Suroviny
- uzené maso (nejlépe skopové) 800 g
- švestková povidla 200 g
- mletá skořice 1 špetka
- hladká mouka 30 g
- plnotučné mléko 250 ml
- máslo 1 lžíce
- knedlík (k podávání)
Postup přípravy
- Ve větším hrnci uvařte vodu a vložte do ní omyté uzené maso. Ztlumte teplotu, aby voda jen probublávala. Pozvolna ho vařte 1 hodinu 10 minut.
- Z vody, v níž se uzené maso vařilo, odlijte 750 ml do jiného hrnce. V tomto menším množství rozmíchejte povidla a skořici. Mouku rozmíchejte metličkou v mléce dohladka a tuto „zátřepku“ vlijte do povidel. Povařte 10 minut a míchejte, aby byla omáčka hladká a dostatečně hustá. Odstavte a vmíchejte máslo.
- Uzené maso vyjměte z vody, nechte ho okapat a nakrájejte ho na 1cm plátky. Podávejte je se švestkovou omáčkou a knedlíkem.
PRIMA TIP: Trnkovou omáčku s uzeným masem podávejte s bramborovým knedlíkem nebo šiškami, hodí se i světlý, nadýchaný, kynutý houskový knedlík, případně bramborové lokše.
Trnková máčka s uzeným z Valašska Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE