Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Hlucké kynuté vdolečky s dvojí náplní a drobenkou

Moje hodnocení
2x

Na vlčnovskou Jízdu králů v květnu, ale i jiné slovácké slavnosti se jich každý rok peče několik tisíc, a stejně se na všechny zájemce nedostane. Koláčky plněné tvarohem, povidly a sypané drobenkou platí za vyhlášenou delikatesu. Jejich zvláštností je dutinka či budka, která uvnitř vzniká díky poměrně rychlému pečení. Vy si je naštěstí můžete upéct, kdykoliv na ně dostanete chuť.

50 porcí
180 minut
česká

Těsto

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut.
  2. Mezitím utřete žloutky s máslem do husté pěny. Vmíchejte moučkový cukr a přilijte kvásek. Osolte, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a 1 vejce. Promíchejte a postupně přidávejte mouku. Vypracujte vláčné hladké těsto buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Mísu vymažte zlehka olejem, vložte do ní těsto, zakryjte ji utěrkou a postavte na teplé místo stranou průvanu. Nechte těsto kynout zhruba 45–60 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím připravte náplně. Tvaroh vyšlehejte s oběma cukry a žloutkem dohladka a vmíchejte rozinky. Povidla rozmíchejte samotná nebo s 1 lžící horké vody či rumu dohladka. Na drobenku nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky máslo do mísy, přisypte mouku a moučkový cukr a promněte v prstech, až začnou vznikat žmolky. Uložte do chladu.
  4. Plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto vyklopte na vál a odkrajujte z něj lžičkou kousky. Tvarujte z nich placičky, doprostřed dejte půl lžičky tvarohové náplně, pevně uzavřete a vytvarujte z nich bochánky. Spojem dolů je skládejte na připravené plechy.
  5. Zbylé vejce prošlehejte. Do každého bochánku udělejte obráceným koncem vařečky důlek, potřete ho rozšlehaným vejcem, naplňte povidly a posypte drobenkou.
  6. Troubu předehřejte na 190 °C a než se rozehřeje, nechte koláčky kynout. Pečte je dozlatova, zhruba 15–18 minut. Vytáhněte je a nechte zchladnout.
Z uvedeného množství připravíte asi 150 malých vdolečků.

Kam na Slovácku

Po celý rok můžete zdolávat nejvyšší vrchol Bílých Karpat. Na Velkou Javořinu vyjdete pěšky i na běžkách nebo vyjedete na kole a při dobré viditelnosti si užijete dechberoucí výhledy do okolí. Nejkratší cesta vede od Kamenné boudy po červené (4,6 km), po zelené vyrazte z obce Strání-Květná (5,6 km) nebo z Nové Lhoty (6,2 km), po modré z Vápenek (5,6 km). Ze slovenské strany vyjedete téměř až na vrchol autem. Výkon pak můžete zhodnotit nad vínem v některém slováckém sklípku nebo nad Jarošovským pivem ze stejnojmenného pivovaru v Uherském Hradišti, který nabízí i exkurze.

Připravte i tradiční kynuté buchty makové a tvarohové podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty