po krátkém odležení, až po fermentované a chuťově výrazné stadium po měsíci naložení. Tedy, pokud vám tak dlouho vydrží…

V Koreji ho servírují v mističce jako přílohu téměř ke každému jídlu. Použít ho ale můžete i při vaření. Vmíchejte ho třeba ke smažené rýži se zeleninou nebo přidejte velkou lžíci do asijských polévek.

Autor: Kamila Ulčová

 

Související témata: škola vaření , jak na to , asijská kuchyně , asijská jídla , nakládání , fermentace , zdravé vaření , kimchi , kimči , korejská kuchyně , fermentované potraviny

reklama

Přečtěte si také