Suroviny
- hladká mouka 500 g
- sůl 1 špetka
- máslo 150 g
- mletý hřebíček 1 špetka
- mletý koriandr 1 špetka
- fenyklová semínka (mletá) 1 špetka
- mletá skořice 1 lžička
- moučkový cukr 100 g
- plnotučné mléko 130 ml
- droždí 20 g
- smetana 130 ml
- žloutek 2 ks
- mandle (nasekané nebo nahrubo mleté) 90 g
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
Postup přípravy
- Do mouky v míse vmíchejte sůl, přidejte většinu másla nakrájeného na kousky (zbylé máslo použijete na potření), přidejte mleté koření a polovinu moučkového cukru. Dobře promíchejte.
- Ve vlažném mléce se špetkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Vzešlý kvásek vlijte do mísy k mouce, přidejte smetanu, v níž jste rozmíchali žloutky, a vypracujte tužší těsto. Nakonec do něj zapracujte mandle a pomerančovou kůru.
- Z těsta vytvarujte šišku, položte ji na plech vyložený papírem na pečení a potřený máslem, přikryjte utěrkou a nechte asi 2 hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Šišku potřete zbylým rozehřátým máslem a upečte dozlatova, asi 40 minut. Nechte ji na plechu vychladnout do druhého dne.
- Šišku rozkrájejte na šikmé plátky, klaďte je na plech vyložený papírem a v troubě předehřáté na 180 °C opečte dozlatova.
- V troše vody rozmíchejte lžíci cukru a nechte přejít varem. Teplým rozvarem potřete ještě teplé suchary, obalte je ve zbylém moučkovém cukru a dejte ještě do teplé trouby oschnout.
Vyzkoušejte italské cantuccini podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mandlové sušenky cantuccini