Suroviny
- květák (velký ) 1 ks
- růžičková kapusta 12 ks
- kadeřávek 5 listů
- slunečnicová semínka 100 g
- citron 1 ks
- olej
- máslo
- hladkolistá petržel
- sůl
Omáčka
- smetana ke šlehání (30%) 250 ml
- zrající sýr (typu parmazán) 50 g
- dijonská hořčice 10 g
- tabasco 2 kapky
- máslo (hnědé (oříškové) ) 15 g
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- sůl 2 g
Postup přípravy
- Květák, kapustičky a kadeřávek očistěte a opláchněte ve vodě.
- Květák rozdělte na šestiny, kapustičky rozpulte a kadeřávek natrhejte na kusy.
- Slunečnicová semínka nasucho opečte v troubě nebo pánvi dozlatova, osolte a dejte stranou.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte (jako na těstoviny) a přidejte květák a kapustičky. Vařte 2 minuty a ihned sceďte, vložte do ledové vody, nechte vystydnout a vyndejte na utěrku okapat.
- V robotu nebo hrnci smíchejte ingredience na omáčku a za občasného míchání zahřejte na 80 °C. Rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem dohladka a dochuťte solí nebo sýrem (můžete experimentovat s druhy sýra i množstvím). Nechte v teple.
- Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a květák s kapustičkami pomalu opékejte dozlatova – přibližně 5 minut z každé strany. Po otočení přidejte trošku másla a osolte. Na minutu přidejte natrhaný kadeřávek, celé zakápněte šťávou z citronu a ihned servírujte.
- Kousky květáku přelijte omáčkou, ozdobte kapustičkami, kadeřávkem, slunečnicovými semínky a nasekanou petrželkou.
Vítejte v KRO Kitchen
Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Tým okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začal brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho spolupracovníci neváhali a během dvou let vedle KRO Kitchen na Vinohradské ulici vybudovali také pekárnu KRO Bakery, kavárnu KRO Coffee a zatím nejnovější KRO Bistro & Bar v Karlíně.