Crème caramel ochucený citrusovou kůrou a skořicí

Moje hodnocení
1x

Crème caramel rozhodně vyzkoušejte! Tento jemný, krémový dezert, který by měl každý z nás přidat do svého repertoáru, je obdobou jiné francouzské klasiky – Crème brûlée. Je ale jednodušší, a přitom neskutečně efektní. Připravuje se v malých mističkách a je stejně lahodný jako úchvatný.

5 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a hrotem nože vyškrábněte semínka. Nastrouhejte najemno kůru z poloviny citronu a pomeranče – vyberte chemicky neošetřené plody a kůru před strouháním důkladně omyjte.
  2. Smíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Směs nalijte do rendlíku a přidejte vanilkový lusk zbavený semínek, celou skořici a kůru z citronu a pomeranče.
  3. Ingredience zvolna ohřejte na plotně. Jakmile začne směs vřít, snižte teplotu a vařte na mírném plamenu dalších 5 minut. Sundejte rendlík z plotny, směs sceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout.
  4. Oddělte bílky a žloutky. Smíchejte žloutky s cukrem a asi pět minut šlehejte.
  5. Přidejte do zpěněné směsi kukuřičný škrob a semínka za vanilky a dobře promíchejte. Pak pomalu přidávejte směs mléka a smetany ke šlehání a neustále míchejte.
  6. Nalijte do keramických nebo skleněných formiček a zakryjte alobalem.
  7. Formičky vložte do hlubokého pekáče tak, aby se nedotýkaly a opatrně přeneste do vyhřáté trouby.
  8. Jestli máte parní troubu, máte vyhráno – pečte asi 50 minut při 100 °C a nejvyšší míře páry. Pokud parní troubu nemáte, je třeba pekáč vložit do vyhřáté trouby a opatrně do něj nalít horkou vodu, tak, aby dosahovala až do výše směsi v miskách, ale do misek se nedostala. Poté pečte při zapnuté spodní spirále s ventilátorem při 150 °C po dobu 50-60 minut.
  9. Hotový Crème caramel nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně vložte na pár hodin do lednice. Vychlazený dezert podávejte rovnou v mističkách.

Vyzkoušejte také vanilkovou panna cottu s ovocným přelivem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Gorenje


Přečtěte si také

Recepty