Tento postup šetří práci, energii i čas při výrobě. A výsledkem je dokonalá zabijačková dobrota připravená přesně podle vaší chuti.
6 porcí
120 minut
Suroviny
zadní vepřové koleno s kostí
1,5 kg
Voda
4 l
vepřový jazyk
300 g
vepřová plec
500 g
očištěné vepřové kůže
1 kg
vepřová srdce
300 g
mrkev
1 ks
Cibule
1 ks
nové koření
1 lžička
Česnek
1 palička
Majoránka
1 lžička
Sůl
5 lžic
mletý pepř
1/2 lžičky
Postup přípravy
Vepřové koleno nejprve nařízněte podél kosti a poté ho dejte vařit do 4 litrů vody. Jakmile začne voda vřít, přidejte vepřový jazyk, plec a srdce, mrkev, cibuli, nové koření a polovinu uvedeného množství česneku, majoránky, soli a pepře. Nechte vařit cca 40 minut.
Po uplynutí této doby přidejte kůži a nechte pomalu táhnout další hodinu. Potom z hladiny odeberte tuk a vývar přeceďte přes jemné síto.
Maso očistěte a nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm, kůže najemno pomelte. Vložte zpět do asi 1,5 litru scezeného vývaru, dle chuti přidejte druhou polovinu koření a potom nechte táhnout dalších 10 minut.
Nechte vychladnout asi na 50 °C. Potom vychladlé dílo naplňte do tlačenkového pytlíku, po stranách pevně stáhněte provázkem a nechte přes noc v ledničce ztuhnout.
Prima Tip: Nejlepší kůže seženete u řezníka, jsou z hřbetního sádla. Řezník už bude vědět.