Všechny jsou zdravé a všechny jsou to kysané mléčné výrobky, které bychom si měli často dopřávat. To je bez diskuze. Ale jaký je mezi nimi rozdíl?

Všechny jsou zdravé a všechny jsou to kysané mléčné výrobky, které bychom si měli často dopřávat. To je bez diskuze. Ale jaký je mezi nimi rozdíl?
Především, všechny obsahují probiotické kultury, které posílí střevní mikroflóru. Na to bychom neměli zapomínat ani v létě! V horkém období si můžeme při ochutnávání zahraničních dobrot zadělat na potíže s průjmem. Zmírnit rizika pomohou právě probiotika, která představují přirozenou formu obrany před patogenními organismy. Jejich užívání ocení také ženy trpící na záněty močových cest a dalšími ženskými obtížemi, které jsou spojené s létem a koupáním.
Takže si na svůj letní jídelníček rozhodně naordinujte pravidelnou dávků jogurtů, zákysů nebo podmáslí… Stačí si jen vybrat.
Pronikl už i do našich supermarketů a našel si fanouškovskou základnu. Nechutná možná každému, ale když se do tohoto severského drsňáka jednou zamilujete, bude to pevné pouto! Skyr je mléčný výrobek, který se svými nutričními hodnotami i konzistencí asi nejvíce podobá řeckému jogurtu. U skyrů se jedná o tradiční směs mikroorganismů smetanové a probiotické kultury, která vychází z tradičních typů mikroorganismů historicky používaných při výrobě skyru na Islandu. Vyrábí se z odstředěného mléka, tedy z mléka, z něhož byla odstraněna smetana. Na rozdíl od klasického jogurtu výroba skyru vyžaduje tří až čtyřnásobné množství mléka! Má trochu drsnější chuť, ale ta je na něm právě tak báječná a neopakovatelná.
Řecký jogurt s ořechy a medem, to je letní dezert, ze kterého nemusíte mít těžkou hlavu ani břicho! I když, pojďme si říci, že to, čemu my říkáme “řecký jogurt”, je známo v Řecku pod názvem straggisto. Pravé řecké straggisto se skládá z ovčího mléka obsahujícího 6,5 procenta tuku a nejsou v něm žádné přísady, je jemně kyselý a velmi hustý.
Také je dvakrát tak drahý než normální jogurt a dvakrát až třikrát tak tučný! Nicméně, je nesmírně zdravý, protože obsahuje totiž více živin než klasický jogurt. Jestli ale držíte dietu, pak s jeho konzumací buďte opatrní.
Kefír a kefírové mléko jsou našinci dobře známé kvašené nápoje, které vznikají z mléka a kefírových zrn. Právě kefírová zrna obsahují mléčné bakterie a kvasinky, které žijí ve vzájemné symbióze a dělají dobře i nám. Během prokysávání kefíru dochází v malé míře k alkoholovému kvašení a tvorbě vitaminu B. Kefír trochu pění a perlí, což je přítomností oxidu uhličitého. Kefír je svěží a pikantní, má lehce nahořklou chuť. Působí příznivě na trávení, podporuje chuť k jídlu a je lehce stravitelný. Zkuste se po něm poohlédnout u farmářů, protože domácí kefír mívá oproti kefíru kupovanému v obchodě zhruba desetkrát více probiotických organismů.
Víte, že podmáslí byla dříve průzračná tekutina, víceméně bez výrazné chuti a bez zápachu? Dnes už chutná a vypadá jinak, máme jiné chuťové preference a tak se podmáslí upravuje, aby nám šmakovalo. Jinak je to dobrota, která zbude při výrobě másla. Proto obsahuje přirozeně nižší množství tuku, ale zachovává si mnohé výživné a chuťové látky. Pro kysání se obvykle přidává mléko nebo smetana a máme tu podmáslí, které by sice naše prababička nepoznala, ale současný člověk ho s chutí vypije.
Zákys, nebo chcete- li “kyška”, vzniká kysáním mléka a smetanové kultury. Je tekutý a výborný třeba na zalití vloček k snídani. Už proto, že obsahuje bakterie střevního původu Bifidobacterium a Lactobacillu , které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví. Aby se však váš zákys mohl chlubit přívlastkem “produkt s bifidokulturami“, musí obsahovat minimálně deset milionů bifidobakterií v jednom gramu!
Autor: Kamila Ulčová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living