Suroviny
- cukr krupice 450 g
- plnotučné mléko 1 litr
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- vejce 10 ks
Postup přípravy
- Polovinu cukru dejte do pánve, kterou budete moci dát později i do trouby, a zahřívejte ho při střední teplotě, až začne při okrajích pánve zlátnout. Poté zvyšte teplotu a lehce naklápějte pánev, aby se cukr zcela rozpustil a získal barvu medu. Sejměte pánev ze sporáku a stále ji naklápějte ze strany na stranu, až si karamel začne „sedat“ na strany.
- Předehřejte troubu na 180 °C a dejte pánev s karamelem do velkého pekáče nebo na plech.
- Mezitím na pánvi zahřívejte při střední teplotě mléko a vanilkový extrakt, až začne mléko vařit. V misce smíchejte vejce a zbývající množství cukru a prošlehejte. Přidejte mléko k vejcím a šlehejte, aby se vše dokonale propojilo.
- Směs přeceďte přes síto a nalijte ji na karamel. Do pekáče okolo pánve dejte studenou vodu a vše přeneste do předehřáté trouby.
- Pečte asi 1 a 1/4 hodiny. Uprostřed by si měl dezert uchovat pudinkovou konzistenci.
- Opatrně vyjměte pánev z pekáče a nechte crème caramel vychladnout při pokojové teplotě. Poté ho dejte alespoň na 3 hodiny (nebo nejlépe přes noc) do lednice.
- Nožem objeďte crème caramel podél pánve. Přiklopte pánev servírovacím talířem, který je větší než pánev, a pak pánev s talířem převraťte tak, aby se crème caramel vyklopil. Pokud to nepůjde, lehce na pánev poklepejte.
Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem Zdroj: Vejce na 100 způsobů