Grilovaný květák se sýrovou omáčkou podle KRO Kitchen

Moje hodnocení
9x

Základem nabídky vinohradského bistra a rotisserie jsou grilovaná kuřata, která nakládají do vlastní směsi koření. Ovšem stejnou váhu zde přikládají i vegetariánským pokrmům plným zeleniny. S farmářskými trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, které mají kuchaři KRO Kitchen doslova přes ulici, se to přímo nabízí. Tentokrát se s vámi podělí o svůj grilovaný květák se sýrovou omáčkou.

4 porce
60 minut

Suroviny

Omáčka

  • smetana ke šlehání (30%) 250 ml
  • zrající sýr typu parmazán 50 g
  • dijonská hořčice 10 g
  • tabasco 2 kapky
  • vejce (sůl) 2 g
  • hnědé (oříškové) máslo 15 g
  • strouhaný muškátový oříšek 1 špetka

Postup přípravy

  1. Květák, kapustičky a kadeřávek očistěte a opláchněte ve vodě.
  2. Květák rozdělte na šestiny, kapustičky rozpulte a kadeřávek natrhejte na kusy.
  3. Slunečnicová semínka nasucho opečte v troubě nebo pánvi dozlatova, osolte a dejte stranou.
  4. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte (jako na těstoviny) a přidejte květák a kapustičky. Vařte 2 minuty a ihned sceďte, vložte do ledové vody, nechte vystydnout a vyndejte na utěrku okapat.
  5. V robotu nebo hrnci smíchejte ingredience na omáčku a za občasného míchání zahřejte na 80 °C. Rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem dohladka a dochuťte solí nebo sýrem (můžete experimentovat s druhy sýra i množstvím). Nechte v teple.
  6. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a květák s kapustičkami pomalu opékejte dozlatova – přibližně 5 minut z každé strany. Po otočení přidejte trošku másla a osolte. Na minutu přidejte natrhaný kadeřávek, celé zakápněte šťávou z citronu a ihned servírujte.
  7. Kousky květáku přelijte omáčkou, ozdobte kapustičkami, kadeřávkem, slunečnicovými semínky a nasekanou petrželkou.

Vítejte v KRO Kitchen

Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Tým okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začal brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho spolupracovníci neváhali a během dvou let vedle KRO Kitchen na Vinohradské ulici vybudovali také pekárnu KRO Bakery, kavárnu KRO Coffee a zatím nejnovější KRO Bistro & Bar v Karlíně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

KRO Kitchen


Přečtěte si také

Recepty