Uzené a vývar
- cibule (velká) 1 ks
- mrkev 2 ks
- voda 2 litry
- řapíkatý celer 2 řapíky
- bobkový list 3 ks
- uzené koleno (malé) 1 ks (cca 800 g)
- celý pepř (nahrubo nadrcený) 1/2 lžičky
- Sušené chilli papričky (nadrcené) 1 špetka
Dokončení
Postup přípravy
- Na vývar dejte maso do hrnce spolu s na čtvrtky rozkrojenou cibulí, na větší kusy nakrájenou mrkví a nahrubo nakrájeným celerem. Přidejte koření, zalijte 2 litry vody, uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte nepřikryté zhruba 1 hodinu.
- Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte, maso dejte stranou. Měli byste mít asi 1,5 litru vývaru, pokud je ho víc, vraťte ho v čistém hrnci na plotnu a varem zredukujte.
- Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu při středně vysoké teplotě, vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zvolna opékat asi 10 minut, až cibule zvláční, ale nezabarví se. Zaprašte moukou a asi 1 minutu promíchávejte. Vlijte vývar, zvyšujte teplotu a uveďte do varu.
- Do polévky vsypte hrášek, znovu uveďte do varu a pak při mírnější teplotě vařte asi 3 minuty, až bude hrášek měkký. Mezitím očistěte maso od kostí a zbytků kůže, chrupavek a šlach a nakrájejte ho na kousky.
- Trochu vychladlou polévku rozmixujte, dejte do ní maso, krátce prohřejte, je-li třeba osolte a poprašte čerstvě umletým pepřem. Podávejte v nahřátých talířích nebo miskách.
Vyzkoušejte také delikátní hrachovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE