Těsto
- mléko 250 ml
- droždí 80 g
- moučkový cukr 150 g
- žloutek 4 ks
- máslo (změklé) 200 g
- sůl 1 lžička
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vejce 2 ks
- hladká mouka 1 kg
- rostlinný olej (na vymazání mísy)
Náplň
- měkký tvaroh 750 g
- cukr krupice 150 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 1 ks
- sušené rozinky 50 g
- švestková povidla 100 g
- rum (nebo horká voda) 1 lžíce
Drobenka
- máslo (studené) 250 g
- polohrubá mouka 350 g
- moučkový cukr 250 g
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut.
- Mezitím utřete žloutky s máslem do husté pěny. Vmíchejte moučkový cukr a přilijte kvásek. Osolte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a 1 vejce. Promíchejte a postupně přidávejte mouku. Vypracujte vláčné hladké těsto buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu vymažte zlehka olejem, vložte do ní těsto, zakryjte ji utěrkou a postavte na teplé místo stranou průvanu. Nechte těsto kynout zhruba 45–60 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte náplně. Tvaroh vyšlehejte s oběma cukry a žloutkem dohladka a vmíchejte rozinky. Povidla rozmíchejte samotná nebo s 1 lžící horké vody či rumu dohladka. Na drobenku nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky máslo do mísy, přisypte mouku a moučkový cukr a promněte v prstech, až začnou vznikat žmolky. Uložte do chladu.
- Plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto vyklopte na vál a odkrajujte z něj lžičkou kousky. Tvarujte z nich placičky, doprostřed dejte půl lžičky tvarohové náplně, pevně uzavřete a vytvarujte z nich bochánky. Spojem dolů je skládejte na připravené plechy.
- Zbylé vejce prošlehejte. Do každého bochánku udělejte obráceným koncem vařečky důlek, potřete ho rozšlehaným vejcem, naplňte povidly a posypte drobenkou.
- Troubu předehřejte na 190 °C a než se rozehřeje, nechte koláčky kynout. Pečte je dozlatova, zhruba 15–18 minut. Vytáhněte je a nechte zchladnout.
Z uvedeného množství připravíte asi 150 malých vdolečků.
Hlucké kynuté vdolečky s dvojí náplní a drobenkou Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Kam na Slovácku
Po celý rok můžete zdolávat nejvyšší vrchol Bílých Karpat. Na Velkou Javořinu vyjdete pěšky i na běžkách nebo vyjedete na kole a při dobré viditelnosti si užijete dechberoucí výhledy do okolí. Nejkratší cesta vede od Kamenné boudy po červené (4,6 km), po zelené vyrazte z obce Strání-Květná (5,6 km) nebo z Nové Lhoty (6,2 km), po modré z Vápenek (5,6 km). Ze slovenské strany vyjedete téměř až na vrchol autem. Výkon pak můžete zhodnotit nad vínem v některém slováckém sklípku nebo nad Jarošovským pivem ze stejnojmenného pivovaru v Uherském Hradišti, který nabízí i exkurze.
Připravte i tradiční kynuté buchty makové a tvarohové podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE