zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem
Autor: Vejce na 100 způsobů Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem

Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem

Hodnoceno: 3x
Snad nenajdete nikoho, komu by nechutnal jako obláček jemný crème caramel. Tento dezert lze servírovat každému zvlášť, my ho ale předkládáme jako jeden velký pudink tak, jak se servíruje ve Španělsku, kde je známý jako „flan casero“.
do 2 hodin
10–12 porcí

 

 

reklama

Suroviny (10–12 porcí)

Postup

  1. Polovinu cukru dejte do pánve, kterou budete moci dát později i do trouby, a zahřívejte ho při střední teplotě, až začne při okrajích pánve zlátnout. Poté zvyšte teplotu a lehce naklápějte pánev, aby se cukr zcela rozpustil a získal barvu medu. Sejměte pánev ze sporáku a stále ji naklápějte ze strany na stranu, až si karamel začne „sedat“ na strany.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte pánev s karamelem do velkého pekáče nebo na plech.
  3. Mezitím na pánvi zahřívejte při střední teplotě mléko a vanilkový extrakt, až začne mléko vařit. V misce smíchejte vejce a zbývající množství cukru a prošlehejte. Přidejte mléko k vejcím a šlehejte, aby se vše dokonale propojilo.
  4. Směs přeceďte přes síto a nalijte ji na karamel. Do pekáče okolo pánve dejte studenou vodu a vše přeneste do předehřáté trouby.
  5. Pečte asi 1 a 1/4 hodiny. Uprostřed by si měl dezert uchovat pudinkovou konzistenci.
  6. Opatrně vyjměte pánev z pekáče a nechte crème caramel vychladnout při pokojové teplotě. Poté ho dejte alespoň na 3 hodiny (nebo nejlépe přes noc) do lednice.
  7. Nožem objeďte crème caramel podél pánve. Přiklopte pánev servírovacím talířem, který je větší než pánev, a pak pánev s talířem převraťte tak, aby se crème caramel vyklopil. Pokud to nepůjde, lehce na pánev poklepejte.
Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem
Autor: Vejce na 100 způsobů Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem

reklama

Vejce na 100 způsobů

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: creme caramel , pudink , vanilka , Sladké , Španělská kuchyně