Perník je sladké, tmavě hnědé pečivo. Původně byl nazýván peprník – podle pepře, jedné z jeho původních složek. Dnešní perník se díky svému univerzálnímu použití, výborné chuti i dlouhé trvanlivosti těší velké oblibě strávníků nejen při svátcích.

Perník je sladké, tmavě hnědé pečivo. Původně byl nazýván peprník – podle pepře, jedné z jeho původních složek. Dnešní perník se díky svému univerzálnímu použití, výborné chuti i dlouhé trvanlivosti těší velké oblibě strávníků nejen při svátcích.
Složení: Dnešní perníkové těsto se skládá ze směsi pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Dále se do těsta přidává skořice, zázvor, kardamom, muškátový oříšek, anýz. Těsto by se po smíchání mělo nechat řádně (i měsíc) odležet.
Tvary a podoby perníku: Častým motivem je perníkové srdce, tvary zvířátek nebo vánoční motivy. Povrch se zdobí cukrovou bílkovou polevou nebo čokoládovou polevou. Vánočně zdobené perníčky jsou nedílnou součástí vánočního cukroví. Oblíbené jsou také průmyslově vyráběné perníky slepované ovocnou marmeládou s čokoládovou polevou. Téměř architektonickým dílem je známá perníková chaloupka – výrobek z upečených perníkových plátů a spojovaný i zdobený cukrovou polevou.
Jedinečné vlastnosti perníku:
Protože byl perník často dovážen na velké vzdálenosti, byl vyráběn tak, aby ani během dlouhého transportu neutrpěla jeho kvalita.
Za svou trvanlivost vděčí velkému obsahu koření a také suchosti a tvrdosti. Perník je možno díky těmto vlastnostem skladovat v temnu a chladnu i několik měsíců.
Suroviny:
• 300 g hladké mouky
• 150 g cukru moučka
• ½ lžičky jedlé sody
• ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
• 3 vejce
• 3 lžíce tekutého medu
• 1 lžíce perníkového koření
• ½ lžičky skořice
• citronová kůra z 1/3 citronu
Postup:
Vypracujeme hladké těsto ze všech surovin – na vál nasypeme všechny sypké přísady včetně koření a citronové kůry, promícháme, přidáme vejce a pomocí tekutého medu vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na talířku necháme v chladu přes noc odpočinout.
Potom vyválíme placku asi půl cm silnou a vykrajujeme libovolné tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s mírnými odstupy – perníčky trochu nabudou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 15 minut. Po upečení necháme na plechu vychladnout. Vychladlé kusy zdobíme polevou.
Tento druh perníčků je ihned měkký, nemusí se nechat uležet.
Postup: Dva bílky mícháme vařečkou s prosátým moučkovým cukrem. Na jeden bílek je potřeba asi pět lžic cukru. Cukr přidáváme tak dlouho, až je poleva dostatečně hustá, aby se na perníčcích neroztékala. Zdobíme zdobicím sáčkem.
Na co si dát pozor: Med na perníčky musí být tekutý, aby se těsto dalo zpracovat. Perníkové koření lze vyrobit i doma stlučením několika hřebíčků, jednoho badyánu (hvězdičky), špetky anýzu a přidáním mleté skořice. Pamatujeme při tom na to, že na jednu dávku perníčků je třeba jedna lžíce perníkového koření.
Autor: Alžběta Krchová
Perník - vánoční suverén, foto: Thinkstock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living