Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Na nákupech
Na nákupech

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Italské sýry, které zpestří vaši kuchyni

Originální italské sýry

Originální italské sýry Zdroj: archiv

  • Zavřít
Originální italské sýry

Originální italské sýry Zdroj: archiv

Sýry mají v Itálii dlouhou tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní Itálie.

Seznam.cz banner

Od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia Romagna se rozprostírají louky, na kterých se pasou krávy, produkující mléko nejvyšší kvality. Právě to je základem těch nejkvalitnějších sýrů. Tajemství jejich zpracování se téměř nezměněné předává z generace na generaci.

Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři z nejoblíbenějších italských sýrů. Aby zákazník věděl, že kupuje opravdu originální sýr s tou pravou nezaměnitelnou chutí, měl by na nich hledat evropskou značku DOP (Chráněné označení původu).

Výrobky s ochrannou známkou DOP charakterizuje tradiční geografické místo původu. Vyrábějí se tedy z toho správného mléka a v tradiční oblasti, jejíž vlastnosti dávají sýru specifickou chuť. Známka také zaručuje, že jsou sýry vyráběny tradiční formou a za pomocí postupů, které vymysleli naši předci. Čeští spotřebitelé jsou velkými milovníky sýra a jistě ocení označení, které jim zaručí, že kupují originální a tradiční italské sýry.

Drolivý a výrazný Parmigiano Reggiano DOP

Parmigiano Reggiano se vyrábí již 900 let. Vyrábí se se pouze s čerstvého mléka, syřidla a soli. Aby byla zachována ta pravá chuť, skot se krmí pouze místní trávou a senem. Výrobu parmazánu zavedli středověcí mniši a ten pravý se dodnes vyrábí pouze v oblastech Parmy, Reggia Emilie, Modeny, Boloně a Mantovy. Parmigiano Reggiano je nejdéle zrající sýr. Minimální doba zrání je 12 měsíců a pouze vybrané bochníky mohou dozrávat 24 měsíců i déle. Nejdelší doba zrání může přesáhnout 36 měsíců. Čím delší je doba zrání, tím je sýr křehčí a drobivější.

Příjemně jemný Asiago DOP

Sýr Asiago pochází ze stejnojmenné náhorní plošiny. Sýr je měkký, jemný, s nepatrně pikantním nádechem. V gastronomii má mnoho využití. Dá se konzumovat samostatně, se studenými masy či s čerstvým ovocem nebo marmeládami. Asiago DOP je dostupný ve dvou variantách. Asiago Fresco je vyroben z plnotučného mléka, je velmi jemný, lze z něj cítit nadojené mléko a zraje dvacet až třicet dní. Asiago Stagionato se oproti tomu vyrábí z polotučného mléka, zraje tři až patnáct měsíců a vyznačuje se výraznou a ostřejší chutí. Asiaga DOP se vyrábí ročně zhruba 1 580 000 bochníků a ve světě je čím dál oblíbenější. V Itálii je stejně rozšířený jako u nás např. eidam.

Sýr dvou duší, Gorgonzola DOP

Gorgonzola se lehce pozná díky zeleným žilkám. Tradičně se může tento sýr vyrábět pouze ve dvou krajích, v Piemontu a v Lombardii. Je to sýr velmi náročný na výrobu. Jsou k ní potřeba velké zkušenosti, spousta ruční práce a přísná kontrola. Gorgonzola je vhodná po celý rok a ke každému chodu od předkrmu až po dezert. Vyrábí se ve dvou variantách, sladké a pikantní.

Ochutnejte sýrové menu

Od 9. do 14. října budete moci v rámci festivalu Pravá chuť Dolce Vita ochutnat speciální menu se sýry, které se pyšní právě tímto označením. Bude se jednat především o pokrmy ze sýrů Parmigiano Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. Dané menu budou nabízet restaurace Atelier Red & Wine, Art Food Restaurant, Mercato, Restaurant Lavande, Prosekárna a mnoho dalších.

Další informace o italských sýrech s označením DOP najdete na webu pravachutdolcevita.cz a www.thetasteofdolcevita.eu.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky ovoce maso sůl sýr Lombardie mléko Piemont parmazán italské sýry bochník parmezán gorgonzola asiago DOP parmigiano reggiano Asiago

Návrhy pro vás

Kurkumová rýže z jednoho hrnce s paprikou a kořeněnou posypkou – recept plný orientální chuti Hlavní jídla

Kurkumová rýže z jednoho hrnce s paprikou a kořeněnou posypkou – recept plný orientální chuti

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Snadné kuřecí placičky s bramborovou kaší – rychlý a vydatný oběd Maso

Snadné kuřecí placičky s bramborovou kaší – rychlý a vydatný oběd

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením Maso

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso Předkrmy a chuťovky

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové Sladké

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové


Přečtěte si také

Novinky
Jedna země, dvojí kuchyně aneb Objevte sladká, slaná i tekutá zákoutí belgické kuchyně

Jedna země, dvojí kuchyně aneb Objevte sladká, slaná i tekutá zákoutí belgické kuchyně

Soutěžící
Martin Obdržálek alias Obinn umí být v kuchyni vynalézavý

Martin Obdržálek alias Obinn umí být v kuchyni vynalézavý

Novinky
Mixér: hokejová horečka plná street foodu, jarní menu na zahrádce a další podnik, který nechce plýtvat

