Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Trnková máčka s uzeným z Valašska

Moje hodnocení
1x

Trnky jsou na Valašsku výraz trochu ošidný – označují totiž jednak trpké kuličky trnkového keře, ale také švestky. A právě ze švestek se dělá vyhlášená sladká omáčka, která se výtečně hodí k šiškám i uzenému masu. Podle použití se dochucuje badyánem, skořicí, hřebíčkem, strouhaným perníkem, citronovou či pomerančovou kůrou, rozinkami či oříšky. K uzenému masu se však hodí její nejjednodušší varianta.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci uvařte vodu a vložte do ní omyté uzené maso. Ztlumte teplotu, aby voda jen probublávala. Pozvolna ho vařte 1 hodinu 10 minut.
  2. Z vody, v níž se uzené maso vařilo, odlijte 750 ml do jiného hrnce. V tomto menším množství rozmíchejte povidla a skořici. Mouku rozmíchejte metličkou v mléce dohladka a tuto „zátřepku“ vlijte do povidel. Povařte 10 minut a míchejte, aby byla omáčka hladká a dostatečně hustá. Odstavte a vmíchejte máslo.
  3. Uzené maso vyjměte z vody, nechte ho okapat a nakrájejte ho na 1cm plátky. Podávejte je se švestkovou omáčkou a knedlíkem.
PRIMA TIP: Trnkovou omáčku s uzeným masem podávejte s bramborovým knedlíkem nebo šiškami, hodí se i světlý, nadýchaný, kynutý houskový knedlík, případně bramborové lokše.

Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty