Suroviny
- uzená slanina v celku 1 silnější plátek (25 g)
- kimchi 2 plné lžíce
- jarní cibulka 1 ks
- uvařená vychladlá rýže (nejlépe den stará) 1 hrnek
- šťáva z kimchi 2 lžíce
- olej z praženého sezamu 1 lžička
- korejská chilli pasta gochujang (nemusí být) 1/4 lžičky
- vejce 1 ks
- drcenné chilli
- sůl
Smažená rýže je oblíbený způsob, jak zužitkovat zbylou uvařenou rýži. Stačí přidat jen trochu zeleniny, vajíčko a nějakou tu dochucovací omáčku podle chuti, případně i kousek masa, slaniny nebo tofu, ale není to nutné. Jakmile to jednou vyzkoušíte, zaručuju, že příště už budete schválně vařit rýže víc, aby vám nějaká zbyla :) Já ji takhle vařím pravidelně a zbylou rýži po vychladnutí rozdělím na jednotlivé porce do pytlíčků a dám do mrazáku. Mám tak připravený základ pro rychlý oběd, kdykoliv na tuhle asijskou hitovku dostanu chuť.
Postup přípravy
- Na nepřilnavé pánvi orestujte uzenou slaninu nakrájenou na kostičky. Přidejte kimchi (můžete ho nahrubo překrájet), minutu restujte. Pak přihoďte nakrájenou jarní cibulku a uvařenou rýži, promíchejte a přilijte šťávu z kimchi. Pokud je směs suchá, přilijte půl deci horké vody. Restujte asi 3 minuty, zakápněte sezamovým olejem a pokud to chcete přiostřit, přidejte korejskou chilli pastu gochujang podle chuti.
- Mezitím si vedle na pánvi připravte sázené vejce, které osolte a dochuťte drceným chilli.
- Rýži přendejte na talíř, navrch dejte vejce a posypte další jarní cibulkou.
S Klárou v kuchyni: Smažená rýže s kimchi Zdroj: Klára Michalová