Mixér: hokejová horečka plná street foodu, jarní menu na zahrádce a další podnik, který nechce plýtvat

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! z Jihomoravského kraje. Soutěžícím zamotá hlavu kachumbari

Připravujeme Prostřeno! z Jihomoravského kraje. Soutěžícím zamotá hlavu kachumbari

Hlavní jídla
Kurkumová rýže z jednoho hrnce s paprikou a kořeněnou posypkou – recept plný orientální chuti

Kurkumová rýže z jednoho hrnce s paprikou a kořeněnou posypkou – recept plný orientální chuti

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí tataráček obohacený kapkou skotské whisky, servírovaný na morkové kosti

Prostřeno: Hovězí tataráček obohacený kapkou skotské whisky, servírovaný na morkové kosti

Prostřeno!
Prostřeno: Ústřice Rockefeller v sametové omáčce s pečeným špenátem a kapkou absinthu

Prostřeno: Ústřice Rockefeller v sametové omáčce s pečeným špenátem a kapkou absinthu

Prostřeno!
Prostřeno: Poctivá bujabéza vylepšená špetkou koňaku podle zrádce Honzy

Prostřeno: Poctivá bujabéza vylepšená špetkou koňaku podle zrádce Honzy

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Hlavní jídla
Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty Hlavní jídla

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty

Pappardelle s prosciuttem a hříbky podle Riccarda Lucqueho z restaurace Farina Těstoviny

Pappardelle s prosciuttem a hříbky podle Riccarda Lucqueho z restaurace Farina

Sladké
Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou Sladké

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Maso
Snadné kuřecí placičky s bramborovou kaší – rychlý a vydatný oběd

Snadné kuřecí placičky s bramborovou kaší – rychlý a vydatný oběd

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením Maso

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso Předkrmy a chuťovky

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Polévky
Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Chřest s masovými kuličkami ve smetanové omáčce – delikátní kombinace příjemně překvapí Zelenina

Chřest s masovými kuličkami ve smetanové omáčce – delikátní kombinace příjemně překvapí

Nápoje
Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět Nápoje

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět

Ryby a mořské plody
Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Treska pečená s kaparovým máslem s celerovým pyré Hlavní jídla
5

Treska pečená s kaparovým máslem s celerovým pyré

Polévky
Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami Polévky

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Kopřivová polévka – jarní hit z Pastacaffé, který si zamilujete už po první lžičce Polévky

Kopřivová polévka – jarní hit z Pastacaffé, který si zamilujete už po první lžičce

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso Předkrmy a chuťovky

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák Předkrmy a chuťovky

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák

Vegetariánské
Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku Zelenina

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny – dokonalá jarní chuťovka Vegetariánské

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny – dokonalá jarní chuťovka

Sladké
Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou Sladké

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou

Maková ovesná kaše s pomerančem podle Buchty v troubě – luxusní snídaně nebo zdravý dezert Sladké

Maková ovesná kaše s pomerančem podle Buchty v troubě – luxusní snídaně nebo zdravý dezert

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem Saláty

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem

Přílohy
Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce Recepty

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce

Kuře na paprice se špenátovými noky – česká klasika v jarním kabátku Maso

Kuře na paprice se špenátovými noky – česká klasika v jarním kabátku

prima-cnn-news

Prezident Pavel ohlásil termín sněmovních voleb. Konat se mají na začátku října Gérard Depardieu sexuálně napadl dvě ženy, rozhodl soud. Stalo se to při natáčení Manipulace se zakázkami? Policisté zasahují na krajském úřadě v Plzni, zadrželi dva lidi

prima-zeny

Novinky ze ZOO: Vycouvání z erotiky, jógový ezo byznys a modrá pilulka pro králíka Mámy podle horoskopu: Ty nejlepší jsou narozené ve znamení Ryb a Raka Kvíz: Božský Jiří Bartoška a jeho nejslavnější role

prima-zoom

Co člověk zažije půl minuty po smrti? Nejohroženější primáti světa můžou vyhynout do roku 2030. Alarmující seznam jimi však jen začíná Sověti zajistili Prahu a vyrazili do poslední bitvy s Němci. Konec 2. světové války v Čechách se zvrhnul v masakr

prima-fresh

Mixér: hokejová horečka plná street foodu, jarní menu na zahrádce a další podnik, který nechce plýtvat Kurkumová rýže z jednoho hrnce s paprikou a kořeněnou posypkou – recept plný orientální chuti Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

prima-cool

Jaká bude Nolanova Odysea? Česká hra byla zneužita k válečné propagandě. Pusťte si video s falešnými záběry Trumpova cla se nevztahují na Jamese Bonda. Prezident USA to obhájil bizarní historkou

playboy

Co vás čeká v květnovém vydání magazínu Playboy? Koktejlový klenot na Vinohradech aneb Bonviváni světa, spojte se Nesmrtelný miliardář: Bryan Johnson utrácí dva miliony dolarů ročně, aby žil věčně

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Příběh papeže Lva XIV. začal v Peru. Podívejte se, jak prostě bydlel Ledoví muži letos nezklamou, v noci bude pod nulou. Kdo byli Pankrác, Servác a Bonifác? Překvapivé triky s pěnou na holení: Zabrání mlžení brýlí, vyčistí šperky i troubu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.