Suroviny
- zadní vepřové koleno s kostí 1,5 kg
- Voda 4 l
- vepřový jazyk 300 g
- vepřová plec 500 g
- očištěné vepřové kůže 1 kg
- vepřová srdce 300 g
- mrkev 1 ks
- Cibule 1 ks
- nové koření 1 lžička
- Česnek 1 palička
- Majoránka 1 lžička
- Sůl 5 lžic
- mletý pepř 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Vepřové koleno nejprve nařízněte podél kosti a poté ho dejte vařit do 4 litrů vody. Jakmile začne voda vřít, přidejte vepřový jazyk, plec a srdce, mrkev, cibuli, nové koření a polovinu uvedeného množství česneku, majoránky, soli a pepře. Nechte vařit cca 40 minut.
- Po uplynutí této doby přidejte kůži a nechte pomalu táhnout další hodinu. Potom z hladiny odeberte tuk a vývar přeceďte přes jemné síto.
- Maso očistěte a nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm, kůže najemno pomelte. Vložte zpět do asi 1,5 litru scezeného vývaru, dle chuti přidejte druhou polovinu koření a potom nechte táhnout dalších 10 minut.
- Nechte vychladnout asi na 50 °C. Potom vychladlé dílo naplňte do tlačenkového pytlíku, po stranách pevně stáhněte provázkem a nechte přes noc v ledničce ztuhnout.
- Prima Tip: Nejlepší kůže seženete u řezníka, jsou z hřbetního sádla. Řezník už bude vědět.