redakce Prima FRESH

Slavnostní hrachovka z čerstvého hrášku s uzeným masem

Moje hodnocení
2x

Jistě, známe ji všichni a mnozí z nás ji na Vánoce vyměňují za rybí polévku. V téhle superverzi s čerstvým hráškem skromná lidovka povyšuje na královský kousek, a tak se stane krásným dárkem do vašeho receptáře nejen na Štědrý den nebo na silvestra.

6 porcí
120 minut

Uzené a vývar

  • cibule (velká) 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • voda 2 litry
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • bobkový list 3 ks
  • uzené koleno (malé) 1 ks (cca 800 g)
  • celý pepř (nahrubo nadrcený) 1/2 lžičky
  • Sušené chilli papričky (nadrcené) 1 špetka

Dokončení

Postup přípravy

  1. Na vývar dejte maso do hrnce spolu s na čtvrtky rozkrojenou cibulí, na větší kusy nakrájenou mrkví a nahrubo nakrájeným celerem. Přidejte koření, zalijte 2 litry vody, uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte nepřikryté zhruba 1 hodinu.
  2. Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte, maso dejte stranou. Měli byste mít asi 1,5 litru vývaru, pokud je ho víc, vraťte ho v čistém hrnci na plotnu a varem zredukujte.
  3. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu při středně vysoké teplotě, vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zvolna opékat asi 10 minut, až cibule zvláční, ale nezabarví se. Zaprašte moukou a asi 1 minutu promíchávejte. Vlijte vývar, zvyšujte teplotu a uveďte do varu.
  4. Do polévky vsypte hrášek, znovu uveďte do varu a pak při mírnější teplotě vařte asi 3 minuty, až bude hrášek měkký. Mezitím očistěte maso od kostí a zbytků kůže, chrupavek a šlach a nakrájejte ho na kousky.
  5. Trochu vychladlou polévku rozmixujte, dejte do ní maso, krátce prohřejte, je-li třeba osolte a poprašte čerstvě umletým pepřem. Podávejte v nahřátých talířích nebo miskách.

Vyzkoušejte také delikátní hrachovou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty