Crème caramel – jemný mléčný pudink s karamelem

Moje hodnocení
3x

Snad nenajdete nikoho, komu by nechutnal jako obláček jemný crème caramel. Tento dezert lze servírovat každému zvlášť, my ho ale předkládáme jako jeden velký pudink tak, jak se servíruje ve Španělsku, kde je známý jako „flan casero“.

10 porcí
60 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Polovinu cukru dejte do pánve, kterou budete moci dát později i do trouby, a zahřívejte ho při střední teplotě, až začne při okrajích pánve zlátnout. Poté zvyšte teplotu a lehce naklápějte pánev, aby se cukr zcela rozpustil a získal barvu medu. Sejměte pánev ze sporáku a stále ji naklápějte ze strany na stranu, až si karamel začne „sedat“ na strany.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte pánev s karamelem do velkého pekáče nebo na plech.
  3. Mezitím na pánvi zahřívejte při střední teplotě mléko a vanilkový extrakt, až začne mléko vařit. V misce smíchejte vejce a zbývající množství cukru a prošlehejte. Přidejte mléko k vejcím a šlehejte, aby se vše dokonale propojilo.
  4. Směs přeceďte přes síto a nalijte ji na karamel. Do pekáče okolo pánve dejte studenou vodu a vše přeneste do předehřáté trouby.
  5. Pečte asi 1 a 1/4 hodiny. Uprostřed by si měl dezert uchovat pudinkovou konzistenci.
  6. Opatrně vyjměte pánev z pekáče a nechte crème caramel vychladnout při pokojové teplotě. Poté ho dejte alespoň na 3 hodiny (nebo nejlépe přes noc) do lednice.
  7. Nožem objeďte crème caramel podél pánve. Přiklopte pánev servírovacím talířem, který je větší než pánev, a pak pánev s talířem převraťte tak, aby se crème caramel vyklopil. Pokud to nepůjde, lehce na pánev poklepejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty