Suroviny
- plnotučné mléko 300 ml
- citronová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- pomerančová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče
- žloutek 4 ks
- cukr krystal 110 g
- smetana 200 ml
- kukuřičný škrob 40 g
- celá skořice 1 svitek
- vanilkový lusk 1 ks
Postup přípravy
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a hrotem nože vyškrábněte semínka. Nastrouhejte najemno kůru z poloviny citronu a pomeranče – vyberte chemicky neošetřené plody a kůru před strouháním důkladně omyjte.
- Smíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Směs nalijte do rendlíku a přidejte vanilkový lusk zbavený semínek, celou skořici a kůru z citronu a pomeranče.
- Ingredience zvolna ohřejte na plotně. Jakmile začne směs vřít, snižte teplotu a vařte na mírném plamenu dalších 5 minut. Sundejte rendlík z plotny, směs sceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout.
- Oddělte bílky a žloutky. Smíchejte žloutky s cukrem a asi pět minut šlehejte.
- Přidejte do zpěněné směsi kukuřičný škrob a semínka za vanilky a dobře promíchejte. Pak pomalu přidávejte směs mléka a smetany ke šlehání a neustále míchejte.
- Nalijte do keramických nebo skleněných formiček a zakryjte alobalem.
- Formičky vložte do hlubokého pekáče tak, aby se nedotýkaly a opatrně přeneste do vyhřáté trouby.
- Jestli máte parní troubu, máte vyhráno – pečte asi 50 minut při 100 °C a nejvyšší míře páry. Pokud parní troubu nemáte, je třeba pekáč vložit do vyhřáté trouby a opatrně do něj nalít horkou vodu, tak, aby dosahovala až do výše směsi v miskách, ale do misek se nedostala. Poté pečte při zapnuté spodní spirále s ventilátorem při 150 °C po dobu 50-60 minut.
- Hotový Crème caramel nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně vložte na pár hodin do lednice. Vychlazený dezert podávejte rovnou v mističkách.
Vyzkoušejte také vanilkovou panna cottu s ovocným přelivem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE